5 Ekim 2024 Cumartesi

9 sosyalistin yargılandığı dava ertelendi

HDP PM üyesi Sıtkı Güngör'ün de aralarında bulunduğu 9 sosyalistin "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşmasında, itirafçı Özüm Özak'ın tanımadığı Güngör hakkında yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı.

HDP PM üyesi Sıtkı Güngör'ün 2021 yılı Ocak ayında gözaltına alınarak tutuklanmasına neden olan itirafçı Özüm Özak'ın yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı. Daha önce verdiği ifadeyle Güngör'ün tutuklanmasına neden olan itirafçı Özüm Özak, Sıtkı Güngör'ü tanımadığını söyledi.

Aralarında Göngör'ün de bulunduğu 9 sosyalist hakkında "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada tutuksuz yargılan HDP PM üyesi Sıtkı Güngör hazır bulundu. Güngör hakkında yalan beyanlarda bulunan itirafçı Özüm Özak, Uşak'tan SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Duruşmada ilk olarak söz verilen Özak, tanımadığı kişi üzerine ifade verdiğini itiraf etti. Güngör'ü tanımadığını ve herhangi bir eylemine şahit olmadığını belirten Özak, mahkeme başkanının "Güngör'e ait bir kod isim var mı, biliyor musun" sorusuna, "Bilmiyorum" şeklinde yanıt verdi.

Ardından söz verilen Sıtkı Güngör, Özak'ın kendisini tanımamasına rağmen hakkında ciddi beyanlarda bulunduğuna dikkat çekti, Özak'ın duyumlar üzerinden tanıklık yaptığını ifade etti. Güngör, "Özüm Özak bu yargılamada tanık değil, müfteridir. Az önce sizin çağrınızla aslında ‘namusu ve şerefi üzerine’ yalan söylediğini verdiği ifadeyle açık etmiştir. Bu müfteri beni tanımadığını, herhangi bir yasa dışı eylemime tanık olmadığını, yalnızca duymuş olabileceğini ifade etti. Üstelik sizin sorularınıza da ‘bilmiyorum, tanımıyorum’ diye yanıt vererek iddianamedeki yalan beyanlarının da arkasında durmadı. Açık ki bu müfteri silahlı bir örgüt içinde bulunmuş, ancak daha sonra kaçıp gelmiş, ceza almamak için de onlarca kişi hakkında yalan beyanda bulunmuş, polisin önüne sürdüğü ifadeleri imzalayarak kendisini kurtarmaya çalışmıştır. Hakkımda söylediği iddialar tamamen soyuttur ve yalandır. Mahkeme huzurunda yalan beyanda bulunduğu açığa çıkan bu müfteri hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Bugünkü ifadelerinden sonra hakkımdaki iddiaların düşürülmesini ve beraatimi istiyorum" dedi.

'ETKİN PİŞMANLIK' BEYANLARI
Güngör'ün avukatı Önder Alçiçek ise, "etkin pişmanlık"tan yararlanan kişilerin beyanlarına güvenilemeyeceğine vurgu yaptı. Özak'ın ceza almamak için yalan beyanda bulunduğunu ifade söyleyen avukat Alçiçek, "Müvekkilime dair iddiaların tarihi ve zamanı yok. Ayrıca müvekkilimi görmemiş, tanımıyor. Özak, etkin pişmanlıktan yararlandığı sırada kolluk tarafından 'isim ver kurtul' şeklinde zorlanmış" diye kaydetti. Bu sırada mahkeme başkanının, Alçiçek'e, "Kolluk hakkında bir tespitiniz varsa gider suç duyurusunda bulunursunuz" şeklinde yanıt vermesi dikkat çekti.

DURUŞMA ERTELENDİ
Savcı, eksik hususların giderilmesini, adli kontrol talebinin de reddedilmesini istedi. Mahkeme heyeti, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı 10 Şubat 2022 tarihine erteledi.