22 Eylül 2024 Pazar

89 yaşındaki Barış Annesi Özgen'e konteyner cezası

Oğlunun gömülü bulunduğu mezarlığa ziyaretçiler için konteyner koyan 89 yaşındaki Barış Anneleri Meclisi Üyesi Dilşah Özgen ile konteyneri montajlayan, yükleyen ve nakleden 7 kişiye "örgüte yardım etmek"ten 2 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

Amed Barış Anneleri Meclisi üyesi, 89 yaşındaki Dilşah Özgen'in de aralarında bulunduğu 9 kişi hakkında açılan konteyner davası sonuçlandı. 1999 yılında Batman'ın Sason ilçesinde yaşanan bir çatışmada yaşamını yitiren oğlu Ferdi Özgen'in gömülü bulunduğu Diyarbakır'ın Lice'nin Yolçatı köyündeki mezarlığa; ziyarete gelenlerin dinlenmeleri, abdest alıp namaz kılabilmeleri için 4 adet konteyner satın alan Dilşah Özgen ile konteynerleri satan, nakleden ve montajını yapan E.K., H.K., H.S, İ.E, K.D., N.E., M.Y., E.A. hakkında "örgüte üye olmak" ve "örgüte yardım etmek" suçlamasıyla 2016'da açılan davada 8 yıl sonra hapis cezası verildi.

Davanın karar duruşması Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Önceki celsede mahkemeye sunduğu mütalaasında herkesin "örgüte yardım etmek" suçundan cezalandırılmasını isteyen savcılık, mütalaasını tekrarladı.

Barış Annesi Dilşah Özgen'in avukatı Ferhat Kılıç, müvekkilinin oğlunun kabrinin de bulunduğu mezarlığa gelenlerin namaz kılması, dinlenmesi için konteyner aldığını belirterek beraatini istedi. Konteynerleri satan, nakleden ve montajını yapan diğer kişilerin avukatları ise, müvekkillerinin konteynerleri kimin aldığını ve ne amaçla kullanılacağını bilmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, beraat talebinde bulundu.

Mahkeme, konteyner üretici firmasının sahibi E.A. ve çırağı İ.E. hakkında beraat karar verirken, Özgen ve diğerleri hakkında "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükümle birlikte kişiler hakkında uygulanan tüm adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasına karar verdi.