4 Ekim 2024 Cuma

81 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler, ölüme terk edildi

Tekerlikli sandalyeye bağlı yaşayan ve çok sayıda hastalığı olduğu için yaşamını yalnız idame ettiremeyen 81 yaşındaki Sıddık Güler, tahliye edilmeyerek ölüme terk edildi. HDP Milletvekili Peköz, Güler'in durumuna dikkat çekti ve konuyu Meclis gündemine taşıdı. 

İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde bulunan, 81 yaşındaki hasta tutsak Sıddık Güler hipertansiyonu ve iltihaplı eklem romatizması hastalığının yanı sıra iki kez anjiyo ameliyatı geçirdi ve şu an tekerli sandalyeye bağlı  yaşıyor.

10 Şubat 2021 tarihinde de koronavirüse yakalanan Güler'in şu ana kadar yaptığı tüm tahliye başvuruları da yanıtsız kaldı.

İHD Diyarbakır Şubesi, Güler'in tahliye edilmesi için 6 Eylül'de İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptı. Hapishane idaresinden Savcılığa gelen cevaba göre; Güler 1 Ağustos 2021 tarihinde İskenderun Devlet Hastanesi'nin acil polikliniğine götürüldü ve sadece bir pratisyen hekimin imzasının bulunduğunu reçetede "Tetkikleri yapılan hastanın bir sıkıntısı yok. Bol su içmesi önerilir" yazmakta. Savcılık hastanenin verdiği bu rapora istinaden tahliye başvurusunu reddetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Kemal Peköz, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi verdi. Peköz ayrıca İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun Güler'in durumuyla ilgili kurumdan bilgi almasını ve komisyon bünyesinde bulunan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu'nun İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'ni ziyaret etmesini istedi.