19 Eylül 2024 Perşembe

78'liler Girişimi: Deniz, Hüseyin ve Yusuf'u unutmadık

78'liler Girişimi yaptığı açıklamayla Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı andı.
78'liler Girişimi, Türkiye devrimci hareketin önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişinin yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
 
6 Mayıs 1972'nin tarihte bugünün kara bir gün olduğu ifade edilen açıklamada, "Egemen sınıfların 12 Mart darbecileri eliyle, 68 kuşağının 'halk devrimcileri'ni yok etme ve halkın gözünden düşürme politikaları tutmadı" diye kaydedildi. 68 kuşağını bir masal öznesine çevirmeye çalışıldığı belirtilen açıklamada, "Denizlerin, Mahirlerin, İbrahimlerin öncüsü olduğu 68 gençliği, emperyalizme ve faşizme karşı başkaldıran bir gençlikti. Onların bıraktığı miras, gençliğin idealleri, halkların özgürlüğü uğruna can da dahil her türlü bedelin ödenmesiydi" diye belirtildi.
 
78'liler Girişimi "Sınıf mücadelesinin doğasında vardır; egemen sınıflar, devrimcilere en akla gelmedik baskı ve işkenceyi hatta ölümü reva görürler. Çünkü egemen sınıflar için ölü bir devrimci yaşayan bir devrimciden her zaman daha iyidir" dedi. Denizlerin idam edildiği, Nurhak'da Sinanların, Kızıldere'de Mahirlerin kanı akıtıldığı, İbrahimlerin ağır işkencelerde can verdiği hatırlatılan açıklamada, Denizlerin idamı, toplumun adalet duygusunu, gençliğini, dinamizmini, haksızlığa karşı başkaldırı ruhunu, bir şeylerin değişebileceğine dair inancını ve sahiciliğini yaraladığı vurgulandı. Açıklamada, "Toplum olarak geçmişimizle yüzleşene/hesaplaşana kadar bu yara iyileşmez" diye kaydedildi.