20 Eylül 2024 Cuma

78. ayında Roboski'de katledilenler anıldı

Her ayın 28'inde "Roboski için adalet" şiarıyla gerçekleştirilen eyleminin 78'incisi İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirdi. Anmada dosyanın takipsizlikle kapatılmasına tepki gösterildi.
Her ayın 28'inde "Roboski için adalet" şiarıyla gerçekleştirilen eyleminin 78'incisi İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirdi.
 
İSTANBUL
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu'nun her ayın 28'inde düzenlediği "Roboski için adalet" eyleminin 78'incisini Galatasaray Meydanı'nında gerçekleştirdi. "Edi bese-Artık yeter, Roboski katliamında 7. yıl" yazılı pankart açıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını insan hakları savunucusu Nuray Şimşek okudu. Şimşek, Robaski katliamının üzerinden 78 ay geçtiğni hatırlattı. Roboski katliamına ilişkin ortaya çıkan hukuki bilgi ve belgelere rağmen, özel yetkili savcılık, askeri savcılık ve askeri mahkeme üçgeninde yargısal süreç işletilmeden soruşturma dosyasının kapatıldığını belirten Şimşek, "Roboski katliamı mağdurları son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yaptılar" dedi. AİHM'in eksik belegeler iki gün geçikti gerekçesiyle dosyayı reddettiğini hatırlatan Şimşek, "Roboski katliamını unutmadık ve unutmayacağız" dedi.
 
Şimşek, "Biz insan hakları savunucuları olarak, failler yargılanıncaya, adalet karşısında hesap verip cezalandırılıncaya kadar, Roboski katliamının ve tüm katliamların takipçisi olduğumuzu, hakikatin peşini bırakmayacağımızı burdan bir kez daha kamuoyuna duyuryoruz" ifadelerini kullandı.
 
ANKARA
 
Roboski için Adalet Girişimi 78. ayında Roboski Katliamı'na dikkat çekti. İHD Ankara şubesinde yapılan açıklama da konuşan İHD MYK üyesi Nuray Çevirmen, "Katliamın ardından geçen 2374'üncü gündeyiz ve adalet hala yok" dedi.
 
Tüm hukuk yolları tarafından faillerin cezasız kaldığını hatırlatan Çevirmen, son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurunun kabul edilmemesini hatırlatarak, "34 insanın öldürüldüğü gerçeği gün gibi ortada durmakta iken ne yazık ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da kabul edilememiş olan bu dava dosyası ile adalete giden yol tamamen tıkanmıştır" diye belirtti.
 
Adalet arayışında olduklarını vurgulayan Çevirmen, "Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28'inde 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceğiz" dedi. Roboski'nin devletin ve iktidarın sınavı olduğunu belirten Çevirmen, bu ülke de barış ve adalet yolunun açılması için Roboski'nin faillerinin bulunarak, cezalandırılması gerektiğini söyledi.
 
"Adalet, Adaletsizliğin olduğu yerden yükselir" diyen Çevirmen,"Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla" diyerek, açıklamasını sonlandırdı.