4 Ekim 2024 Cuma

'77 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık serbest bırakılsın'

461. F oturması açıklaması bu hafta da online yapıldı. Açıklamada, 77 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık'ın serbest bırakılması istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 461. F oturmasında 77 yaşındaki hasta tutsak Ahmet Sılık'ın durumuna dikkat çekti.

Online yapılan açıklamayı İHD üyesi Meral Nergis Şahin yaptı. 77 yaşındaki Ahmet Sılık'ın geçirdiği felç nedeniyle engelli durumunda olmasına rağmen tutuklandığını söyleyen Şahin, "Siirt Hapishanesinde tekrar felç geçirmesi sonucunda ise sağ tarafı tutmaz ve konuşamaz hale gelmiştir. Ayrıca yüksek tansiyon, Alzheimer ve prostat hastası olan ve beynine giden 3 damarı tıkalı olmasına rağmen yaşı nedeniyle ameliyat edilemeyen Ahmet Sılık halen hapishanede tutulmaktadır" dedi.

Yürüyemeyen ve ancak tekerlekli sandalye ile hareket edebilen, Ahmet Sılık'ın hastalığına bağlı olarak aşırı unutkanlık yaşadığını kaydetti.

Ciddi sağlık sorunları bulunmasına rağmen pandemi gerekçesi ile hastane sevkleri yapılmayan Ahmet Sılık'ın, sağlık ve tedaviye erişim hakkının da ihlal edildiğini vurgulayan Şahin, "Avukatı tarafından yapılan infaz ertelemesi başvurusuna Adli Tıp Kurumu 'Cezaevinde Kalamaz' raporu vermiş ancak savcılığa bağlı kolluk tarafından hazırlanan raporda 'Ahmet Sılık, toplum sağlığı açısından tehlike oluşturmaktadır' denilerek infazının ertelenmesine engel olunmuştur. İnsan hakları savunucuları olarak; Ahmet Sılık ve tüm ağır hasta, yaşlı, engelli mahpusların pandemi süreciniin yarttığı riskler de göz önünde bulundurularak serbest bırakılmaları için yetkilileri göreve çağırıyoruz" diye belirtti.