5 Ekim 2024 Cumartesi

687 HDP'li hakkında siyaset yasağı isteniyor

HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davanın iddianamesinde siyasi yasak istenen 687 kişi arasında Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle hazırlanan 609 sayfalık iddianamede, "partinin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" iddia edildi.

Başsavcılığın iddianamesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu savunularak, partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılması istendi.

HDP üyeleri hakkında çeşitli mahkemelerdeki iddianameler ve mahkeme kararları, 6-8 Ekim Kobanê eylemleri, hendek eylemleri delil olarak göskerilirken, "HDP'nin daha önce Anayasa Mahkemesince kapatılan partiler gibi tamamen PKK/KCK'nın güdümünde bulunduğu ve PKK'nın legal görünümlü bir yan kuruluşu olduğunun ortaya konulduğu" iddia edildi. Ancak söz konusu kapatma davaları tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği ihlal kararları görmezden gelindi.

İddianamede, "HDP'nin teşkilat kongreleri ve büyük kongreleri ile tüm gösteri ve toplantılarının, Anayasa ve yasalara göre kurulmuş bir siyasi partinin olması gereken parti kongreleri ve toplantıları gibi değil, bölücü terör örgütü PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılan alanlar haline getirildiği" ifadesi kullanıldı.

"Davalı parti hiçbir milli meselede Türkiye'nin yanında yer almamış, karşısında kim varsa onların safında yer almayı tercih etmiştir." gibi politik değerlendirmelerin yapıldığı iddianamede, "Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu" savunuldu.

İddianamede, 687 kişi hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak istendi. Hakkında siyasi yasak talep edilen siyasetçiler arasında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, HDP'nin tutuklu eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Sezai Temelli, Ahmet Türk, Leyla Zana, Ayhan Bilgen, Selma Irmak, Sebahat Tuncel, Nursel Aydoğan, Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder gibi isimler de yer alıyor.