6 Ekim 2024 Pazar

5'i gazeteci 8 kişinin duruşması görüldü

Mardin'de 5'i gazeteci 8 kişinin yargılandığı davada savcılık gazetecilerin kartlarının 2019 yılı öncesine ait olduğunu savunarak beraatlerinin reddini istedi. Gazeteciler, yargılamanın mesleğe yönelik olduğunun altını çizdi. Beraat taleplerini reddeden mahkeme duruşmayı Ekim ayına erteledi. 

Mardin, Diyarbakır ve Van büyükşehir belediyelerine kayyum atanmasını 20 Ağustos 2019'da Mardin'de protesto edenlere yönelik saldırıda gözaltına alınan 5'i gazeteci 8 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Gözaltına alındıktan 7 gün sonra bırakılan gazeteciler Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Rojda Aydın, Nurcan Yalçın ve Halime Parlak ile Mehmet Ete, Hamza Ete ve Selim Şimdi hakkında açılan davanın ilk duruşması Mardin 1'inci Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. "2911 Sayılı Kanuna Muhalefet" iddiası ile görülen duruşmada gazeteciler Kanbal ve Aydın ile Mehmet Ete ve Selim Şimdi salonda hazır bulundu. Diğer isimler duruşmaya katılmaz iken, avukatlar Kenan Angay, Necat Çıray ve Erdal Kuzu duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada avukatlar, yargılanan 5 ismin gazeteci olması nedeniyle savunma alınmaksızın gazeteciler hakkında beraat kararı verilmesini istedi. Mahkemenin kısa bir ara vermesinden sonra savcılık ara mütalaasını vererek, gazetecilerin 2019 yılına ait tanıtım kartlarını sunmasına rağmen kartların 2019 yılı öncesine ait olduğunu savunarak, talebin reddini istedi.

Mahkeme hakimi de savcılığın talebi doğrultusunda talebin reddine karar verdi.

Gazeteciler Kanbal ve Aydın, gazetecilik faaliyetleri kapsamında olay yerinde olduklarını, yargılamanın gazetecilik faaliyetlerine ilişkin olduğunu dile getirdi. Gözaltı amacının protesto gösterisi sırasında ortaya çıkan polis şiddetinin kamuoyuna yansımasının engellenmek istenmesi olduğunu belirten gazeteciler beraat talebinde bulundu. Diğer isimler de savunmalarında Anayasal haklarını kullandıklarını belirterek, beraat talebinde bulundu.

Avukatlar yaptıkları savunmalar ile açılan davanın kanuna aykırı bir dava olduğunu belirterek beraat kararı verilmesini istedi.

Mahkeme bir sonraki duruşmanın 13 Ekim tarihine erteledi.