4 Ekim 2024 Cuma

5275'in yarattığı hak ihlalleri Meclis'e taşındı

HDP Milletvekili Tosun, cezası dolan tutsakların Hapishane Yönetimlerinin İdare ve Gözlem Kurulunca "iyi halli" olmadığı iddiasıyla tahliye edilmemesini Meclis'e taşıdı. HDP Milletvekili Tosun, Gül'e bu gerekçeye dayandırılarak kaç tutsağın bırakılmadığını sordu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, cezaları dolmasına rağmen Hapishane Yönetimlerinin İdare ve Gözlem Kurulunca "iyi halli" olmadığı iddiasıyla tahliye edilmeyen tutsaklara ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması için Meclis'e soru önergesi verdi .

14 Nisan 2020 tarihindeki düzenleme ile birlikte 5275 sayılı kanunun 89. maddesinin 1. fırkasında pişmanlık gibi muğlak bir ölçüt getirildiğini hatırlatan Tosun, "haklarını iyi niyetle kullanıp kullanmadığı", "işlediği suçtan dolayı duyduğu pişmanlık", "toplumla bütünleşmeye hazır olup olmama" vb. sübjektif hükümler yer aldığını belirtti. 

Bununla birlikte aynı maddenin 3. fıkrasında, "(…) idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı veya belirleyeceği bir Cumhuriyet savcısı başkanlık eder. Ayrıca, idare ve gözlem kuruluna Cumhuriyet başsavcısı tarafından belirlenen bir izleme kurulu üyesi ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı il veya ilçe müdürlükleri tarafından belirlenen birer uzman kişi katılır" şeklinde belirtildiğini aktaran Tosun, "Koşullu salıverilme bakımından TCK'nin 1 ve 2. fıkralarındaki zaman bakımından uygulanma kurallarının uygulanacağı açıkça belirtilmiştir. Dolayısıyla suç tarihinden sora yürürlüğe giren hüküm aleyhe ise sanık hakkında uygulanamaz" dedi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Bakan Gül'e şu soruları yöneltti: 

"5275 sayılı Kanun'daki yeni düzenleme, yer aldığı sübjektif hükümlerine istinaden İdare ve Gözlem Kurulu'nun belirli suçlara iyi hal değerlendirmesi Bakanlığınızca hukuka uygun mudur? Söz konusu 14 Nisan 2020 tarihli yeni düzenlemenin  yarattığı keyfilik bakımından ve ayrımcılık yasağı, eşitlik, kişi hürriyeti ve güvenliği, özgürlük ve güvenlik hakkı bakımından Anayasa'nın 2, 10, 19, 36 ve 38. maddeleri ile AİHS'nin 5, 7 ve 14. maddelerine aykırı değil midir?
TCK'nun 7.maddesine istinaden 5275 sayılı kanunun 89. maddesindeki değişiklik, hükümlülerin aleyhine düzenlemeler içerdiğinden ve suçun işlendiği tarih esas alınmayarak Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun İdare ve Gözlem Kurulu açıkça suç işlemektedir. Bakanlığınız söz konusu durumdan haberdar mıdır Bakanlığınızca konu ile ilgili herhangi bir işlem başlatılacak mıdır?
14 Nisan 2020 tarihli düzenlemede İdare ve Gözlem Kurulu'nun üyelerinin devletin veya kurumlarının temsili olduğu ve hükümlünün avukatının veya Baro temsilcisinin bulunmadığı göz önüne alındığında Kurulun iyi hal değerlendirmeleri bariz bir şekilde Anayasa'ya aykırı değil midir? Bu durum Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?
1 Ocak'tan bugüne bu şekilde infazı ertelenen, koşullu salıverilmesi gerekirken Cezaevi Yönetimlerinin İdare ve Gözlem Kurulunca 'iyi halli' bulunmayan kaç hükümlü vardır?"