4D'li sağlık emekçileri: sağlık emekçileri arasında ayrımcılık yapmayın
Koronavirüs salgınına karşı hastanelerde en ön safta mücadele eden ancak Sağlık Bakanlığı'nın sağlık emekçileri için yaptığı düzenlemelerden yararlanmayan 4D statüsündeki işçiler video mesajlarla Sağlık Bakanlığı'na seslendi. 4D'li sağlık emekçileri, "Sağlık bir ekip işidir, sağlık emekçileri arasında ayrımcılık yapmayın" dedi.
Hasta bakıcılar, çamaşırhane çalışanları, destek hizmetler personeli, tıbbi sekreterler… Onlar da bir ekip işi olan sağlık hizmetini üretiyor ancak resmen sağlık işçisi olarak tanınmıyorlar. Bu nedenle de Covvid-19'la mücadelede en ön safta çalışsalar da diğer sağlık emekçilerine tanınan haklardan yararlanamıyorlar.
4D statüsünde çalışan DİSK'e bağlı Dev Sağlık-İş üyesi sağlık emekçileri video mesajlarla Sağlık Bakanlığı'na seslendi ve bakanlığın kendilerine karşı da sorumlu olduğunu hatırlatarak "Sağlık bir ekip işidir, sağlık emekçileri arasında ayrımcılık yapmayın" dedi.
Adana Balcalı Hastanesi COVID-2 Servisi'nde hasta bakıcı olarak çalışan Cumali Bolat, 4D'li sağlık emekçileri adına bir açıklama yaparak şunları söyledi:
"Korona salgınının gittikçe ağırlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Sağlık hizmet üretiminde zincirin bir halkası olarak tıbbi sekreter, hasta bakıcı, temizlik personelleri olarak bizler bu salgınla en ön saflarda mücadele ediyoruz.
"Ne yazık ki salgına karşı büyük bir gayretle mücadele ettiğimiz bu süreçte temizlik personeli, hasta bakıcı, tıbbi sekreterler sağlık ekibi içerisinde olmasına, hastane içerisinde benzer risklerle çalışmalarına rağmen sağlık ekibindeki görünmez hiyerarşi nedeniyle ayrımcılık devam ediyor. Sağlık Bakanının yaptığı açıklamalarda özellikle 696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçirilen işçilerin isimleri dahi geçmiyor."
Sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu hatırlatarak sağlık emekçilerine uygulanan ayrımcılığın bir an önce son bulmasını isteyen Bolat, Sağlık Bakanlığı'nın 4D'lilere karşı da sorumlu olduğunu ve sağlık emekçileri için yapılan düzenlemelerden 4D'lileri de yararlandırması gerektiğini söyledi.