42 işçinin katledildiği maden ocağına tecrübeli değil yandaş müdür atandı
Katliamın ardından geçici görevle Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine atanan, bilgisi ve tecrübesiyle hem maden işçilerinin hem de farklı siyasi görüşteki GMİS'in sahip çıktığı Cüneyt Yamudi, Enerji Bir Sen'in isteği görevden alındı.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 14 Ekim'de gerçekleşen ve 42 işçinin katledildiği Türkiye Taş Kömürü (TTK), Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine (ATİM) ait ocakta grizu patlaması sonrası Müessese'ye geçici görevlendirme ile Müdür seviyesinde atanan Cüneyt Yamudi'nin görevden alınmasına tepki gösterdi.
Geçici görevlendirme ile 28 Ekim tarihinde ATİM'e atanan Cüneyt Yamudi'nin, bugüne kadar iş güvenliği ve tahlisiye gibi son derece riskli görevleri yürütmüş, dünyanın birçok ülkesinde iş güvenliği ve tahlisiye yarışmalarına, eğitimlerine katılmış, bu alanlarda çok sayıda makale yazmış başarılı bir maden mühendisi olduğu belirtilen açıklamada, "Yamudi tecrübesi, bilgisi ve idari anlayışıyla çok kısa sürede maden işçilerinin güvenini kazanmış, facia sonrası ocakta çıkan yangın söndürme çalışmaları ve ocağın rehabilitasyonu konusunda bir fiil ocağa girerek çalışmaları bizzat yönetmiş, bu konuda belli bir başarı göstermiştir. İşin asıl dikkat çekici yönü ise ATİM'de çalışan, siyasi görüşü farklı 400‘den fazla maden emekçisi ve yetkili işçi sendikası olan GMİS Cüneyt Yamudi'ye sahip çıkarken, TTK yönetiminin sahip çıkmamasıdır. Partizanlığın TTK'yı nasıl etkisi altına aldığı da yaşanan bu olayla TTK tarihine ve kamuoyunun hafızasına kaydedilmiştir" denildi.
Enerji Bir Sen Batı Karadeniz Şube Başkanlığını yürüten ve Kozlu Müessese Müdür Yardımcısı Sedat Güngör'ün Müessese'ye Enerji Bir Sen'li bir yöneticinin atanması için girişimleri sonucu Yamudi'nin görevden alındığı kaydedilen açıklamada, liyakatsiz yöneticilerin, liyakatsiz kadrolaşma ve partizanlığın kamuda yaşanan önemli sorunlardan biri olduğu ifade edildi.
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi, açıklamasına şöyle devam etti: "Amasra'da yitirdiğimiz 42 canımızın yasını tutmaya devam ederken ve meydana gelen faciadan dersler çıkarılması gerekirken, siyaset kurumu ve yöneticiler ne yazık ki bir yandaş sendikanın üyelerine makam sağlama peşinde koşmaktadırlar. Halbuki yapılması gerekenin öncelikle kişi kayırmak, kişiye koltuk tahsis etmek değil, bu gibi faciaların önlenmesi için nelerin yapılabileceği olmalıdır. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Genel Merkezi, tüm şubeleri ve temsilcilikleri olarak, kamuda partizanlığa son verilmesi gerektiğini birçok kez açıkladık. Buna rağmen devam eden bu tür partizanca atamalara derhal son verilmesini talep ediyor, konuyu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kamu otoritelerini bir kez daha adil görevlendirme yapmaya çağırıyoruz."