33'lerin yoldaşları Avrupa'nın 15 kentinde sokaklardaydı
33'lerin yoldaşları Avrupa'nın 15 kentinde 20 Temmuz'da eş zamanlı olarak "Suruç için adalet, herkes için adalet" şiarıyla eylem alanlarında buluştu.
Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusu, katliamın 8.yılında 20 Temmuz'da eş zamanlı olarak Almanya'nın başkenti Berlin, Köln, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt, Wuppertal ve Ulm; İsviçre'nin Zürih ve Basel, İngiltere'nin başkenti Londra, Avusturya'nın başkenti Viyana ile Bregenz, Belçika'nın başkenti Brüksel, Fransa'nın başkenti Paris ve Hollanda'nın Den Haag kentlerinde düzenlenen eylemlerle anıldı, Türk devleti ve IŞİD terörü lanetlendi.
KÖLN
Köln Mülheim'de AGİF, Young Strugle, SKB ve Zora öncülüğünde antifaşist örgütler, Suruç Katliamı'nda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunu andı.
Anmada, katliamın gerçek sorumlusunun, faşist AKP ve MHP'nin başını çektiği tek adam diktatörlüğüne bağlı faşist şeflik rejimi olduğu vurgulandı. Eylemde sık sık "Suruç'un hesabı sorulacak", "Katil devlet hesap verecek", Suruç için adalet herkes için adalet", "Biji Berxwedana Rojava" sloganları atıldı.
Eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Kurum temsilcileri Kürt halkının mücadelesine ve Rojava Devrimi'ne sahip çıkmayı, 33 düş yolcusunun özgürlük ve sosyalizm idealini gerçekleştirmek için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Mülheim'de yapılan yürüyüşün ardından tekrar Wiener Platz'a gelindi.
AGİF adına yapılan konuşmada katliamın devlet tarafından gerçekleştirildiğine dair ortada birçok delil olmasına rağmen yargının görevini yapmadığı, katliamın gerçek sorumlularını aklamaya çalıştığı vurgusu yapıldı. Konuşmada katliamın asıl sorumluları cezalandırılana ve gerçek adalet sağlanana kadar adalet mücadelesine devam edileceği ifade edildi.
Eylemde Suruç tutsaklarının adları okunarak serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Kürtçe, Türkçe ve Almanca sloganlarla eylem bitirildi.
STUTTGART
Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusu, Marienplatz meydanında düzenlenen bir mitingle anıldı. Young Struggle, AGİF, YDG, OTKM (Savaşa ve Militarizme Karşı Toplantı), RJS (Kızıl Gençlik Stuttgart), TekoJin, JXK ve TCŞ'nin çağrısıyla örgütlenen mitinge yaklaşık elli kişi katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan miting, Suruç şehitlerinin adlarının okunması ve "yaşıyor!" denmesiyle devam etti. Eylemde, Young Struggle, Suruç şehidi Uğur Özkan'ın kardeşi ve aynı zamanda Suruç Aileleri İnisiyatifi'nden Süleyman Özkan, OTKM, YDG, Kürt derneği adına konuşmalar yapıldı.
Young Struggle adına yapılan konuşmada, Kobanê yeniden inşa kampanyasının önemine, Türk devletinin katliamdaki rolüne dikkat çekildi. Suruç'un intikamını alma şiarıyla silahlı mücadeleye katılan Medine Özmez, Ulaş Alankuş, Okan Altunöz'ün de anıldığı konuşmada, katillerden hesap sorma sözü yinelendi.
Eylemde Suruç şehidi Uğur Özkan'ın kardeşi Süleyman Özkan söz aldı. Özkan, 8 yıl önce faşist barbarlığın 33 devrimciyi kendilerinden aldığını vurguladı ve Suruç şehitlerinin yarattığı umudu koruma, savunması için yola koyuldukları devrimi savunma, devrettikleri bayrağı yükseklerde taşıma çağrısını yineledi. Hayallerini gerçekleştirme, ideallerini bütün dünyaya yayma, katillerden hesap sorma sözü verildi.
Rojava devrimiyle enternasyonal dayanışmanın önemine, Alman devletinin Türk devletiyle iş birliğine ve ölümsüzlerin yolundan ilerlemenin değerine sıkça dikkat çekilen eylem, "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Şehîd namirin" ve "Suruç için adalet, herkes için adalet!" sloganlarıyla sona erdi.
HAMBURG
Almanya'nın Hamburg kentinde de 33 düş yolcusunu anmak için yürüyüş düzenlendi. 33 düş yolcusunun fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte AVEG-KON ve Young Struggle adına konuşma yapıldı. Eylemde, "Suruç için Adalet, herkes için Adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak" sloganları atıldı.
FRANKFURT
Almanya'nın Frankfurt kentindeki Bockenheimer Warte'de "Suruç'u unutma, affetme, hesap sor! Rojava devrimine sahip çık" adı altında yapılan yürüyüşte kitle harekete geçmeden önce Young Struggle, Yeni Demokrat Gençlik ve Enternasyonal Gençlik adına konuşmalar yapıldı.
Farklı ulustan göçmenlerin yoğun yaşadığı Bockenheim'da başlayan yürüyüşte "Suruç için adalet herkes için adalet", "Sarya Rojbin Ronahi, Jin Jiyan Azadi" ve Alman devletini saray rejimiyle iş birliğini teşhir eden sloganlar atıldı.
Yürüyüşün sonunda Zora, Pride Rebellion ve Enternasyonal Gençlik Komünü adına konuşmalar yapıldı. Eylem sonunda Kagefin Erbane ve folklor grubu kültürel gösteri yaptı.
WUPPERTAL
Suruç katliamında yaşamını yitiren 33 düş yolcusu Almanya'nın Wuppertal şehrinde anıldı. Katliamın 8.yılında AGİF'in çağrısıyla Wuppertal HBF önünde düzenlenen anma etkinliğinde AVEG-KON açıklaması okundu.
33 düş yolcusunun isimlerinin tek okunduğu anma etkinliğinde "Şehit Namırın", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı. Eyleme Alman antifaşist örgütler de destek verdi. Komunistiche Aufbau, Komunistische Jugend ve İnternationale Jugend adına konuşmalar yapıldı ve Rojava devriminin Türk devleti tarafından boğulmak istendiği ve devrime sahip çıkma çağrısı yapıldı. Eylem "Suruç için Adalet Herkes için Adalet" sloganıyla son buldu.
ULM
Suruç'ta katledilen sosyalistler Almanya'nın Ulm kentinde de anıldı.
Katliamın 8. yılında katledilen 33 sosyalist için, Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) Ulm'un çağrısıyla bir anma mitingi düzenlendi. Ulm Münster meydanında yapılan etkinlikte, ADGB, AVEG-KON ve ATİF adına yapılan Almanca ve Türkçe konuşmalarda, katliam lanetlendi.
"Suruç için adalet herkes için adalet talebimizi her yerde haykırıyoruz" diyen konuşmacılar, mücadeleye devam edecekleri mesajı verdiler.
Yine meydanda yapılan AVEG-KON adına yapılan konuşmada, "Suruç katliamının yıldönümüne, fail olan devlet her zamanki gibi, günlerdir sokaklarda genç devrimci avında. Günlerdir sokaklarda Suruç'un yıl dönümü etkinliklerine çağrı yapan sosyalist gençlere baskı ve şiddet uygulayan devletin kolluk güçleri en son 18 Temmuz'da 6 genç devrimciyi işkenceyle gözaltına alarak tutukladı. Sokakları muharebe alanına çeviren ve Suruç katliamının öfkesini taşıyan bu çığlık, işkencehanelerden mahkeme salonlarına her adımda hesap sorma cüreti olmuştur." denilerek, Avrupa'da da "Suruç için adalet, herkes için adalet" demeye devam edileceği ve katliamların hesabının sorulacağının altı çizildi.
Almanca yazılı "Suruç için adalet herkes için adalet" pankartının açıldığı eyleme, AGİF, ATİF, FED-GEL, SKB, DİDF gibi devrimci-demokrat göçmen kurumlar katıldı. Pankartların önüne mumlar ve kırmızı güller bırakıldı.
Rojava Devriminin de selamlandığı miting, atılan sloganlar, Suruç'a atfedilen marşların çalınmasından sonra sona erdi.
BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin'de Suruç katliamının 8. yıl dönümünde Suruç şehitleri anıldı.
Suruç şehitlerinin fotoğraflarının sergilendiği eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin bu katliamdaki rolü ve Alman emperyalist devletinin katliamcı Türk devletine desteği teşhir edildi.
Eylem, genç kadın örgütü Zora'nın yaptığı konuşma ve ölenlerin mirasına sahip çıkma çağrısıyla son buldu.
DUISBURG
Almanya'nın Duisburg kentinde Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusu anıldı.
Komünist İnşa, Enternasyonel Gençlik Örgütü, Young Struggle, Sosyalist Kadınlar Birliği, Zora, Pride Rebellion, AGİF, Asya Yüksel ve Demokratik Kürt Toplum Merkezinin katılımıyla düzenlenen eylemde, Suruç Katliamın 8. yılına dair konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda katliamcı faşist Türk devleti ve IŞİD teşhir edildi.
LONDRA
Londra'da "Rojava Devrimini Savunuyoruz, Suruç Katliamını Lanetliyoruz" eylemi düzenlendi.
20 Temmuz 2015 tarihinde Türk Devleti eli ile IŞID çetelerinin gerçekleştirdiği katliama karşı Londra'da Birleşik Mücadele Güçleri tarafından yürüyüş gerçekleştirildi.
Çok sayıda kişinin katıldığı yürüyüş öncesi Birleşik Mücadele Güçleri adına yapılan konuşmada "Son yüz yılda Ortadoğu'ya damgasını vuran kuşkusuz ki Rojava Devrimi olmuştur. Bu devrimin 11. yılındayız. Rojava Devrimi İspanya iç savaşından sonra enternasyonal savaşçıların yer aldığı yakın tarihin en önemli devrimlerinden biri olmuştur. Rojava Devriminde ölümsüzleşen Kürt, Türk, Ermeni ve çeşitli ülkelerden enternasyonal savaşçıların anıları önünde saygı ile eğiliyoruz" denildi.
Ardından Birleşik Devrim Hareketi adına yapılan konuşmada Temmuz ayında ölümsüzleşenler anılarak, Rojava devrimine sahip çıkacaklarının ve Suruç'un hesabının sorulacağının altı çizildi.
Suruç gazisi yaptığı konuşmada, "Suruç katliamının üzerinden tam sekiz yıl geçti, sekiz yıl sonra da bizler onların çıktıkları düş yolunun, onların yürüdükleri ayak izlerinin peşindeyiz. Çıktığımız bu yola düş yolculuğu adını verdik çünkü Rojava'da, Kobanê'de DAİŞ gericiliği ile Türk faşizminin yıkıntılarından yeniden bir kent inşa edecektik. Rojava‘da kurulan yeni hayat bize bu düş yolculuğu görevini vermişti. Her şey sekiz yıl önce başlamıştı, sekiz yıl önce bir tarafta ezilen insanlığın düşü ile yola çıkanlar vardı bir tarafta bu düşleri kabusa çevirmeye çalışanlar vardı, bir tarafta emeğini Kobanê halkının emeğiyle birleştirmek isteyenler vardı diğer tarafta DAİŞ'e tırlar dolusu silah yollayanlar vardı. İşte bu düş bize bir kez daha içimizdeki umudu gösterdi. 33 düş yolcusu şahsında Rojava‘da, Kobanê‘de ölümsüzleşen tüm yoldaşlarımı saygıyla selamlıyorum" dedi.
Konuşmaların ardından gerçekleşen yürüyüş boyunca "Yaşasın Rojava Devrimimiz", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Suruç için adalet herkes için adalet" ve "Biji Berxwadane Rojava" sloganları atıldı.
VİYANA-BRENGEZ
Avusturya'nın Viyana ve Bregenz kentlerinde "Suruç için adalet" eylemleri yapıldı.
Viyana'da Young Ttruggle'ın çağrısı ile düzenlenen eylem 16. Bölgede gerçekleştirildi. Açılış konuşması ve saygı durusu ile başlayan eylemde 33 düş yolcusu ile ilgili konuşmalar yapıldı.
Riseup4Rojava, AVEG-KON, Feykom ve KOMintern'in yaptığı konuşmalarda Suruç şehitlerinin ideallerini yaşatma sözü verildi. Eylemde Rojava devriminin 11.yılı kutlanarak, ve devrimin kazanımlarına sahip çıkma sözü verilerek sonlandı.
Bregenz'deki eylemde de Suruç şehitlerinin resimleri tutuldu. AVEG-KON'un açıklaması okundu.
BRÜKSEL
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Suruç için adalet eylemi düzenlendi.
Eylem AVEG -KON'a bağlı Halkevi'nin çağrısıyla Brüksel Gare Central önünde Nav-Bel ve Secours Rouges'un katılımıyla gerçekleştirildi.
Eylemde, Suruç için adalet talebi yükseltilirken katliamı gerçekleştirenlerden hesabını sormaya devam etme sözü verildi. Suruç katliamı ile ilgili "33'ler için ne zaman adalet sağlanacak" başlıklı bildiri dağıtıldı.
Kürtçe, Türkçe, Fransızca olarak "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganın sık sık atıldığı eylem, "Suruç'u unutturmayacağız" sözüyle sona erdi.
ZÜRİH
İsviçre'nin Zürih kantonunda düzenlenen anma programı St.Jakop kilisesinin önüne öğlen saatlerinde kurulan İnfo standı ile başladı.
Akşam düzenlenecek eylem saatine kadar stantta Suruç katliamına ilişkin bilgilendirme yapılırken düş yolcularının hayat hikayelerine dair konuşmalar yapıldı. Akşam saatlerinde yapılan basın açıklamasına ise birçok kurum katılarak destek verdi.
Almanca ve Türkçe "Suruç için Adalet herkes için Adalet", "Suruç katliamını unutmayacağız, affetmeyeceğiz" yazılı pankartların açıldığı eylemde Suruç şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Başta 33 düş yolcusu olmak üzere devrim şehitleri adına yapılan saygı duruşu ile başlayan eylem AVEG-KON tarafından hazırlanan ortak açıklama Almanca olarak okundu. Daha sonra yapılan konuşmada Rojava devrimine ve Suruç şehitlerine sahip çıkmak ve onların ideallerini büyütme çağrısı yapıldı. Katılan devrimci kurumlar adına yapılan destek konuşmaların ardından eylem sloganlarla sona erdi.
Eyleme KKP, TKP/ML, SYKP, Zürich Kürt Toplum Merkezi, Öncü Partizan, Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu ve Devrimci Cephe destek verdi.
BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde de Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusu anıldı.
Suruç şehitlerinin resimlerinin taşındığı eylemde Suruç gazisi Güneş Erzurumluoğlu yaptığı konuşmada, 8 yıl önce SGDF'nin çağrısı ile Rojava'ya gitmek için yola çıkan gençlerin Türkiye ile Kürdistan arasında bir köprü olduğunu, "birlikte kazandık birlikte inşa edeceğiz" şiarıyla hareket ettiklerini söyledi. Erzurumluoğlu, çıktıkları bu yolda faşist şeflik rejiminin DAİŞ ile işbirliği içinde Suruç'ta 33 sosyalist gencin ölümsüzleştiğini belirterek "adalet mücadelemiz biz bitti demeden bitmeyecek" dedi.
MLKP temsilcisi ise yaptığı konuşmada, "Suruç coğrafyamızda faşist şeflik rejiminin bir katliamıdır. Rojava devrimini boğmak isteyen faşist rejim DAİŞ ile iş birliği içinde olmuştur. Sosyalist gençler partimizin öncüleridir. Tarihsel devrimci geleneğin neferleridir. Kürt ve Türk halkı arasında köprüdürler aynı zamanda. Sosyalist gençler Rojava devrimini sahiplendiler. Bugün de Rojava devrimi kuşatma altındadır. Bizler Suruç şehitlerinin izinden giderek Rojava devrimini sahipleniyoruz. NATO toplantısında teröre karşı bir koordinasyon oluşturularak Kürt halkı ve Rojava devrimi hedef alınmıştır. Dört parçaya bölünen Kürdistan ve Kürt halkının yok sayıldığı Lozan antlaşmasının 100. yılında yapılacak eylemlere tüm duyarlı ilerici halkımız sahip çıkmalıdır." dedi.
Eylem boyunca 33'ler için yapılan şarkılar çalındı.
AVEG-KON'un açıklamasının da okunduğu eylem, "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganı ile sonlandırıldı.
PARİS
Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonuna (AVEG-KON) bağlı Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTTT) Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve sosyalist gençlik örgütü Young Struggle'ın çağrısıyla Fransa'nın başkenti Paris'te Suruç şehitleri anılarak adalet çağrısı yapıldı.
20 Temmuz Perşembe akşamı saat 18:00 de Paris Gare de L'est önünde bir araya gelen kitle, Suruç katliamında ölümsüzleşen devrimcilerin fotoğraflarını ve "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganın yazılı olduğu pankartı taşındı.
Yürüyüş öncesi alanda gençlik adına yapılan konuşmada, "Suruç katliamı sadece ölen 33 devrimciye ya da oradakilere karşı değildi, tüm devrimcilere ve onların ideallerine bir saldırıydı. Suruç'ta Türkiye ve Kürdistan tarihinin en kanlı gençlik saldırısı gerçekleşti. Hem de Türk devleti ve IŞİD eliyle. IŞİD 2015 yılında Paris saldırılarını nasıl gerçekleştirdiyse ve Avrupa devletlerine bir göz dağı vermeye çalıştıysa, yine aynı yıl 2015'de Suruç'ta da devrimcilere, sosyalistlere, solculara ve halka gözdağı vermeye çalıştı. Ama biz ne Bataclan'da ne de Suruç katliamının ardından sessiz kalmayacağız. IŞİD´e, gericilere, faşist devletlere karşı mücadelemize devam edeceğiz. Bu yüzden diyoruz ki Suruç için adalet, Bataclan için adalet!" dedi.
ACTIT Eş Başkanı Kemal Karanfil ise yaptığı konuşmasında "33 yoldaşımıza yapılan saldırının destekçisi sömürgeci faşist diktatörlüktür" diyerek, 19 Temmuz Rojava devrimin yıl dönümüne, enternasyonal dayanışmaya değindi.
Konuşmaların ardından kitle Republique (Cumhuriyet) meydanına doğru yürüyüşe geçti. Kitle yürüyüş boyunca "Yaşasın Rojava Devrimi", "Suruç için adalet, herkes için adalet'', "Suruç'u unutma unutturma", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Gençlik gelecek, gelecek sosyalizm", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Faşizme karşı omuz omuza", "Bataclan'dan Suruç'a hesap sormaya", "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", "Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları atıldı.
'YOLDAŞLARIMIZIN HESABINI SORACAĞIZ!'
Cumhuriyet meydanında yapılan mitingde YS adına yapılan konuşmada "Bugün, tam 8 yıl sonra, hâlâ Suruç için adalet arıyoruz. Bu adalet arayışımız dünyanın neresinde olursak olalım devam edecek. Hiçbir devrimci, faşist saldırılar ya da faşist bir rejim karşısında boyun eğmemiştir; biz de hiçbir faşist rejim karşısında boyun eğmeyeceğiz. Başta Suruç olmak üzere kaybettiğimiz tüm yoldaşlarımızın hesabını soracağız!" denildi.
KCK temsilcisi yaptığı konuşmada, Türk devletinin katliamını lanetlemek için bugün alanlarda olunduğunu ifade ederek, "Rojava Devriminin sosyalizme umutlarının tükendiği, tüm devrimlerin gözdeliğini kaybettiği bir noktada gerçekleşti. Enternasyonalistler, Devrimciler ve kadınlar devrimin yeniden umudu oldular. Kürt halkının direniş gücü, Marksistler, sosyalistler, devrimciler yeniden ayağa kalkarak halkların arasındaki kardeş ve birlikteliğin çimento harcı olarak Suruç'ta oldular. Biz devrimciler diyoruz ki faşist sömürgeci Türk devletini ve emperyalistleri dize getiren kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.