22 Eylül 2024 Pazar

33 siyasi parti ve örgütten saldırılara karşı BM'ye mektup

Kuzey ve Doğu Suriye'deki 33 siyasi parti ve örgüt, Türkiye'nin bölgeye yönelik saldırılarını kınamak ve hava sahasının kapatılması çağrısıyla BM'ye mektup yazdı.

Kuzey ve Doğu Suriye'deki 33 siyasi parti ve örgüt, Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup gönderdi. Mektupta, Türkiye'nin bölgeye dönük saldırılarını kınama ve hava sahasının kapatılması çağrısı yer aldı.

Qamişlo'nin Siyasi Mahallesi'ndeki BM merkezine teslim edilen mektupta, Türk devletinin saldırı ve tehditleri kınandı.

Demokratik Değişim Hareketi üyesi Xelef Dawûd, onlarca örgüt ve parti temsilcisinin katıldığı açıklamada mektubu okudu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitaben yazılan mektupta, Türk devletinin Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve halka yönelik saldırılarına dikkat çekildi.

Türk devletinin tehditlerinin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliğini ihlal ettiğine vurgu yapılan mektupta, Ekim 2019'da yapılan ateşkes anlaşmasının ihlal edildiği de belirtildi. Mektupta, "Türk devletinin olası bir düşmanlığının, halklar arasındaki istikrar, barış ve ortak yaşam üzerindeki etkilerinin yanı sıra halkların soykırımı ve kültürünün yok edilmesine karşı uyarıyoruz" denildi.

Türk devletinin işgal amaçlı askeri saldırılarının başta DAİŞ olmak üzere diğer çete örgütlerine fayda sağlayacağına dikkat çekilen mektupta şu ifadelere yer verildi: "Kuzey ve Doğu Suriye'deki siyasi partiler olarak BM'yi Türkiye'nin tehditlerine karşı güçlü bir duruş sergilemeye, hava sahasının uçuşa yasak haline getirilmesini ve yurttaşları hava saldırılarından korumaya çağırıyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin yerel halka yönelik devam eden ihlallerden hesap sorulması çağrısında bulunuyoruz. Ankara hükümetinin halkın güvenliğini göz ardı ettiği ve uluslararası yasaları görmezden geldiği açıktır. Düşmanca algısına karşı tavırlarının zayıflaması ona güç veriyor."

BM'ye garantör rolü oynama çağrısında bulunulan mektupta, "Halkımızın acılarına son vermek ve onları tehlikeden uzak tutmak istiyoruz" denildi.

Mektubun okunmasının ardından Dawûd, saldırıları boşa çıkarmak için mücadelenin büyütülmesi çağrısı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sözcüsü Luqman Ehmê, Rojava-Özgür Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Hûda Şêxmûs ve Xelef Dawûd, 33 siyasi güç ve partinin mektubunu BM'nin Qamişlo'daki merkezine teslim etti.

28 Haziran'da açıklama yapan 33 siyasi parti ve örgüt, uluslararası topluma Türkiye'den hesap sorma ve Kuzey ve Doğu Suriye'deki hava sahasını Türkiye'ye kapatma çağrısında bulunmuştu.