20 Eylül 2024 Cuma

33 Düş Yolcusu Kobanê ve Qamişlo'da anıldı

Suruç katliamının 3. yılı dolayısıyla SYPG ve Şehit Aileleri Meclisi, Qamişlo ve Kobanê'de 33 Düş Yolcusu'nu andı.
Suruç katliamının 3. yılı dolayısıyla SYPG ve Şehit Aileleri Meclisi, Qamişlo ve Kobanê'de 33 Düş Yolcusu'nu andı.
 
KOBANÊ
 
Suruç katliamında hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu, katliamın 3. yılında Kuzey Suriye'nin Kobanê kantonunda anıldı.
 
Kobanê'de bulunan Şehit Payman Mahallesi'ndeki Pirsus Şehitler Parkı'nda gerçekleştirilen anmaya yüzlerce kişi katıldı. Parka "Hayalleri yarım kalmayarak Pirsus şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın 19 Temmuz zaferi" ve Suruç şehitlerinin fotoğrafları asıldı.
 
Anmaya TEV-DEM, Kobanê Kantonu Özerk Yönetim temsilcileri, Şehit Aileleri Kurumu, Mahalle Meclisleri, YCR, SYPG, PDKS ve Kobanê halkı katıldı.
 
Saygı duruşu ile başlayan anmada SYPG adına konuşan Mihemed Kasım, "Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yaşayan bütün halklar Kobanê'nin yeniden inşası için yüzlerini Pirsus'a döndüler. Sosyalist ve komünistlerin çağrısı ile bir araya gelen gençler, 20 Temmuz'da yüzünü Kobanê'ye döndüler ve DAİŞ çetelerinin talan ettiği yerleri yeniden inşa etmek istediler. Bizde şehit Yunus Emre Şen, Süleyman Aksu, Ezgi, Polen, Büşra, Cebrail, Cemil bütün şehitlerimizi anıyoruz" dedi.
 
Kuzey Suriye'de yaşayan bütün halkların Suruç şehitlerinin mirasına sahip çıkarak Rojava devrimini savunması gerektiğini ifade eden Kasım, "Kuzey Suriye'de bütün halklar Suriye Demokratik Federasyonu içerisinde yerini almalıdır. Tekçi sistemlere ve diktatörlüklere karşı merkezi demokratik sistemi bütün ezilen halklar ile birlikte inşa edelim" diye konuştu.
 
14 Temmuz hapishane direnişinde yaşamını yitiren PKK'nin öncü kadrolarını anarak sözlerine başlayan Kobanê Demokratik Özerk yönetiminden Şirin Osman, AKP ve IŞİD işbirliği ile Suruç'ta 33 kişinin katledildiğini söyledi. Osman "Biz Suruç'ta şehit düşen yoldaşlarımızdan moral alarak el ele vererek mücadelemizi büyütüyoruz. Onların hayallerini gerçekleştirmenin sözünü veriyoruz" diye kaydetti.
 
Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan İzzet Hame, "Kendine demokrat ve Kürt diyen bazı gruplar halen onca katliama rağmen Erdoğan ve çetelerinin yanında saf tutuyor. Onlar Kürt halkının birliğini bozuyor. Kendine Kürdüm diyenlerde keşke SYPG gibi Rojava halkının Kuzey Suriye halklarının yanında yerlerini alabilselerdi" dedi.
 
Anma, Suruç aileleri ve gazilerinin gönderdiği mesajlardan oluşan sinevizyon gösterimi ve okunan şiirler ile sona erdi.
 
QAMIŞLO
 
Suruç katilamında hayatını kaybeden 33 Düş Yolcusu Qamışlo'nun Xerbî Mahallesi'nde bulunan Şehit Şepal Parkı'nda anıldı.
 
SYPG tarafından düzenlenen anma saygı duruşu ile başladı. Yüzlerce kişinin katıldığı anmada Suruç şehitlerini ve SGDF'nin Kobanê'ye gidiş sürecini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.
 
Ardından Şehit Aileleri Meclisi üyesi Mihyedîn Hesen yaptığı konuşmada, Suruç şehitlerinin anısına bağlı kalınacağı belirtti. Hesen, "Kanımızın son damlasına kadar devrimi koruyacağız ve şehitlerimizi ve ailelerini yalnız bırakmayacağız" dedi.
 
SYPG Qamişlo Temsilcisi Beritan Asya ise "Suruç şehitlerinin yolculuğu sadece bir düştü ne de gerçeğe küçük bir dokunuş. Onlar düşle geleceğe köprü kurmak halkların birlik ve kardeşliğini gerçek kılmak için çıktılar yola. Ellerinde umut ve direniş ile birlikte Kobanê'nin yüreği yaralı çocuklarının duygularına ortak olmak ve savaşın yaralarını sararak devrime bir tuğla da onlar koymak istediler" diye belirtti. Asya, "AKP/Saray iktidarının IŞİD ile olan ittifakıyla yapılan bu katliamda yüreğimiz 33 parça oldu. Bu katliamla bize Rojava devrimiyle halkların bağını kurmak isterseniz dayanışırsanız sizi katliamlarla boğarız mesajı vermek istediler. Biz mesaja şu yanıtı verdi: Kobanê'yi savunduk inşa ettik ve devrimin her alanında yerimizi aldık" dedi.
 
Anmada ayrıca TEV-DEM, Rojava Gençlik Birliği (YCR) adına konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından Koma Çanda Şoreşe grubu Suruç şehitleri için hazırladıkları ezgisi ile devrim marşlarını seslendirdi.