22 Eylül 2024 Pazar

33 düş yolcusu İsviçre'nin pek çok kentinde anıldı

Suruç katliamında ölümsüzleşen 33 düş yolcusunu İsviçre'nin pek çok kentinde anan Avrupalı sosyalistler, 33'lerin düşlerine bağlılık sözünü tekrarladı.

Suruç katliamının 7'nci yıldönümü dolayısıyla katliamda ölümsüzleşen 33 düş yolcusu İsviçre'nin Basel, Bern ve Zürih kentlerinde anıldı.

BASEL
Beksam'da düzenlenen anma etkinliği, 33 düş yolcusu ve Kutsiye Bozoklar'la Servet Namaz şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Suruç Aileleri adına konuşan Bircan Erzurumluoğlu, düş yolcularının izini sürdürdüklerini ve onların anısına bağlı kalarak hareket edeceklerini vurguladı.

Marksist Teori yazarı Hüseyin Yeter, Suruç katliamının faşist rejimin kendini yeni bir düzeyde örgütlemesi açısından bir milat olduğuna dikkat çekti. Düş yolcularının devrim için yola çıktığını ve Rojava devrimine batıdan devrimci bir ses verdiklerini vurgulayan Yeter, Suruç için adalet çağrısını ve hesap sorma kararlığını büyütme ve daha güçlü sahiplenme çağrısında bulundu.

Anma, açık kürsüde yapılan konuşmalarla ve Servet Namaz'ın kendi sesinden Kürtçe ezgilerin dinletilmesiyle sona erdi.

Basel kentindeki Alman Konsolosluğu önünde yapılan eylemde de Suruç katliamının hesabı soruldu ve Rojava devriminin 10'uncu yılında gerçekleşen işgal saldırılarına tepki gösterildi. Yapılan eylemde, İsviçre ve Almanya'nın Türkiye'ye silah satmaya devam ederek sömürgeci kirli savaşa suç ortaklığı yaptıkları vurgulandı. Eylemde "Suruç için Adalet Herkes için Adalet", "Defend Rojava" (Rojava'yı Savun) pankartları taşındı.

Young Struggle adına yapılan konuşmada, Suruç katliamı ve Rojava'ya dönük işgal saldırılarına karşı dayanışmayı güçlendirme çağrısı yapıldı. "Avrupa'daki sosyalistler olarak Suruç katliamının 7. yılında da sokaklarda olup hesap soruyoruz ve sormaya da devam edeceğiz" ifadeleri kullanılan konuşma, "Beraber savunduk beraber inşa edeceğiz" denilerek bitirildi.

ZÜRİH
Zurih'teki anmada konuşan HBDH, Aufbau ve AVEGKON temsilcileri, Suruç'ta ölümsüzleşen 33 düş yolcusunun çağrısının giderek daha fazla anlam kazandığını vurguladı. Konuşmalarda, 33 düş yolcusunun ardından ortak bir direniş mevzisi yaratıldığı ve bu direnişin birleşik mücadeleyi güçlendirici bir rol oynadığı dile getirildi.

Çok sayıda yerli ve göçmen örgütünün katıldığı eylemde sık sık, "Suruç için adalet, herkes için adalet" sloganı atıldı.

BERN
İGİF, SKB, Young Struggle, ZORA ve yerli örgütlerin çağrısıyla gerçekleştirilen anmada konuşan İGİF ve KCDK-E temsilcileri, Suruç şehitlerinin aynı zamanda Kobanê şehidi olduğunu vurguladı ve Türk devletinin saldırılarına karşı bugün de devrimi savunma ve ölümsüzlerin anılarına bağlılık sözü verildi. Gitmek filmi gösteriminin ardından etkinlik sonlandırıldı.