19 Eylül 2024 Perşembe

311. F oturması: Didar Gül serbest bırakılsın!

İHD üyeleri, 311. F Oturması'nda bağırsak ameliyatı olan ESP yöneticisi Güngör Didar Gül'ün derhal serbest bırakılmasını istedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Ankara İl Başkanı Güngör Didar Gül, ince bağırsak ameliyatı olmasının ardından tedavisi tamamlanmadan hapishaneye gönderildi. Hijyenik olmayan hapishane koşulları Gül'ün sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal özgürlüklerine kavuşmasını istemek için her Cumartesi düzenlediği F Oturması'nın 311.'sinde Gül'ün durumu ele alındı. Galatasaray Meydanı'nda "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır", "Tedavi haktır engellenemez" ve "311. hafta F Oturması Güngör Didar Gül serbest bırakılsın" yazılı pankartların açıldığı eylemde hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Eyleme Gül'ün avukatları ve mücadele arkadaşları da destek verdi.
 
SİYASİ TUTSAK OLDUĞU İÇİN TUTULUYOR
 
Eylemde söz alan Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Gülhan Kaya, "örgüt propagandası" iddiasıyla verilen 1 yıllık hapis cezası kesinleşen Gül'ün Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulduğunu hatırlattı. Kaya, "Eğer Didar adli bir suçtan ceza almış olsaydı, açık bir infaz kurumunda denetimli serbestlik koşulları oluştuğu için birkaç günün sonunda tahliye edilmiş olacaktı. Fakat infaz yasasındaki değişikliklere rağmen siyasi nedenlerle ceza almış tutsaklar için denetimli serbestlik koşulları keyfi olarak daraltılmış durumda" dedi.
 
Ameliyat olduktan sonra refakatçıya izin verilmediğini, bağırsakları dışarıda olduğu halde bakımını kendisinin yapmak zorunda kaldığını anlatan Kaya, Gül'ün 2 hafta sonra hapishaneye götürüldüğünü söyledi. Kaya, hapishanedeki hijyen koşullarının Gül'ün sağlık durumunu kötü etkileyebileceği uyarısında bulundu. Kaya, ameliyat sonrası tahliye için raporlarla yapılan başvurulardan da sonuç alamadıklarını sözlerine ekledi.
 
Birçok hasta tutsağın yaşamının tehlikede olduğunu kaydeden Kaya, Güngör Didar Gül'ün bu duruma gelmesini istemediklerini belirtti. Kaya, Gül başta olmak üzere tüm hasta tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı.
 
YILMAZER: ALENEN ÖLÜME TERK ETMEKTİR
 
Didar Gül'ün arkadaşı Ali Can Yılmazer de "Dünyanın hiçbir tarafında uygulanmayan bir politikadır. Hapishane koşullarında bulunmaması gereken bir insanın, onu alenen bir şekilde ölüme terk edilmesi doğru değildir. Bu yapılan uygulamalar düşmana karşı esir politikalarını da aşan uygulamalardır" dedi. Yılmazer, Gül'ün derhal serbest bırakılmasını istedi.
 
Haftanın basın metnini okuyan Emine Küçükbumin, Didar Gül'ün derhal serbest bırakılmasını istedi. Küçükbumin, "Güngör Didar Gül'ün sağlığının daha kötüye gitmemesi için serbest bırakılmalı ve sağlıklı tedavi olmasının yolu açılmalı diyoruz. Hapishane komisyonu olarak yetkililere hasta mahpusların tedavilerinin önündeki engelleri kaldırın çağrısında bulunuyoruz" dedi.
 
ONARAN: HASTA TUTSAKLARIN ÇOĞU TEDAVİ YA DA AMELİYAT İÇİN HASTANEYE KALDIRILDI
 
Öte yandan hapishanede yaşanan hak ihlallerini aktarmak üzere İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına Hatice Onaran söz aldı. Onaran, İzmir Şakran Hapishanesi'nde tutulan Şemsettin Ekinci'nin beyin kanaması sonucu sol tarafının felç olduğunu ve hala tahliye edilmediğini belirtti.
 
Onaran, darbe girişimi gecesi Metris Hapishanesi'nde bir adli mahkum tarafından şişle yaralanarak tekerli sandalyeye mahkum edilen Cengiz Sinan Halisçelik'in ise geçtiğimiz günlerde Silivris kampüs hastanesinde önce IŞİD'li tutuklu tarafından, ardından askerler tarafından darp edildiğini belirti. Onaran, mesane kanseri ve epilepsi hastası olan Halisçelik'in serbest bırakılması gerektiğine işaret etti.
 
Onaran, Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan hasta tutsak Ali Şimşek'le ilgili ise şunları söyledi: "Yaklaşık iki aydır tüm bedeni iflas etmiş durumda. Oturma, yatma da dahil olmak üzere hareket edemiyor, sadece dimdik ayakta durabiliyor ve çok ağır yürüyebiliyor koltuk değneğiyle. En temel ihtiyaçlarını dahi gideremiyor."