22 Eylül 2024 Pazar

'301 madencinin ölümünden sorumlu Can Gürkan tutuklansın'

Sosyal Haklar Derneği ve Şehit Madenci Aileleri, Soma Beşyol Madenci anıtı önünde yaptığı eylemde, 301 madencinin hayatını kaybetmesinde patron Can Gürkan'ın sorumlu olduğunu ve tutuklanması istendi.

Yargıtay 12. ceza dairesi, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında Holding sahibi Alp Gürkan'a verilen beraat kararı onadı, Can Gürkan'ın 15 yıl hapis cezasını bozdu. Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve Şehit Madenci Aileleri, Soma Beşyol Madenci anıtı önünde kararı protesto etti.

"301'i unutmuyoruz, katillerini affetmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde "Adalet" yazılı dövizler taşındı. Eylemde basın açıklamasını okuyan Kamile Çiftçi, "Bu davanın sadece ölen 301 maden şehidinin davası olmadığını, bu davanın yetim kalan yüzlerce çocuğun, evlatsız kalan yüzlerce anne ve babanın, eşini kaybeden yüzlerce kadının ve yürekleri vicdan sahibi milyonlarca emekçinin davası olduğunu sürekli haykırdık. Bu davanın her yıl iş kazası adı altında işlenen binlerce cinayetin, geleceğe dönük umudu kalmayan milyonlarca gencin ve hala iş güvenliği alınmadan köle gibi çalıştırılan milyonca emekçinin davası olduğunu biz mahkeme kapılarında, avukatlarımız mahkeme salonlarında bıkmadan usanmadan anlattı" dedi.

Soma davasının madencinin, emeği ile geçinen milyonlarca insanın davası olduğunu söyleyen Çiftçi, "Yargıtay'ın vermiş olduğubu karar, madencinin, işçinin, emekçinin kağıt üzerindeki bir sayıdan ibaret olmadığının, 301'in sadece bir rakam olmadığının, 301 madencinin her birinin bir adının, soyadının, anne ve babasının, eşinin, çocuklarının, sevdiklerinin, sevenlerinin olduğunun hukuken de tescil edilmesidir" diye konuştu.

Çiftçi, 301 madencinin hayatını kaybetmesinde patron Can Gürkan'ın sorumlu olduğunu ve tutuklanmasını istedi.