20 Eylül 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Şeyda Ayyıldız

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Şeyda Ayyıldız, tabutuna iliştirilen 4 gül ile son yolculuğuna uğurlandı. 4 gül ardında bıraktığı 4 çocuğunu temsil ediyordu. Sokak ortasında "uzaklaştırma" kararı aldırdığı eski eşi tarafından önce şiddet gördü, sonra da 12 bıçak darbesiyle katledildi. Öldüğünde henüz 33 yaşındaydı.

Şeyda'nın da hikayesi birçok kadın gibi aynı...

17 yıllık evliliğinde sistematik şiddete uğradı. Ölümünün ardından gazetelerde "geçim sıkıntısı nedeniyle evi terk etti" yazıyordu. Medya, yıllarca gördüğü şiddeti yok saydı. Kocası Haluk Ayyıldız'ı terk eden Şeyda, Tekirdağ'da yaşayan ailesinin yanına yerleşti. Orada bir tekstil fabrikasında iş bularak yeniden hayata tutundu. Çocuklarına baktı. 

Bu sürede Haluk Ayyıldız ise Şeyda'yı sürekli arayarak, ölümle tehdit etti. Genç kadının dönmemekte kararlı olduğunu anlayınca bu kez ailesini katledeceğini söyledi.

Tehditlere dayanamayan Şeyda, boşanma aşamasında olduğu Haluk Ayyıldız hakkında 6 ay süreyle "uzaklaştırma" kararı aldırdı. Ancak Şeyda da birçok kadın gibi hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı erkek tarafından, gündüz vakti sokak ortasında katledildi. 

Şeyda'yı takip eden Haluk Ayyıldız, bir sabah işe giderken genç kadına seslendi. "Barışmak istiyorum" dedi, reddedildi. "Param yok, 50 TL ver" dedi, reddedildi. Sokakta bulduğu şişeyle Şeyda'nın kafasına vurdu. Yere düşen Şeyda'yı 12 bıçak darbesiyle vahşice katletti. 

Çorlu 1. Ağız Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Haluk Ayyıldız, katliamı "aldatıldım" diyerek savundu. Aldatılmasına rağmen karısını çok sevdiği için yıllarca evliliğini sürdürdüğünü iddia etti.