20 Eylül 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Nurcan Saraç

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Kadınların tarihi uğradıkları şiddet, taciz ve tecavüzden ibaret değil. Erkek şiddetine direnen ve bunun için mücadele eden kadınlar da var. Özsavunma hakkını kullanarak yaşama tutunan kendine yeni bir hayat kuran kadınlar.

Tıpkı Nurcan Saraç gibi. Nurcan, katledilmemek için kendini öldürmeye yeltenen erkeği özsavunma hakkını kullanarak öldürdü.

Antalya'nın Kepez ilçesinde yaşayan Nurcan, 4 Haziran günü Cengiz Aydın isimli erkek tarafından katledilemeye çalışıldı. Polisi arayan Nurcan, yardım istedi. Telefonda konuştuğu sırada boğazını sıkan Cengiz Aydın'ın özsavunmasını kullanarak öldürdü Nurcan.

Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Nurcan aleyhinde, erkek şiddetini savunan ve ölmüş de olsa hemcinsiyle dayanışan polisler ifade verdi. Biliyorlardı çünkü kadın dayanışması ne kadar yaşatırsa, erkek tahakkümüne o kadar zarar verecekti. Polis ifadesinde, sanki Nurcan arayıp yardım istememiş gibi Cengiz Aydın'ın yardım talebinde bulunduğunu iddia ettiler.

Elbetteki Cengiz Aydın'ın ailesi ve yakınları da mahkeme salonundaydı ve onlar da Nurcan'ı suçladı. Üstelik Nurcan'ın Cengiz Aydın'ın ailesinden defalarca yardım istemesine rağmen. 

Öte yandan ana akım medya da boş durmayarak Cengiz Aydın'ı savundu. Haberlerde kendini savunan Nurcan'ı suçlamak için ellerinden geleni yaptılar.

Maruz kaldığı şiddetten kurtulmak adına öldürmek zorunda kaldığını dile getiren Nurcan, “Bıçağı elime öldürmek için değil ölmemek için aldım” dedi. Aslında Nurcan'ın kurduğu bu tek cümle, özsavunma hakkını kullanan kadınların, ölmemek adına tek çareyi öldürmekte bulduğunun kanıtıydı.

Özellikle özsavunma davalarında karşımıza duvar gibi dikilen erkek yargı bir kez daha savcının mütalaasında kendini gösterdi. Savcı, Nurcan hakkında "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçundan 12 yıla kadar hapis cezası" verilmesini istedi. Savcı için önemli olan neticeydi, ölmemek adına öldürmek değildi. Çünkü ölen erkekti.

Mahkeme heyeti, Nurcan'ın Cengiz Aydın'ı öldürmesini ağır tahrik altında işlediğini kabul ederek ilk olarak cezanın 6 yıla indirilmesine karar verdi. İyi hal indirimi ile cezası 5 yıl düşürülen Nurcan'ın tutukluluğunun göz önünde bulundurulmasıyla birlikte tahliyesine karar verildi.

Kadınlar Nurcan'ı hiç yalnız bırakmadı. Kadın dayanışmasının güçlü olduğu davalarda görüldüğü gibi Nurcan'ın davasında da kazanan kadınlar oldu.