20 Eylül 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Kübra Aşkın

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Erkek şiddetinin bahanesi çok. 'Sevgi' de bu bahaneler arasında baş köşede duruyor. Kadın katilleri şiddetlerini "çok sevdim" cümleleriyle gerekçelendiriyor. Kadınların eşlerinden boşanmak veya sevgililerinden ayrılmak istemesi katliam için gerekçe oluyor.

Kübra Aşkın bir erkeğin "vazgeçemediği" aşkı yüzünden yaşamını yitirdi. 

Davut D., kendisinden boşanan Kübra Aşkın'ı 14 Şubat 2019 tarihinde katletti. Seyir halindeki aracını takip eden ve önünü kesen Davut D., Kübra'yı tabancayla vurarak öldürdü. Kübra Mersin'de Çamlıbel Kız Meslek Lisesi'nde müdür yardımcısıydı. 

Kübra'nın katledilmesine ilişkin açılan dava Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi'nin müdahil olduğu davanın ilk duruşmasında tutuklanan Davut D. hakkında müebbet hapis cezası istendi.

Davut D. de her kadın katili gibi aşk ile saplantıyı içiçe geçirip, eşini çok sevdiğini iddia etti ve "Tek suçum onu fazla sevmemdi. Keşke vazgeçecek kadar sevseydim" dedi. Katliamı, yenik düştüğünü iddia ettiği öfkesine sığınarak işlediğini söyleyen Davut D., cinayeti kabul etti. 

İddia makamı sanığın tutukluluk halinin devam etmesini talep ederek, müebbet hapis cezası verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devam etmesine karar vererek, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması için duruşmayı 19 Kasım 2019 tarihine erteledi. 

19 Kasım'a kadar Davut D., savunmasını değiştirir mi bilinmez ancak cinayeti "aşkına ve öfkesine yenik düştüğü" iddiasıyla savunmaya devam edeceği aşikar. Nereden mi biliyoruz; yıllardır takip ettiğimiz kadın katliamı davalarından! 

Bu yüzden yıllardır kadınlar her platformda "Öldüren sevgi istemiyoruz" diye haykırıyorlar.