20 Eylül 2024 Cuma

24 Haziran seçimlerine giderken Elazığ

24 Haziran seçimlerini HDP Elazığ milletvekili 1. sıra milletvekili adayı Cevdet Konak ve 3. sıra adayı Nevzat Beritanlı ile konuştuk. Konak, Elazığ'ın kozmopolit yapısına dikkat çekiyor ve 24 Haziran seçimlerinde ilk defa sağ partiler dışında meclise milletvekili göndereceklerini söylüyor. Beritanlı ise ekonomik krizin özellikle seçmende rahatsızlık oluşturduğunu belirterek iktidarın ekonomik büyüme yalanının iyi anlatılması gerektiğini ifade ediyor.
24 Haziran seçim çalışmalarını HDP Elazığ milletvekili adayları Cevdet Konak ve Nevzat Beritanlı ile konuştuk.
 
24 Haziran seçim maratonunun son günlerine girildi ve her ilde yoğun bir çalışma mevut. Elazığ kozmopolit yapısı nedeniyle seçime giren her parti için özgün öneme sahip bir il. HDP Elazığ 1. sıra milletvekili adayı Cevdet Konak ve 3. sıra milletvekili adayı Nevzat Beritanlı seçim çalışmalarını ve halkın seçim tepkisini ETHA'ya değerlendirdi.
 
HDP 1. sıra milletvekili adayı Cevdet Konak Dersim Hozat doğumlu. 2004 yılında devrimci halkçı yerel yönetimler programında iki dönem Hozat Belediye Başkanlığı yapan Konak, HDP PM üyesi olarak Elazığ, Dersim, Erzincan ve Sivas bölgesinde çalıştı.
 
"Elazığ bir çok ilden göç almış bir ilimiz. Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin ve Sunnilerin birlikte yaşadığı güzel bir kent. Bir umut kenti" diyen Konak, her kesimden insanla temas ederek seçim çalışmalarını yürüttüklerini anlatıyor.
 
Kürtlerin ve Türklerin ortak coğrafyası olarak tarif ettiği Elazığ'ın 40 yıldır düzen içi partiler dışında parlamentoya milletvekili gönderemediğini belirten Konak, "Elazığ hep sağ, tek taraflı tartışılır. Ama Elazığ'da ötekileştirenlerde var. Burada sağ ve milliyetçi düşünceler, her seçimde belirleyici olmuştur. 16 yıldır AKP milletvekili çıkardı buradan" diyor.
 
ELAZIĞ KUTUPLAŞTIRMA SİYASETİNDEN BIKTI
 
"16 yıldır bizim ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarımızı çözmeyen saray rejimi 24 haziranla birlikte halkı kutuplaştırarak, karşı karşıya getirerek, milliyetçilik üzerinden ömrünü uzatmaya çalışıyor" diyen Konak, AKP'nin kutuplaştırma siyasetinden halkın bıktığını ifade ediyor.
 
"Elazığ'ın bütün ilçelerinde 7 Haziran'ı aşan bir ruhuyla aynı gücü yakalamış durumdayız. Elazığ'da duvarları yıkarak parlamentoya bir temsilci göndereceğiz" diyen Konak, her partinin kendi çalışmasını yaptığını kimi zaman provakasyon girişimi olsa da halkın ve esnafın sağduyulu davranarak boşa çıkardığını belirtti.
 
AKP'NİN EKONOMİK YALANLARI HALKI UYUTUYOR
 
HDP Elazığ 3. sıra milletvekili adayı Nevzat Beritanlı Elazığ doğumlu. 20 yıllık eğitim emekçisi olan Beritanlı, disiplin kurulu tarafından ihraç edildi. İhraç edilmesinin ardından politik faaliyet yürütmeye başladı.
 
Beritanlı, "Özellikle devlet memurları baskılara ekonomik nedenlerden dolayı boyun eğmek zorunda kalıyorlar. Ancak ben ve benim gibi bir çok arkadaş öyle olmadık. Daha fazla mücadeleci ve direngen olmaya gayret ettik. Toplum da kamu emekçilerinin başarılı olacak mücadelesi var" diyor.
 
"Son viraja girerken, 24 Haziran baskın bir seçim olduğu içinde çok fazla süreci kullanma şansımız olmadı" diyen Beritanlı, "Halkın iktidara çok ciddi tepkisinin olduğunu bu tepki boyutunun ekonomide yoğunlaştığını, ayrıca yaşanan baskı ve zulme karşı da ciddi kırılmalara yol açtığını gördük" diye özetliyor halkın tepkisini.
 
"Bu sürecin ötesinde ekonominin halka anlatıldığı gibi olmadığını bizde anlatıyoruz. Devleti 'baba' gibi düşünürken 10 ekmeğini 10 evladına eşit bölüştürmek yerine tek bir çocuğuna veriyor" diyen Konak AKP'nin ekonominin yüzde 7 büyüdüğü söyleminin yalan olduğunu emekçilere anlatmanın önemli olduğunu vurguluyor.