24 Kasım 2024 Pazar

2023 yılına damga vuran ölüm nedeni: Sıcaktan çalıştırma

İSİG Meclisinin raporuna göre 2023 yılının ilk dokuz ayında en az 1409 işçi, iş cinayetinde katledildi. Sanayi ve hizmet gibi sektörler çok parçalı olduğu için birçok iş cinayetinin tespit edilemediği kaydedilen raporda, 2023 yılına sıcaktan çalıştırmanın ölüm nedeni olarak damga vurduğu aktarıldı.

İşçi Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) Meclisi, bu yılın ilk dokuz ayında meydana gelen iş cinayetlerini raporlaştırdı. Her gün yüzlerce işçinin iş cinayetinde katledildiği, yaralandığı hatırlatılan raporda devletin, sermayenin her türlü baskı kurabileceği ve kural koyabileceği çalışma rejiminin güvencesini oluşturduğu belirtildi. İşçilere ise "güzel ölüm", "işin doğasında bunlar var", "kader" gibi söylemlerle var olan düzene boyun eğmeye zorlandığı kaydedildi.

Rapordaki veriler şöyle:

İNŞAAT, TARIM, SANAYİ, LOJİSTİK, HİZMET SEKTÖRÜ: 1409 İŞ CİNAYETİ
🔹İstihdamın büyük çoğunluğunun kısa süreli, işin bitimine ya da işin bir kısmının yapımına dayalı olduğu, taşeron çalışmanın başat olduğu "ekonominin lokomotifi" inşaat işkolunda bu yıl en az 261 işçi arkadaşımızı kaybettik. Yani her gün en az bir inşaat işçisi iş cinayetlerinde aramızdan ayrıldı. İnşaat işkolundaki ölümlerin yarıdan fazlası yüksekten düşme kaynaklı. Oysa uygun iskele, korkuluk, güvenlik ağı ve ekipmanla bu ölümlerin tamamı önlenebilir.

TARIM İŞKOLU: 259 İŞ CİNAYETİ
🔹Tarım işkolunda ise Nisan ayında ivme kazanan "mevsimlik çalışma" sona ermek üzere. Dokuz ayda çoğunluğu (150) çiftçi olmak üzere tarım, orman işkolunda en az 259 arkadaşımızı kaybettik. Özellikle işçi taşımacılığının kapalı kasa kamyonet, uygun olmayan servisler ve traktör römorkları gibi araçlarla yapılması ölümlere adeta davetiye çıkarmaktadır. Çiftçiler için ise en çok ölüm nedenini uygun olmayan ve artık miadı dolmuş eski traktörlerin kullanılmak zorunda kalınması sonucu ezilmeler oluşturmaktadır.

SANAYİ İŞKOLU PARÇALI OLDUĞU İÇİN ÖLÜMLER GÖRÜLMÜYOR
🔹Sanayi işkolları çok parçalı. O yüzden fabrikalardaki büyük patlamalar ve maden ocaklarındaki göçükler dışındaki ölümler görülmüyor. Oysa şu ana kadar gıda, maden, kimya, tekstil, ağaç, çimento, metal, enerji ve tersane işçisi 312 arkadaşımızı kaybettik. Fabrikalarda alınmayan İSİG önlemleri, esnek çalışmanın yaygınlaştırılması ve sendikal baskılar bu ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor.

171 ŞOFÖR HAYATINI KAYBETTİ
🔹Türkiye'nin geneline yaygınlaşan sanayileşme, bunun gerektirdiği lojistik ağlar ve diğer taşımacılık faaliyetlerinde çalışan 171 şoför arkadaşımızı kaybettik. Şoförlerin ölümü iş cinayeti olarak değil trafik kazası olarak görülüyor. Oysa tır, kamyon, otobüs, servis minibüsü, taksi şoförleri uzun çalışma saatlerinde ve neredeyse dönüşümsüz çalışmaktalar. Diğer yandan araçların yeterli bakımı yapılmıyor ve eski araçlar kullanılıyor, yol aydınlatması veya düzenlemelerinde sorunlar var.

38 MOTO KURYE YAŞAMINI YİTİRDİ
🔹Hizmet sektörü de çok parçalı ve tehlikesiz işler olarak görülmektedir. Örneğin uzun çalışma saatleri, yoğun çalışma, sigortasız çalışma ve her türlü kuralsızlığın hakim olduğu ve sendikal örgütlenmenin yok gibi ya da zayıf olduğu bir meslek moto kuryelik. Dokuz ayda 38 moto kurye arkadaşımızı kaybettik. Peki ya işsizlik kıskacında olan ve Eylül ayında iki oyuncu arkadaşımızın intihar ederek yaşamına son vermesi. Mobbing ve şiddet kıskacında olan sağlık emekçileri. Ataması yapılmayan, yoğun çalışmaktan derslerde kalp krizi geçiren, düşük ücretle çalıştırıldığı için ek işlerde çalışan öğretmenlerimiz. Büro işçilerimiz, belediye işçilerimiz.

2023 YAZINA DAMGA VURAN ÖLÜM NEDENİ: SICAKTAN ÇALIŞTIRMA
🔹Bu yaz dünya çapında sıcaklık rekorları kırıldı. Ortalık nemden yapış yapış oldu, yerden adeta alev çıktı, hava durumu görsellerinde harita neredeyse kırmızıya boyandı. Televizyondan "işiniz yoksa öğle saatlerinde dışarı çıkmayın, bol sıvı alın, güneşte kalmayın" uyarıları yapıldı. Ancak tarımda, inşaatta, tersanede, kısacası birçok işkolunda, özellikle öğle sıcağında işçilerin dışarıda çalıştırılması devam etti. Kapalı ortamlarda ve kalabalık bir biçimde çalışmak da sorunun başka bir yönünü oluşturdu.

Örnek verelim, hatırlatalım: İzmir'de bir kadın PTT işçisi arkadaşımız öğle sıcağında dağıtım yaparken beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Osmaniye'de bir enerji işçisi arkadaşımız çalışırken kalp krizi geçirdi. Sıcakta çalıştırmanın işçilerin ölümüne neden olmasının diğer yönü de özellikle tarım işçilerinin serinlemek için girdikleri gölet ve kanallarda boğularak hayatlarını kaybetmeleri oldu.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.