5 Ekim 2024 Cumartesi

200'e yakın kitle örgütü: AYM, HDP'yi kapatma talebini reddetmeli

HDP'ye yönelik kapatma davası ve Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 200'e yakın demokratik kitle örgütü ortak açıklama yaptı, AYM'yi kapatma talebini reddetmeye çağırdı.

200'e yakın demokrati kkitle örgütü, HDP'ye yönelik kapatma davası ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı ortak açıklama yaptı.

Ortak açıklamada TMMOB'a bağlı 68 temsilcilik, KESK bünyesindeki 49 sendikal şube, 19 dernek, 17 İHD şubesi, 14 baro, 9 tabip odası, 6 ticaret ve sanayi odası ve 3 mali müşavirler odasının imzası yer aldı.

Açıklamada, "Parti kapatma konusunda Türkiye son derece dramatik bir hafızaya sahiptir. Anayasa Mahkemesinin kuruluşundan bu yana 24 siyasi parti kapatılmıştır. Son olarak 2008 yılında AKP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine dava açılmıştır. Bizler demokrasiye, hukuka ve çoğulculuğa olan inancımız, ilkesel ve ahlaki tutumumuzun gereği o dönemde AKP'nin kapatılmasına karşı çıkmış, bu görüşümüzü de kamuoyuyla paylaşmıştık" denildi.

Açıklamada, "Anayasa Mahkemesinin HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin olarak, AİHM'in daha önce birçok parti kapatma davasında ortaya koyduğu kriterleri dikkate alarak kapatma talebini reddetmelidir. Türkiye'nin geleceği için önemsediğimiz bu görüş ve taleplerimizin dikkate alınmasını temenni ediyoruz. Bizler, hukuk başta olmak üzere ekonomik ve sosyal alanda yapılacak reformlar konusunda görüş ve önerilerimizi de paylaşmaktan memnuniyet duyacağız" diye kaydedildi.