22 Eylül 2024 Pazar

17 göçmen geri gönderme saldırısına karşı açlık grevinde

Birleşik Krallık hükümeti, "illegal" olarak nitelendirdikleri göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı aldı. 14 Haziran'da başlayacak uygulamaya tepkiler devam ederken, geri gönderme merkezlerinde tutulan 17 göçmen açlık grevine girdi. GİK-Der, saldırıya karşı göçmenlerle dayanışmak için 3 günlük açlık grevine gireceğini duyurdu.

Birleşik Krallık hükümeti, "illegal yollardan ülkeye giriş yapan" göçmenleri Ruanda'ya gönderme kararı aldı. Hükümet, ülkede tespit edebildiği göçmenleri tebligatlar yoluyla tehdit ederken, ilk uçuşun 14 Haziran'da gerçekleştireceği açıklandı. Öte yandan pek çok göçmen, geri gönderme merkezlerinde kötü koşullarda gözaltında tutuluyor.

Ruanda'ya gönderilecek ilk grupta yer alan ve Gatwick Havalimanı'na yakın Brook House Göçmen Gönderme Merkezi'nde tutulan farklı ülkelerden 17 göçmen, hükümetin insanlık dışı uygulamalarına karşı açlık grevine başladı. Öte yandan hükümet yetkilileri, açlık grevine başlayan göçmenlerin "sağlık ve güvenlik" sebepleriyle daha erken tarihte geri gönderilebileceğini açıkladı. Birleşik Krallık hükümetinin kararı, uluslararası kamuoyunda da çok büyük tepki topladı.

GİK-DER: GÖÇMENLERLE DAYANIŞMAK İÇİN 3 GÜN AÇLIK GREVİNDEYİZ
Konuya ilişkin açıklama yapan Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GİK-Der), göçmenlerle dayanışmak için 3 günlük açlık grevine başladığını duyurdu.

"Bir göçmen örgütü olan GİK-Der olarak  Ruanda'ya gönderilmek istenen ve açlık grevi eylemi başlatan 17 göçmen ile dayanışmayı yükseltmek, insanlık onuru ve yaşam hakkını ihlal eden bu saldırıya karşı tepkimizi ortaya koymak için üç gün açlık grevine giriyoruz" denilen açıklamada, Birleşik Krallık hükümetinin aldığı kararın insanlık suçu olduğu vurgulandı.

Saldırının sadece belli bir gruba değil bütün göçmenlere karşı olduğu kaydedilen açıklamada, her gün göçmenlere dönük geri itme, katliam ve duvar örme saldırılarında bulunan Avrupa ve Birleşik Krallık'ın uygulamalarına karşı ses çıkarma çağrısı yapıldı.

Açlık grevinin 10 Haziran'da düzenlenecek bir basın açıklamasıyla başlanacağı kaydedilirken, açıklama şu şekilde devam etti: "Mültecilerin açlık grevini 'eğer yemek yemezseniz sizi daha erken göndeririz' tehditiyle cevaplayan gerici, saldırgan Johnson hükümetine karşı mültecilerin sesini her yere taşımaya, açlık grevi eylemiyle dayanışmak üzere her alanı açlık grevi alanına çevirmeye çağırıyoruz."