21 Eylül 2024 Cumartesi

'17 Ağustos'ta Sputnik Türkiye'ye grev kararını asıyoruz'

TGS'ye üye oldukları için işten atılan gazeteciler Süzer Holding önünden Sputnik Türkiye'ye seslendi ve 17 Ağustos'ta grev kararını asacaklarını vurguladı.

Grev kararını duyurmalarının ardından Sputnik Türkiye'nin İstanbul ve Ankara ofisinde çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 24 kişi 7 Ağustos Pazartesi günü "küçülme" iddiasıyla işten atıldı.

TGS ve işten atılan gazeteciler Şişli'de bulunan Süzer Holding önünde açıklama yaptı. "Sendika haktır, işten atılanlar geri alınsın!" pankartı ve Türkçe, Rusça "Hakkımızı istiyoruz", "Anlaşılamayanları anlatıyoruz", "Sputnik'e sendika" dövizleri taşındı.

ÇALIŞANLAR HER TÜRLÜ BASKIYLA İSTİFAYA ZORLANDI
Basın metnini okuyan TGS Başkanı Gökhan Durmuş, tüm çağrılara rağmen Sputnik patronunun yasaları çiğnediğini kaydetti. Sendikal örgütlenmeyi dağıtmak ve toplu iş sözleşmesini imzalamamak için her türlü yolun denendiğini dile getiren Durmuş, Ankara bürosu temsilcisinin grev ilanını indirdiğini, hem Ankara hem de İstanbul bürolarında sendika üyesi işçilere istifa baskısı yapıldığını söyledi.

'24 ÜYEMİZ EKONOMİK DEĞİL SENDİKAL NEDENLE İŞTEN ATILDI'
Durmuş, "Hiç kimse bize masal anlatmasın! Sputnik işvereni, 24 üyemizi ekonomik nedenle değil sendikal nedenle işten atmıştır. Sputnik Türkiye İstanbul ve Ankara ofislerinin temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 51, 52 ve 53. Maddelerinin yanı sıra Türk Ceza Kanunun 118. maddesini de çiğnemiştir.  Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işıkhan'a ve cumhuriyet savcılarına çağrı yapıyorum; yasaların, anayasanın çiğnenmesine izin vermeyin" dedi.

'MÜCADELEMİZ YENİ BAŞLIYOR'
Sputnik Türkiye ofisi Ankara ve İstanbul temsilcilerinin kanunları çiğneme cesareti ve hadsizliği nereden bulduğunu soran Durmuş, "Sputnik Türkiye temsilci ve yöneticilerine sesleniyoruz: Sakın rahat uyumayın. Bu mücadele daha bitmedi, aksine yeni başlıyor. Sendika üyelerini işten atarak sorunları çözdüklerini sanan sizlere sesleniyoruz; 17 Ağustos'ta buraya grev pankartını asmaya geliyoruz! Yasadışı şekilde işine son verdiğiniz üyelerimizi işe geri alana, toplu iş sözleşmesini imzalayana kadar bu mücadele devam edecek. Bu ülkede kanunlar var. Bu ülkede çalışanların yasal hak ve güvenceleri var. Sizler de sendikamızın üyelerine hak ettikleri ücreti ve saygıyı verene kadar bu mücadele devam edecek" ifadelerini kullandı.

Eylem sık sık atılan "Sendika haktır engellenemez", "Grevse grev işte buradayız", "İşimizi geri istiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.