20 Eylül 2024 Cuma

120 bin Ermeni Azerbaycan yönetimi altında yaşamayı reddetti

Azerbaycan yönetimi altında yaşamak istemeyen ve etnik saldırıdan kaçınmak için Ermeniler, Dağlık Karabağ'dan Ermenistan'a gidecek. 120 bin Ermeni'nin bölgeden ayrılacağı tarih henüz açıklanmazken, Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçlerin silah bırakma sürecinin devam ettiği belirtildi.

Dağlık Karabağ'daki 120 bin Ermeni'nin Ermenistan'a gideceği açıklandı. Ermenistan ile Azerbaycan arasında kalan, resmi olarak Azerbaycan toprağı sayılan Dağlık Karabağ, otuz yıldan fazladır fiili olarak bölgedeki Ermeniler tarafından yönetiliyordu.

Dağlık Karabağ'daki Ermeni yönetiminin Azerbaycan'ın son saldırısının ardından silah bırakmayı kabul etmiş, bölgenin tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmesi için görüşmeler başlatılmıştı.

Açıklama yapan Dağlık Karabağ'daki fiili yönetim lideri Samyel Şahramanyan'ın danışmanı David Babayan, bölgedeki Ermenilerin tamamının Ermenistan'a gideceğini açıkladı. Dağlık Karabağlı Ermenilerin Azerbaycan'ın hakimiyeti altında yaşamak istemediğini ve olası bir etnik saldırıdan çekindiğini belirten Babayan, "Halkımız, Azerbaycan'ın parçası olmak istemiyor. Yüzde 99,9'u tarihi topraklarımızdan ayrılmayı tercih ediyor" dedi. Babayan, Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçlerin silah bırakma sürecinin de sürdüğünü söyledi.