21 Eylül 2024 Cumartesi

12 Mart şehitleri Rojava'nın dört bir yanında anıldı

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kişinin katılımıyla 12 Mart Katliamı ve ayaklanmasına ilişkin eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye'nin birçok kentinde Qamişlo Katliamı ve 12 Mart Ayaklanmasının 19. yılında etkinlikler düzenlendi.

CİZRE KANTONU
Qamişlo'da 12 Mart Şehitleri Stadı'nda, "12 Mart Ayaklanması'nın ruhuyla işgali yeneceğiz ve halkların iradesiyle zafere ulaşacağız" şiarıyla gerçekleştirilen etkinlikte Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi ve Dêrazor Sivil Meclisi Eşbaşkan Yardımcılığı adına konuşmalar yapıldı.

Etkinlikte konuşan Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, "12 Mart Ayaklanması şehitleri Rojava Devrimi ve tüm Kürdistan'ın mirası oldu" dedi.

"İktidar zihniyetine karşı binlerce şehidin fedakarlıkla, direnişle ve kahramanlıkla yazdığı tarihi destanlar sayesinde halkın iradesi kazanmış ve nice başarılar elde edilmiştir" diyen Remziye Mihemed, Şam hükümetinin halklar arasında etnik ve mezhepsel savaş çıkarmaya çalıştığını hatırlattı.

Bu provokasyonun sonucunda onlarca kişinin hayatını kaybettiğini yüzlerce kişinin ise yaralandığını hatırlatan Remziye Mihemed şu ifadeleri kullandı: "Bütün çabalar boşa çıktı. Suriye rejiminin katliam hayali, kabusa dönüştü ve Qamişlo'dan Suriye'nin bütün bölgelerine yayılarak halkın ortak sorunu haline geldi. Böylece Kürt halkının Baas rejimine karşı durması için yeni bir süreç oluştu."

Remziye Mihemed, Rojava Devriminin üzerinden yıllar geçmesine rağmen, Şam yönetiminin, devrimi tehdit ettiğini, çatışmayı yayarak, bölgede özel savaş politikaları uygulamaya çalıştığını belirtti.

Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Mahsûm Hesen de, 12 Mart şehitleri şahsında tüm özgürlük şehitlerini andı. Kürtlerin iradesini kırma, Kürtler ve Araplar arasında fitne çıkarma amacı taşıyan Qamişlo Katliamının istihbarat dairesinde planlandığını belirten Hesen, "Ancak halklarımızın istihbarat kurumlarına karşı cevabı netti ve Dêrik'ten Şam'a kadar Kürtlerin tutumu birdi" diye ekledi.

Hesen, Qamişlo Ayaklanmasının Suriye halkları arasında korku duvarını yıktığını kaydederek, halkın ilk kez zulme "hayır" diyerek halkların kardeşliğine "evet" dediğini aktardı. Amedspor'a yönelik saldırıya da değinen Hesen, "Amedspor ve Amed'deki halkımızın Ankara terörüne karşı direnişi kutluyoruz. Qamişlo'dan Amed'e kadar halkımızın iradesi birdir" diye konuştu.

MEZAR BAŞINDA ANMA
Qamişlo'nun Qidorbeg Mahallesindeki mezarlıkta bir araya gelen yüzlerce kişi de, 12 Mart Ayaklanması şehitlerini andı.

Anmada konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi Hesne Remo, "Suriye rejimi, büyük bir fitne çıkararak Kürt halkına dönük projelerini gerçekleştirmek istedi. Fakat birlik, beraberlik ve serhildan ruhuyla bu planlar boşa çıkarıldı" dedi.

Şehit ailelerinin katılımıyla Şehit Delîl Sarûxan Şehitliği'nde yapılan anmada PYD adına söz alan Şerîf Hecî Mehmûd de, serhildanın 19 Temmuz Devriminin temelini oluşturduğunu ifade etti.

Til Hemîs'in batısındaki şehitlikte yapılan anmada da PYD Til Hemis Eşbaşkanı Xalib El Sadûn söz aldı, 12 Mart şehitleri ile özgürlük şehitlerini anarak, "Kuzey ve Doğu Suriye Devrimini başlatan gerçek isyandır" dedi.

FIRAT KANTONU
Girê Spî Kantonu Meclisi binasında düzenlenen açıklamada, Kadın Komisyonu Meclis Üyesi Medîne Muslim konuştu. Medîne Muslim, Şam hükümetinin 12 Mart katliamındaki amacının bölgeyi zayıflatmak ve Kürt halkını haklarından mahrum etmek olduğu belirtildi.

Fırat Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Gençlik ve Spor Meclisi açıklama yaptı. Kobanê ve Norveç Dostluk Stadında gerçekleşen açıklamayı stadın yönetim kurulu üyesi Yara Nebî okudu. Yara Nebî, 12 Mart 2004'ün Rojava'nın tüm kentlerinde direniş ve özgürlük devriminin başlangıcı ve Rojava Devriminin tohumu olduğunu söyledi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri ise katliam ve ayaklanmanın yıldönümü dolayısıyla "Qamişlo ve Halepçe katliamlarına cevabımız Rojava devrimidir" yazılı pankart astı.

ŞEHBA KANTONU
Efrîn-Şehba Şehit Aileleri Meclisi, 12 Mart Ayaklanmasının yıldönümünde Til Qerah'taki meclis binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "19 yıl önce direnişin kalesi Qamişlo'da serhildan başladı. Baas rejiminin desteklediği Fitûwê takımı, katil Saddam Hüseyin'in fotoğraflarını kaldırması üzerine gerilim çıktı. Baas rejimi polislerinin Kürt yurttaşlara saldırmasıyla katliam yaşandı" denildi.

12 Mart Ayaklanmasının halkların devrimi, sisteme karşı direniş ve mücadele ruhunun temelini oluşturduğu kaydedildi.

Ayrıca PYD, Lübnan'ın Beyrut kentinde 12 Mart katliamı şehitleri için bir anma etkinliği düzenledi. Anmada mumlar yakılıp ulusal şarkılar söylendi.