5 Ekim 2024 Cumartesi

12 kez ameliyat olan tutuklu için infaz erteleme çağrısı

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, ağır hasta tutuklu olan ve 12 kez ameliyat olan Adem Amaç için infaz ertelenmesi talebinde bulundu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkati çektiği eylemlerinin 371. haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. İHD Ankara Şubesi Genel Merkez yöneticisi Nuray Çevirmen, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Hapihanesi'nde bulunan ağır hasta tutuklulardan Adem Amaç'ın sağlık durumuna dikkat çekti.

Amaç'ın yolladığı mektupta karnında 3 açık yaranın olduğunu ve bunlardan sürekli olarak kan ve iltihap aktığını aktardığını belirten Çevrimen, ameliyat olması gerektiğini ancak birçok defa hastaneye götürülmesine rağmen ameliyat ettirilmediğini söyledi.

'TEDAVİSİ TAMAMLANMIYOR'
2007'den beri hapishanede olduğunu belirten Çevrimen şunları söyledi: "14 yıl önce ciddi bir yaralanma sonucunda karın içi organlarda ve karın duvarında, kas yapısını tamamen ortadan kaldıran ciddi bir hasar meydana gelen tedavi amacıyla ile kolostomi, daha sonra uç uça gnastamoz, karın duvarında kas yapısı yerine protestik yama konulması ameliyatları olmuştur. Ayrıca bu ağır ameliyatlardan sonra gelişen enfeksiyon ile apselerden dolayı belli tarihlerde toplam 12 kez ayrı ayrı ameliyatlar geçirmiştir."

Amaç'ın geçirdiği ağır ameliyatlara rağmen tedavisinin tamamlanmadığını aktaran Çevirmen, Amaç'ın karın duvarında zayıflık ve şişlik şikayetlerinin devam ettiğini, oturma, kalkma ve diğer tüm hareketlerinde sorunlar ve kısıtlılıklar yaşamakta olduğunu aktardı.

İNFAZ TALEBİNE RED
Amaç'ın Adana Numune Hastanesi'nde ciddi bir ameliyat geçirdiğini söyleyen Çevirmen, Amaç'ın ameliyat sonucunda oluşan enfeksiyon ile karnındaki ameliyat yerinde deliklerin açıldığını bu deliklerden uzun yıllardır sürekli iltihap aktığı için yaralarının bir türlü kapanmadığının altını çizdi. Çevirmen, Amaç'ın kalan ameliyatlarının dışarda ailesinin yanında yapılması için infaz ertelemesi taleplerinde bulunmasına rağmen haklı talebine karşılık olumlu bir sonuç almadıklarına dikkat çekti.

YAŞAMI RİSK ALTINDA
"Adem Amaç'ın karnındaki yaralar ve geçirmiş olduğu ameliyatlardan kaynaklı olarak yaşamı risk altındadır" diyen Çevirmen, "Yapılması gereken ameliyatları geciktirilmeden yapılmalı ve ailesinin yanında daha sağlıklı koşullarda tedavisinin yapılması amacıyla infazının ertelenmesi amacıyla gerekli çalışmalar yapılmalıdır" çağrısında bulundu.