22 Eylül 2024 Pazar

'100. Yılında Dünyaya Lenin'le Bakmak' sempozyumu başladı

Marksist Teori dergisi tarafından düzenlenen, Türkiye'den sonra Almanya'da düzenlenen "100. Yılında Dünyaya Lenin'le Bakmak" sempozyumu başladı. Saygı duruşu ve sinevizyon gösteriminin ardından gönderilen mesajlar izlendi. Sempozyumda iki başlık altında uluslararası konukların da katılımıyla tartışmalar yapılacak.

Marksist Teori dergisi Lenin'in ölümsüzlüğünün 100. yılında Türkiye'nin ardından Almanya'da sempozyum düzenliyor.

Frankfurt kentinde gerçekleştirilen "100. Yılında Dünyaya Lenin'le Bakmak" sempozyumuna, Komünist İnşa (KA), Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD), Filistinli Handala örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Kolombiya Komünist Parti Maoist ve Arjantin Devrimci Komünist Partisi'nin mesajlar gönderdiği sempozyumun açılış konuşmasını, Sosyalist Kadın dergisinden Serpil Arslan yaptı. Arslan, leninizme bilimsel bir yöntem olarak bakmak gerektiğini vurguladı.

Başta Lenin olmak üzere devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

'LENİNİZM, EYLEMLİ MARKSİZMDİR'
Oturum öncesinde Marksist Teori yazarlarından ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi Eş Genel Başkanı  Özlem Gümüştaş'ın online mesajı izlendi.

100. yılında Lenin'in gözünden dünyaya bakmaya çalıştıklarını, Lenin'i marksizm ile ilişkisine göre şekillendirdiklerini söyleyen Gümüştaş, "Marksist yöntemi uygulayarak düşündü ve hareket etti. Lenin diyalektik ve materyalist yöntemi uygulamasıyla bir dehaydı. Bu yöntemdir ki marksist hareketin yöntemini, taktiğini belirledi. Marksizmi iktidara taşıdı, sosyalizmin inşasında önemli bir yol açtı. Biz devrimci sosyalistler olarak Lenin'in yönteminden öğrenerek bu yöntemde ustalaşmak için mücadele ediyoruz" dedi.

Dünyada çok farklı coğrafyalarda gerçekleşen halk isyanları ve ayaklanmalarının toplumsal devrimin zeminini oluşturduğuna vurgu yapan Gümüştaş, "Ulusal soruna Lenin'in yöntemiyle bakıyor, kadın devrimi teorisinin pratiğini ve örgütünü geliştiriyoruz. 21. yüzyıl parti modelini oluşturuyoruz. Lenin'in yöntemi ile birleşik devrimci önderliğin yaratılmasına çabalıyoruz" diye konuştu.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da süren saldırılara işaret eden Gümüştaş, "Faşist saray rejiminin saldırı koşulları altında tasfiyeci eğilimler belirleniyor. Bu tasfiyecilik koşullarında devrimci savaşımdan kaçış ortaya çıkıyor. Biz bu tasfiyeci kuşatmaya karşı politik özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürüyoruz" diye vurguladı.

Lenin'in aydınca bir düşünüş, leninizmin analizcilik olmadığına vurgu yapan Gümüştaş, "Leninizm, eylemli marksizmdir. O yüzden bugün tartışıyor ve birlikte yanıtlar arıyoruz" diye ekledi.

SEMPOZYUM 2 BAŞLIKTA GERÇEKLEŞİYOR
Marksist Teori dergisi tarafından gerçekleştirilen "100. Yılında Dünyaya Lenin'le Bakmak" sempozyumu, "21. yüzyılda devrimci hareketin durumu ve devrimci önderlik sorunu" başlıklı ilk oturumla devam ediyor.