4 Ekim 2024 Cuma

10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü kutlandı

10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü'nü kutlayan Eğitim Sen Adana Şubesi; insan, toplum ve doğa yararına demokratik, özerk üniversiteler için yürüttükleri mücadelenin enternasyonal bir güce dönüşeceğini kaydetti. 

Eğitim Sen Adana Şubesi, 10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. 

Şube binasında düzenlenen açıklamada söz alan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, OHAL KHK'leriyle bilim insanlarının üniversitelerden uzaklaştırılmasına tepki olarak, 10 Şubat 2017'de Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü'nde yüzlerce kişinin katıldığı eyleme yönelik polis saldırısında kampüs girişine bilim insanlarının serdiği cübbelerin çiğnendiğini ve bu fotoğrafın dünyanın hafızasına kazındığını hatırlattı. 

Eğitim Sen'in bu yaşananların ardından, 10 Şubat'ın "Dünya Akademik Özgürlük Günü" olarak ilan edilmesi için Eğitim Enternasyonali bünyesindeki sendikalarla görüşmeler yürüterek çeşitli girişimlerde bulunduğunu ve bunun sonucunda kabul edildiğini dile getiren Kaya, akademik özgürlük ve özgür-özerk üniversiteler mücadelesinin, demokratik bir zihniyet dönüşümünü ve aydınlanmayı tüm Türkiye açısından gündemleştiğini belirtti. 

Boğaziçi direnişine dikkat çeken Kaya, kayyum rektör atamasının tek adam rejiminin üniversiteler üzerindeki politikalarının ne düzeyde keyfileştiğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. Kaya, "İnsan, toplum ve doğa yararına demokratik, özerk üniversiteler için yürüttüğümüz mücadele, 10 Şubat Dünya Akademik Özgürlük Günü ile birlikte enternasyonal bir güce dönüşecektir. Yaşasın Dünya Akademik Özgürlük Günü" dedi.