19 Eylül 2024 Perşembe

1 Mayıs'ta yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı

Taksim'de 1977 yılı 1 Mayısı'nda katledilen 37 kişi siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri tarafından Kazancı Yokuşu'nda anıldı.
78'liler Girişimi, SYKP, HDP, HDK'nin de aralarında bulunduğu pek çok demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, 1977 1 Mayıs katliamında yaşamını yitiren işçileri Kazancı Yokuşu'nda andı.
 
Saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan 78'liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, 41 yıl önce Taksim Meydanı'nda 500 bin emekçinin silahlı, bombalı saldırıya uğradığını hatırlattı. Bircan "41 yıl önce, şu an basın açıklaması yaptığımız Taksim-Kazancı Yokuşu'nda, 8'i kadın, 35 insanımız bu saldırı sonucu öldürüldü, 126 kişi yaralandı" dedi.
 
41 yıl önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde örgütlenen darbenin başarıya ulaşması için "şok" bir toplumsal-siyasal ortama ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bircan, '77 1 Mayıs Katliamı'nın bunun için yapıldığını söyledi.
 
"Karşılığı olmayan vaatlerle bir toplumun acıları politik gündem malzemesi yapılmamalıdır" diyen Bircan, 1 Mayıs Katliamı'nın sorumlularının açığa çıkarılmasını istedi. 1 Mayıs Katliamı gerçeği ile yüzleşmek ve hesaplaşmak gerektiğine dikkat çeken Bircan, "Bunun için gerçek bir 'Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu' kurulmalıdır. Adil, demokratik, özgürlükçü ve sahici bir toplumda yaşamak için istiyoruz bunu" dedi.
 
Taksim Meydanı'nın kamusal bir alan olduğunu vurgulayan Bircan, "Kamusal alanımızı, özgürlük meydanımızı yasaklıyorlar. Bu kabul edilemez" diye konuştu.
 
Kazancı Yokuşu'nun 41 yıllık hesaplaşma olduğunu belirten Bircan, "Bu güne kadar bu katliamın hesabı sorulmadığı gibi katledilenlerin adlarına bir anıt bile dikilmedi. Dünyada böylesi vahşetlerin yaşandığı yerler anma mekânları olarak düzenlenir ve halkın anmalarına açılır" diye kaydetti.
 
Ayrıca Taksim Meydanı'nda Gezi Direnişi'nin de yaşandığını hatırlatan Bircan, "Dünyayı değiştirmeye kalkan genç nesillere yeni, genç ufuklar açıldı bu meydanda. Bu meydan halkındır, bizlerindir, bize aittir" dedi.
 
Bircan son olarak "Bu meydan 1 Mayıs Meydanıdır! Adı budur, resmileşmelidir. Taksim Meydanı üzerindeki yasak kaldırılmalı, 1 Mayıs kutlamalarına açılmalıdır. Katledilen arkadaşlarımızın adına tam burada, Kazancı Yokuşu'nun başına bir anıt yapılmalıdır" şeklinde taleplerini sıraladı.
 
Açıklamanın ardından anma, katledilenler anısına bırakılan karanfillerle son buldu.