19 Eylül 2024 Perşembe

1 Mayıs Maltepe'de kutlanıyor: Güzel günler göreceğiz- YENİLENDİ

İstanbullular, 1 Mayıs'ı "Güzel günler göreceğiz" şiarıyla Maltepe'de kutluyor.
İstanbullular, 1 Mayıs'ı "Güzel günler göreceğiz" şiarıyla Maltepe'de kutluyor.
 
İdealtepe, Kartal-Cevizli ve Feyzullah Caddesi olmak üzere 3 kolda toplanan işçi ve emekçiler, kortejler oluşturarak Maltepe miting alanına doğru yürüyüşe geçti. 
 
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 1 Mayıs afişinin olduğu dev pankart ve "Emek, barış, özgürlük ve demokrasi için 1 Mayıs" pankartı açtı.
 
Arkasında DİSK'e bağlı sendikalar kendi kortejlerini oluşturdu. Limter-İş Sendikası, "İş barış özgürlük adalet için yaşasın 1 Mayıs" pankartıyla alanda yerini aldı. DİSK'e bağlı sendikalar içinde en kitlesel korteji Genel-İş ve Lastik-İş oluşturdu. 
 
Türk-İş bu yıl merkezi olarak Hatay'da miting düzenliyor. Ancak bağlı sendikaların İstanbul şubeleri bu sene Maltepe'de. Üstelik kitlesel katılımı dikkat çekti. En kitlesel kortejleri Yol-İş ve TÜMTİS oluşturdu. DERİTEKS üyeleri, 1 Mayıs'ı kutlamaya Tuzla'dan başladı. Aydınlı'daki sendika binası önünde toplanan işçiler, "Her yer Taksim her yer direniş", "Yaşasın 1 Mayıs", "Birlik mücadele zafer" sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Basın açıklamasının ardından Maltepe'ye doğru yola çıktı. 
 
KESK, "Savaşa sömürüye karşı yaşasın 1 Mayıs" şiarını alana taşırken, KESK'e bağlı sendikalar ayrı pankartlarıyla kortejde yerini aldı. İhraç edilen KESK'liler ise "KHK'lar gidecek biz kalacağız" şiarını 1 Mayıs'a taşıdı. Hastaneleri kapatılacak olan Şişli Etfal Hastanesi çalışanları, "Hastanemize sahip çıkıyoruz" pankartıyla eyleme katıldı.  
 
Sendikaların kortejlerinde kadınların güçlü katılımı dikkat çekerken, ekonomik taleplerin yanı sıra özgürlük talebi de haykırılıyor. Taşeron çalışmaya ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki de dile getiriliyor.  
 
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "Faşizm yenilecek, sömürü son bulacak, sosyalizm kazanacak" pankartıyla 1 Mayıs alanında yerini aldı. 
 
SGDF, üzerinde Che baskısı olan "Biz seçimi yaptık ya özgürlük ya özgürlük" pankartıyla katılırken, Özgür Genç Kadın da "Bizler göğün yarısıyız özgürlüğü kazanacağız" dedi. 
 
Üniversitelerinin bölünmemesine karşı günlerdir eylemde olan İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Beyazıt'taki mücadelelerini 1 Mayıs alanına taşıdı. Öğrenciler, "Marx Keynes'e üniversiteye bölünmeye karşı" pankartı açtı. 
 
Gençlik Muhalefeti, "Direnişe özgürlüğe geleceğe gençlik bayrak açıyor", Genç İşçi Derneği "Part time yaşamamak için full time mücadele", Diren Üniversite de "Özgür bilim demokratik üniversite" pankartlarıyla 1 Mayıs'a katıldı.
 
HDP, "Savaşa OHAL'e yasaklara karşı birlikte mücadeleye. Yaşasın 1 Mayıs" pankartı ve "Selahattin Demirtaş aramızda" döviziyle alana girdi. 
 
Halkevleri, 24 Haziran seçim gündemini de 1 Mayıs alanına taşıdı, "Seçimimiz eşitlik, laiklik, özgürlük, barış" pankartı açtı.
 
Devrimci Parti, "Faşizme karşı omuz omuza" çağrısı yaparken, Birleşik Haziran hareketi, "Haziran'da birlikte... bir daha... memleket için omuz omuza" pankartıyla 24 Haziran seçim gündemini 1 Mayıs alanına taşıdı. Halkevci kadınlar, "Emeğe yaşama kadına özgürlük" şiarını yükseltti.
 
Plaza Eylem Platformu da "Cesaretin geleceği değiştirmeye yeter. Durma yeter" diyerek 1 Mayıs'taki yerini aldı.  
 
Gezi direnişinin sembollerinden Çarşı grubu, 1 Mayıs yürüyüşüne yine renk kattı. Zincirlerini kıran Beşiktaşlı işçi pankartıyla gelen Çarşı, "Çarşı faşizme karşı" sloganı ve 1 Mayıs Marşı ile alana girdi. 
 
Vapurla gelen CHP'liler, "Mayıs: 1 Sermaye: 0" pankartı açtı. 
 
Geçtiğimiz günlerde gece yarısı binası polis tarafından basılan BEKSAV, "Görüyorsunuz biliyorsunuz duyuyorsunuz. Kral çıplak" pankartı ile 1 Mayıs'ta yerini aldı. BEKSAV, bando takımı ile yürüyüş kortejine canlılık kattı. 
 
Yazarlar ve gazeteciler de 1 Mayıs alanında yerini aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası, "Dünyanın bütün kalemleri birleşin" derken, TGS "Gazetecilik suç değildir" pankartı açtı. Dışarıdaki Gazeteciler'in alana girişi sırasında Ahmet Şık da anons edildi.
 
Emek ve meslek örgütleri, siyasi parti ve grupların yanı sıra yöre derneklerinden tüketici derneklerine kadar çeşitli kurumlar da 1 Mayıs'a katılıyor. 
 
Toplanma noktalarında kortejler oluşturarak miting alanına yürüyen işçi ve emekçiler, iki arama noktasından geçerek alana alındı. 
 
Halkevleri korteji alana girerken erkek polis, bir LGBTİ+'ya üst araması yapmak isteyince gerginlik çıktı. Pembe kimlik soran polis, kitleye saldırdı. Halkevleri'nden 2 ve Öğrenci Kolektifler'nden 4 kişi yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. 
 
Başka bir arama noktasında da Genel-İş üyesi bir işçi gözaltına alındı. Polislerin birbirleriyle kafa tokuşturarak selamlaşmasına tepki gösteren işçi, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Yapılan görüşmeler üzerine bir süre sonra serbest bırakıldı.   
 
Öte yandan, yapılan aramalarda çakmak ve güneş kremlerine el konuldu.
 
Miting programı, '77, '96 1 Mayısları ile Suruç ve Ankara katliamlarında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Kürsüye çok dilli 1 Mayıs pankartı asıldı.
 
Ardından DİSK Korosu sahne aldı. 1 Mayıs marşları söyleyen DİSK Korosu, Enternasyonal Marşı ile sahneden indi. 
 
EMEĞİN DEMOKRASİ SEFERBERLİĞİNİ İLAN EDİYORUZ
 
Alandan sık sık "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın halkların kardeşliği", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları yükselirken, ilk olarak DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu. 
 
1 Mayıs'ın emek ve dayanışma günü olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "1 Mayıs 1977'de, '89'da, 96'da yitirdiğimiz candır. 1 Mayıs Gezi'de, Haziran isyanında toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır. 1 Mayıs meydandır. 1 Mayıs Taksim'dir" dedi.
 
"Bir kez daha ya sosyalizm ya barbarlık diye sesleniyor tarih bize" şöyle devam etti: "Dünya halklarının başına bela edilen savaşlar ve diktatörler kapitalizm ve sermayenin eseridir. Bu toprakların yüzyılı aşkın süredir var olan demokrasi birikimini ortadan kaldırmaya çalışan bu rejim değişikliği sürecinde bu alandayız. Bu gidişattan rahatsız olanlar, hayır diyenler Türkiye'nin dört bir yanında 1 Mayıs Meydanları'nda buluştu. Biz emeğin demokrasi seferberliğini ilan ediyoruz burada. Demokrasinin kırıntılarını yok etmeye çalışanlara karşı 2018 1 Mayıs'ı emekle yoğrulmuş işaret fişeği olmuştur."
 
24 Haziran seçimlerine değinen Çerkezoğlu, tek adam yönetiminde en çok emekçilerin mağdur olacağına işaret etti. Çerkezoğlu, "Grevleri yasaklayan ve bununla övünen Recep Tayyip Erdoğan'ı emekçiler durduracak" dedi. Çerkezoğlu, bu ülkeyi kutuplaştırmayla, düşmanlaştırmayla, ayrımcılıkla yönetmeye çalışanları Kürt ve Türk işçilerin ortak mücadelesinin durduracağını vurguladı. Çerkezoğlu, "Biz güzel günlerin geleceğini, 'Seni başkan yaptırtmayacağız' diyenlerin iradesinden biliyoruz. Bizi yok sayanlara karşı mücadelemiz sürecek" dedi. 
 
Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Halkın siyasi temsilcilerini, gazetecileri, üniversite öğrencilerini hapseden, yüz binleri açlığa mahkum eden OHAL'e itirazımız var. İşçi düşmanlığı ile övünenlere itirazımız var. Bu ülkeyi karanlığa teslim etmeyeceğiz. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Biz çoğuz, halkız. İşte bu yüzden hiçbir korkuya benzemez halkını satanların korkusu. Korktukları başlarına gelecek. Bu memleketi bu güzelim memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Ülkemizi emeklerimizle, kendi aklımızla yeniden kuracağız. İnanıyoruz ve söz veriyoruz. Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın 1 dayanışma."
 
Çerkezoğlu'nun ardından Genco Erkal Nazım Hikmet şiirleri, Rutkay Aziz de barış şiirleri okudu.