19 Eylül 2024 Perşembe

1 Mayıs 1977'de katledilenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı

1 Mayıs 1977'de Taksim'de katledilen işçi ve emekçiler anısına Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı.
1 Mayıs 1977'de Taksim Meydanı'nda kontrgerilla tarafından gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren işçi ve emekçiler Kazancı Yokuşu'nda anıldı.
 
1 Mayıs Tertip Komitesi'nin çağrısıyla Atatürk Kültür Merkezi önünde bir araya gelen, sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri Kazancı Yokuşu girişine kadar sloganlarla yürüdü. Kazancı Yokuşu'na gelinmesinin ardından ilk olarak 1 Mayıs şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu.
 
Anmada konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs 2018'in, içinden geçilen günlerde sadece tarihsel değil, büyük bir politik anlamı da olduğuna dikkat çekti. Çerkezoğlu, "1 Mayıs 1977'dir, '89'dur, '96'dır ve yüzbinlerle bu meydanda buluştuğumuz 2010'dur. 77'deki canlarımızdır, Haziran İsyanı'nda toprağa verdiğimiz evlatlarımızdır. Kemal Türkler'dir, Mehmet Akif Dalcı'dır. 1 Mayıs aynı zamanda meydandır. Dünyanın tüm ülkelerinde en kitlesel biçimde en merkezi meydanlarda kutlanmasıdır, o nedenle Taksim'dir" dedi.
 
İktidarın korkusu ile Taksim'i yasakladığını, AKM'yi yıktığını belirten Çerkezoğlu, "Emek var oldukça, işçi sınıfı var oldukça, emeğin hakları ve 1 Mayıs mücadelesi devam edecektir" diye kaydetti. Çerkezoğlu, 2018 1 Mayıs'ında 50'nin üzerinde emek örgütü, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti olarak 1 Mayıs'ı milyonların yan yana geldiği demokrasi buluşmalarına dönüştüreceklerini ifade etti ve tüm emekçileri, işçileri, işsizleri, kadınları ve gençleri İstanbul'da Maltepe Meydanı'na ve Türkiye'nin tüm meydanlarına çağırdı.
 
'BARIŞ MÜCADELESİNDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
 
KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de 1 Mayıs 1977'den bu yana karanlık güçlerin bu tip saldırılar ve katliamlar düzenlediğini hatırlatırken, emek ve demokrasi güçlerinin de 41 yıldır bu mücadeleyi ısrarla sürdürdüğünü kaydetti. Bozgeyik, Taksim ısrarından nasıl vazgeçmedilerse emek, demokrasi, barış mücadelesinden de asla vazgeçmeyeceklerini ve 24 Haziran'da AKP-MHP ittifakına gerekli yanıtı vereceklerini ifade etti.
 
KİTLESEL KATLİAMLARIN ARKASINDA EMPERYALİZM VE İŞBİRLİKÇİLERİ VAR
 
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz ise 1 Mayıs 1977'nin de aralarında olduğu kitlesel katliamların arkasında emperyalizm, onun işbirlikçileri, kontrgerilla ağları olduğunu kaydetti. Katliamların hedefinin toplumsal mücadeleleri bastırmak olduğunu ifade eden Koramaz, yakın zamanda 10 Ekim Ankara Katliamı'nın davasında da benzer bir biçime katillerin korunduğuna dikkat çekti. Koramaz, faşizme karşı mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de 1 Mayıs 2018'in önemine dikkat çeken bir konuşma yaptı. Tükel, 1 Mayıs'ta Maltepe'de ve Türkiye'nin tüm meydanlarında demokrasi, özgürlük, barış taleplerini haykırmak gerektiğini belirtti.
 
Konuşmaların ardından Kazancı Yokuşu'nun başına karanfiller bırakıldı.