5 Ekim 2024 Cumartesi

1 Kasım Dünya Kobanê Günü birçok kentte kutlandı

1 Kasım Dünya Kobanê Günü, birçok kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Diyarbakır'da konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, "Kobanê'de oluşan birlik ruhunu kaybetmemiz gerekiyor" dedi.

1 Kasım Dünya Kobanê Günü, Diyarbakır, Van, Hakkari, Mersin, Adana ve Şırnak'ta yapılan etkinliklerle kutlandı.

DİYARBAKIR
Dicle Kültür Derneği, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Sur'da bulunan dernek binalarında etkinlik düzenledi. Etkinliğe, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun'un yanın sıra çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Kobanê direnişinin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle devam etti.

Etkinlikte konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kobanê direnişinin önemine vurgu yaparak, "Bütün devletler DAİŞ'in yaptığı katliamları izledi. Bugüne kadar DAİŞ'e karşı hiçbiri bir direniş göstermedi. Kürtler, DAİŞ'i durdurdu. Kürtler, Kürt ve Kürdistan'ın ismini insanlık tarihine yazdılar" dedi.

Kürt kadınlarının öncülüğünde gelişen direnişin DAİŞ zihniyetini dağıttığını ifade eden Öztürk, "Kürtleri bütün dünyaya tanıtan bu direniş oldu. Bugün bir umut varsa bu Kobanê direnişi sayesindedir. Kobanê bize çaresiz olmadığımızı, ABD ve Avrupa'nın sistemine mecbur olmadığımızı gösterdi" şeklinde vurguladı.

Kobanê'de ulusal birlik ruhunun ortaya çıktığını da belirten Öztürk "Başur, Bakur ve Rojhilat'ta bir oldu. Biz bugün bu ruhu diri tutmalıyız. Bu sebeple Kobanê'de oluşan birlik ruhunu kaybetmememiz gerekiyor. Bakur'da da Rojawa'da da, Rojhilat'ta da diplomatik olarak da siyaseten de güçlüyüz" diye konuştu.

Etkinlik müzik dinletisiyle sona erdi.

VAN
HDP Van İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin etkinlik düzenledi. Parti binasındaki etkinliğe, HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü, Van Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), Barış Anneleri Meclisi yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte konuşan HDP PM Üyesi Ökkeş Kava, DAİŞ'e karşı Kürtlerin dünyada örneğinin olmadığı bir şekilde direndiklerini belirtti. Diyarbakır Cezaevi'nde Mazlum Doğan ve Kemal Pir'in verdiği mücadeleyi hatırlatan Kava, Kobanê'de Doğan ve Pir'lerin verdiği mücadele ruhunun bir kez daha diriltildiğini ifade etti.

HDP Çaldıran İlçe Eşbaşkanı Gönül Uzunay ise, kadınların verdiği mücadelenin ön plana çıktığı Kobanê direnişinin, bir kadın devrimi niteliğini taşıdığını söyledi. Kürt kadınlarının orada yıllardır verilen özgürlük mücadelesinin tüm birikimini zaferle taçlandırdıklarını kaydeden Uzunay, Arîn Mîrkan şahsında Kürt kadınlarının dünyada rol model olarak kabul edildiğini ve kadınlara direniş açısından ilham kaynağı olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Veysi Altay'ın "Nû Jîn" belgeselinin gösterimi yapıldı. Etkinlik, HDP Gençlik Meclisi üyelerinin okuduğu şiirlerle son buldu.

ADANA
HDP Adana il binasında düzenlenen etkinliğe, HDP Parti Meclisi üyeleri, HDP İl Eşbaşkanları Mehmet Karakış ve Gülseren Tural ile sayıda kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, Rojava devrimi ateşinin Kobanê'de yakıldığını ifade ederek, devrimin tüm halklar için bir umut olduğunu söyledi.

Etkinlik sinevizyon gösterimi ile son buldu.

MERSİN
HDP Mersin il binasındaki etkinlikte ise "İnsanlığın barbarlığa karşı zafer günü 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlu olsun" yazılı pankart açıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, Kobanê direnişini anlatan şarkılar eşliğinde çekilen halay ile başladı. Etkinlikte konuşan HDP PM üyesi Seher Kadiroğlu, Rojava devrimine dikkati çekerek, "Kürt kadınlarının öncülüğünde barbar DAİŞ'e karşı kazanılan kadın devrimini selamlıyoruz. Kürt kadınları, bu devrimi tüm dünya halklarına armağan etti" dedi. Erdoğan'ın Kobanê direnişi sırasında "Kobanê düştü düşecek" sözlerini anımsatan Kadiroğlu, "Kobanê düşmedi, aksine büyüdü ve bugünlere geldi" diye konuştu. Suriye'deki iç savaşa dikkati çeken Kadiroğlu, Türkiye'nin Suriye'de yürüttüğü savaşa halkların tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Etkinlik, alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde sonlandı.

HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü de sinevizyon etkinliği düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı parti binasındaki etkinlikte konuşan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven, "Kobanê de birçok arkadaşımız, anne, baba ve kardeşimiz mücadelede yaşamını yitirdi. Bu özel günde, Kobanê direnişinde yaşamını yitiren ve mücadelede en ön safta yer alan tüm yoldaşların anıları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz" dedi.

HDP Yüksekova İlçe Örgütü de Dünya Kobanê Günü'ne ilişkin sinevizyon gösterimi yaptı. Barış Anneleri Meclisi, TJA aktivistlerinin katıldığı etkinlik, Kobanê direnişinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. HDP Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Şilan Aslan'ın, Renas Jiyan'ın "Herba Kobanê" şiirini okuduğu etkinlikte sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlik alkışlarla son buldu.

ŞIRNAK
HDP Şırnak İl Örgütü, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla Silopi ilçesine bağlı Başverimli (Tilqebîn) beldesinde şölen düzenledi. Şölene HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kişi yöresel kıyafetleri ile katılırken, şölende "Kobanê Azadiye, Em bi berxwedanê ser ketin, em ê berxwedanê serbikevin" pankartı asıldı.

Halaylarla başlayan etkinlikte konuşan HDP Silopi ilçe Eşbaşkanı Kadir Kunur, tüm baskı ve saldırılara karşı direnişleri ile cevap olacaklarını ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

Ardından konuşan HDP'li Nuran İmir ise tarihi bir süreç yaşadıklarını ve tüm halkın 1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nü kutladığını belirtti. Kürt halkının mücadelesinin Kürt kadınlarının mücadelesi olduğunu ifade eden İmir, "Kürt halkı daha önce bilinmiyor ve tanınmıyordu. Ama Kürt kadınlarının sayesinde Kürt halkı dünyanın dört bir yanında kimlikleri ve dilleri ile yaşıyor. Dünyanın dört bir yanı Rojava Devrimi ve Kobanê'nin özgürleşmesine sahip çıkıyor. 21'inci yüzyılda Ortadoğu'da genç kadınlar şahsında yeni bir tarih yazılıyor" dedi.

Kobanê'de DAİŞ ve ortaklarının yenildiğini söyleyen İmir, "Kobanê Direnişi'nde kazanan Kürt halkı ve Kürt kadınlarının mücadelesi oldu. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanında Kürt gençleri ve kadınları, ulusal birliğin etrafında çember oldu. Bu gün bizim için onurdur. Kürt halkıni Rojava'da kazandıran ve DAİŞ zihniyetini bitiren şey Kürt halkının örgütlülüğü oldu. Kürt halkı 21'inci yüzyılda tüm baskı ve saldırılara karşı mücadele etti" diye konuştu.

Şölen, "Berxwedan jiyane" sloganı ve çekilen halaylarla son buldu.