5 Ekim 2024 Cumartesi

'Yüz yüze eğitim ertelensin, eğitim emekçileri aşılansın'

Eğitim-Sen, yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşının yaygınlaştırılmasını ve gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istedi.

Eğitim-Sen, birçok kentte yaptığı açıklamalarla yüz yüze eğitimin ertelenmesini, aşının yaygınlaştırılmasını ve gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istediklerini dile getirdi.

İSTANBUL
Eğitim-Sen İstanbul Şubeleri, "Yüz yüze eğitim için herkese aşı, düzenli test" talebiyle İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

"Yüz yüze eğitim için herkese aşı, düzenli test" pankartının açıldığı eylemde, "Öğretmen kutsal değildir onlara da virüs bulaşır", "AKP pandemiyi lebaleb sanıyor" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını yapan Eğitim-Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Çayan Çalık, Covid-19 salgını için alınması gereken önlemlerin alınmadığına dikkati çekerek, emekçilerin salgın pençesinde yaşamaya mecbur bırakıldığını belirtti.

Uzaktan eğitimde yaşanan eşitsizliklerin derinleştirdiğini ifade eden Çalık, yüz yüze eğitimin şartlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Çalık, böylesi zorlu bir süreçte eğitim politikalarının anti-demokratik bir şekilde işlediğine işaret ederek, sürecin içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurguladı. Aşı ve diğer tüm tedbirlerin acilen alınması gerektiğini dile getiren Çalık, "Bu dönemde ülkede en küçük demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne sürekli engel çıkaran siyasal iktidar, pandemiyi kendileri için ayrıcalıklı hale getirirken, önlemler hiçe sayılmış, kendileri dışındaki tüm kesimlere baskı aracı olarak kullanmayı adeta görev saymıştır. Pandeminin geniş toplum kesimlerinin hak arama mücadelesine engel oluşturma çabalarına teslim olmayacağımızı bir kez daha hatırlatmak isteriz" ifadelerini kullandı.

ANKARA
Eğitim-Sen Ankara Şubeleri, Eğitim-Sen 5 No'lu Üniversiteler Şubesi önünde bir araya gelerek, "Aşı nerede? Ölmek istemiyoruz" dedi.

"Eğitime bütçe istiyoruz", "Parasız sağlık, parasız eğitim" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Eğitim-Sen 2 No'lu Şube Başkanı Cemal Doğan okudu.

Salgının ülkemizde yayılmasının üzerinden geçen bir yılı aşkın süreye rağmen hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) alınması gereken tedbirler konusunda eğitim emekçilerinin ve eğitim bileşenlerinin talep ve önerilerine kulaklarını tıkadığını ifade eden Doğan, "15 Şubat'ta köy okullarında, 2 Mart'ta diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açtı" dedi.

Eğitim-Sen olarak eğitimin kamusal bir hizmet olduğunu ve eğitime yeterli bütçe ayrılması gerektiğini her fırsatta dile getirdiklerini vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

"İktidar, yeterli bütçe ayırmadığı gibi on binlerce öğretmene ihtiyaç olduğu halde atama yapmamıştır. Eğitim emekçileri neredeyse açlık sınırının altında maaşlarla çalıştırılmaktadır. Diğer yanda MEB için günlüğü 2 bin 160 liradan koruma araçları yeniden kiralanmaktadır. Demokratik hak arama ve basın açıklaması yapmanın önüne her tür engel çıkarılırken "lebalep kongreler"in yapıldığı ve her kongreden sonra o ilde vakaların patladığı bir dönemde, okullarımızdaki vaka artışları ne MEB'in ne de iktidarın umurundadır."

"MEB her şeyin yolunda olduğu algısı yaratıyor" diyen Doğan, "Salgının giderek yükseldiği koşullarda eğitim emekçilerinin desteklenmesi gerekirken, halen aşı planlamasında 2. aşamanın 7. sırasında gösterilmeleri ve bir türlü öne alınmamaları, hem eğitim emekçileri hem de tüm eğitim bileşenleri açısından çok ciddi riskler barındırmaktadır. Sendikamızın MEB'e yaptığı çağrılar, Sağlık Bakanlığı'na yaptığı başvurular dikkate alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.

MEB'in ısrarla okullardaki vaka sayılarını gizlediğini ve herhangi bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Doğan, "Önü alınamaz bir şekilde vakalar ve hasta sayıları tüm Türkiye'de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmaması, yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye atmaktadır. Yapılan çağrılara rağmen başta aşı olmak üzere önlemler noktasında bir hazırlık gözükmemektedir. Eğitim bileşenlerinin yaşamı ve sağlığı tehlikeye atılamaz ve bu riskli durum daha fazla sürdürülemez" açıklamasında bulundu.

ADANA
Eğitim-Sen Adana Şubesi, yaptıkları basın açıklaması ile artan vaka sayılarıyla yeniden büyüyen pandemi dolayısıyla yüz yüze eğitimde karşı karşıya bulunulan risklere dikkat çekip, taleplerini dile getirdi. Heykelli Park'ta yapılan açıklamaya çok sayıda eğitim emekçisi katıldı. 

Pandeminin geldiği nokta itibariyle MEB'in yaptığı açıklamaları eleştiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Hüseyin Kaya, aşı ve diğer tüm tedbirler alınmadan yüz yüze eğitime başlanmamasına, tedbirler alındıkça hangi kademeler de başlanması gerektiğine, yazılı sınavların iptaline, sağlıklı ulaşımın sağlanmasına dair yapılan önerilerin hiçbirinin iktidarın ve bakanlığın gündemine girmediğini ifade etti.

Kaya, "Ortaya çıkan olumsuz tablonun sebebi bu otoriter ve tek merkezci yaklaşımdır" dedi.

15 Şubat'tan 4 Nisan'a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısının 2 bin 558, öğrenci sayısının 3 bin 379, hizmetli-memur personel sayısının ise 246'e ulaştığını paylaşan Kaya, önü alınamaz bir şekilde vaka ve hasta sayıları tüm Türkiye'de hızla yükselirken eğitim alanında hiçbir tedbir alınmamasının yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını vurguladı. Kaya, “Pandemi koşullarında çalışan diğer bütün emekçiler gibi biz eğitim emekçileri de ciddi risk altındayız. Anasınıfı, ilkokul, özel eğitim merkezleri gibi küçük yaşta olan ve engelli öğrencilerimizin eğitim öğretim gördüğü okullarda, her türlü ihtiyaçlarına eğitimci emekçisi yardımcı oluyor. Bu örnek bile tek başına ne kadar büyük bir risk altında olduğumuzun göstergesidir. Mevcut koşullarda yüz yüze eğitimin ertelenmesi ve sıralayacağımız tedbirler gecikmeksizin hayata geçirildikçe kademeli olarak yeniden başlaması hayati bir önem kazanmıştır" diye belirtti.

Yapılan açıklamada son olarak hükümete ve MEB'e seslenen Kaya, yaşanan sürece ilişkin talep ve önerilerini şu şekilde sıraladı:

🔹Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
🔹Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.
🔹Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
🔹Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
🔹Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
🔹Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
🔹Okullarda bir sağlık görevlisi gereklidir, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
🔹Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.

ANTALYA 
Eğitim-Sen Antalya Şubesi, Attalos Heykeli önünde açıklama yaptı. Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, ortaya çıkan olumsuz tablonun sebebinin iktidar olduğunu vurgulayarak, yüz yüze eğitime ara verilmesini talep etti.

ŞIRNAK
Eğitim-Sen Şırnak Şubesi "Yüz yüze eğitim ertelensin, aşı yaygınlaşsın, tüm tedbirler alınsın" talebiyle binalarında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın açıklaması Eğitim-Sen Şırnak Şube Başkanı Nizam Kaplan tarafından okundu. Kaplan, "Yüz yüze eğitimin nitelikli bir şekilde yürütülebilmesi için eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler açısından eğitim-öğretim ortamlarının sağlıklı ve güvenli olması gerekmektedir. Bu güven duygusu onların eğitim ortamlarındaki psikolojik ve duygusal yeterlilikleri için önemlidir" dedi.

5 Nisan 2021 tarihinde Nusaybin'de bir öğretmen tarafından Kürtçeye dönük ırkçı yaklaşıma dikkat çeken Kaplan, "Yıllardır sürdürülen inkar, asimilasyoncu politikalar ve ırkçı söylemler ne yazık ki bir eğitimcide de kendini tezahür etmiştir. Bu tahammülsüzlüğün sadece bu eğitimci ile sınırlı olmadığını milliyetçi, ırkçı politikaların toplumu nasıl etkilediğini ve zihinsel olarak da zehirlediğini bize göstermektedir.Biz bunu yaratılan ilkel ve milliyetçi zihniyetin kişide dışavurumu olarak değerlendiriyoruz. Toplum üzerindeki baskılara ve kutuplaştırıcı tutumlara karşı her daim mücadele edeceğimizi, bilimsel, laik, parasız eğitimden ve anadilinde eğitimden yana olan mücadelemizi daha da yükselteceğimizin bilinmesini istiyoruz" sözleriyle tepki gösterdi. 

İZMİR
Eğitim-Sen İzmir Şubeleri, okullarda yüz yüze eğitimin ertelenmesi ve öğretmelerin aşılanması için Kemeraltı girişinde açıklama yaptı. Açıklamada "Risk altındayız, aşı istiyoruz" ve "Öncelik aşı" dövizleri taşındı.

Öğretmelerin katıldığı eylemde açıklamayı KESK İzmir Dönem Sözcüsü Bülent Karakaş Yaptı. 2 Mart'ta okullarda başlayan yüz yüze eğitimle birlikte vaka sayısı ve ölümlerin arttığını belirten Karakaş, bu durumun ne MEB'in ne de iktidarın umurunda olduğunu söyledi.

DİYARBAKIR
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubeleri, Eğitim-Sen Genel Başkanı Necla Kurul'un katılımıyla Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.

Eylemde konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Necla Kurul, toplumun salgınla yaşanan krizleri daha somut bir şekilde gördüğünü belirtti. Kurul, konuşmasını kamu emekçilerinin yeni dönemde yaşadıkları sorunları dile getirerek "Karşılaştığımız haksız hukuksuz uygulamalarda yetmedi şimdi güvenlik soruşturması, arşiv araştırmasıyla yeni bir mekanizma daha üretildi. Güvenlik soruşturması adı altında bir tür iltisak; yani kimlerle görüşüyorsun hangi kurumlarla etkileşiyorsun eğer iktidardan değilsen yandaş değilsen her an iltisak sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve bu yöntemlerle siyasi iktidarın devleti bir parti devlet konumuna getirdiğini görüyoruz. Ama bunu biliyoruz iktidarlar sonsuz uzayıp gidemezler er ya da geç süreç biter devran döner."