29 Eylül 2024 Pazar

Yunanistan'da Pakistanlı göçmen katledildi: Yüzlerce kişi sokağa döküldü

Yıllardır Yunanistan'da yaşayan 37 yaşındaki Asik, karakolda işkenceyle katledildi. Aile polislerden şikayetçi oldu, yasal yollara başvurdu. Öte yandan Asik için yüzlerce kişi katledildiği karakol önünde bir araya geldi, Yunan  devletini ve polisi teşhir etti. 

Yunanistan'da kuryelik yapan Pakistanlı bir göçmen karakolda gördüğü işkence sonucu katledildi. On yıldır Yunanistan'da yaşayan ve kuryelik yapan 37 yaşındaki Mohamed Kamran Asik'in cansız bedeni, çok sayıda işkence izleriyle ailesine teslim edildi. Ailesi işkenceyi kınayarak yasal işlem başlattı ve savcılıktan ölüm nedenlerinin açıklığa kavuşturulması için derhal soruşturma başlatılmasını istedi.

Bir haftadır kayıp olan Muhammad Kamran Asik'in ailesi karakollarda Asik'i aradı. Karakollar "burada yok" dedi ancak Asik polis karakolunda, hatta güvenlik kamerası olmayan tek yer olan geçici gözaltı odasında ölü bulundu. Yunan polisi kendisini savunarak Asik'in ölümünün patolojik nedenlerden kaynaklandığını öne sürdü ancak görüntülerde vücuduna birden fazla darbe aldığı ortaya çıktı.

Asik, ölmeden önce 5 polis karakoluna (Omonia AT, Patision, Kolonou ve N.Ionia, Panteleimon) götürüldü. Bu süre zarfında yakınları ve avukatıyla hiçbir şekilde görüştürülmedi. Polis, Asik'in evsiz olduğu ve Yunanca konuşmadığı yalanını öne sürdü. Ailesi işkenceci polislerden şikayetçi olup yasal yollara başvuracağını belirtti.

Katledilen göçmen için 26 Eylül akşamı, öldürüldüğü polis karakoluna yakın bir yerde toplanan yüzlerce kişi, Yunan devletini ve polisini teşhir ve protesto ederek bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün sonunda polis kitleye biber gazı ve ses bombalarıyla saldırdı. Yaşanan çatışmalarda 3 kişi polis tarafından gözaltına alındı.