5 Ekim 2024 Cumartesi

Uçar: Suruç için adalet mücadelesi mahkeme kararıyla sona ermeyecek

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, kapatılan Suruç katliamı davasını ETHA'ya değerlendirdi. Mahkeme heyetinin verdiği kararla katliamın siyasi sorumlularının yargılanmasının önüne geçtiğini kaydeden Uçar, "Adalet mücadelesi bu mahkemede başlamadı ve mahkemenin kararıyla bitmeyecek" dedi. Uçar, mücadelenin süreceğinin altını çizdi, kararı bölge adliye mahkemesine istinaf edeceklerini ve hakimler hakkında da HSK şikayeti yapacaklarını açıkladı.

Suruç katliamı davası, Ankara katliamından tutuklu olan tek sanık Yakup Şahin'e ceza verilerek kapatıldı. Böylelikle davanın siyasi sorumluları gizlenmiş oldu. Öte yandan katliamı aydınlatmak için tek bir adım atmayan mahkeme heyeti, kendisine davanın önemini ve sorumluluğunu hatırlatan Suruç yaralıları ve davanın avukatları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Mahkeme heyeti davanın firari sanıkları İlhami Bali ve Deniz Büyükçelebi'nin dosyalarını ayırarak, Yakup Şahin hakkında, "Tasarlayarak yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama, nükleer, biyolojik ya da kimyasal silah kullanarak öldürmeden 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, aynı maddeden öldürmeye teşebbüsten 70 kez 27 yıl hapis cezası, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurmadan 10 yıl hapis ve 40 bin para cezası" verilmesine karar verdi. Yakup Şahin hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kullanmaya teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmaya suçlarından Ankara Gar katliamı davasından hüküm kurulduğu için hüküm kurulmasına yer olmadığı" yönünde karar verdi. 

'HEYET KATLİAMIN SORUMLULARINI AÇIĞA ÇIKARMAMA İRADESİ SERGİLEDİ'
Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, kapatılan Suruç davasını ETHA'ya değerlendirdi. Uçar, "Urfa 5'nci Ağır Ceza Mahkemesi, sadece sanık Yakup Şahin hakkında mahkumiyet kararı vererek, Suruç katliamındaki sorumluların bağlantılarını ortaya çıkarmama konusundaki iradesini bir kez daha gösterdi" diye konuştu.

Uçar, Suruç katliamında yaralanan Çağla Seven, Koray Türkay ve Şahin Tümüklü, katliamda oğlu Çağdaş'ı kaybeden Feti Aydın ve kendisi hakkında hem geçen duruşma hem de son duruşmada söyledikleri nedeniyle hakaret ve tehdit iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğu hatırlatmasını yaptı.

'KATLİAMIN SİYASİ SORUMLULARINA SİRAYET EDİLMEDİ'
Davanın bu şekilde sonuçlandırılmasını "katliamın siyasi sorumluları ve katliama ilişkin diğer bağlantılara sirayet etmeme" amacı taşıdığı şeklinde yorumlayan Uçar, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun davayla ilgili açıklamalarına rağmen duruşma salonuna getirilmesi ve tanık olarak dinlenmesi taleplerinin reddedildiğine dikkat çekti.

'TALEPLERİMİZİN HİÇBİRİ KABUL EDİLMEDİ'
Uçar, "Yargılama aşamasında pek çok delil ortaya çıktı. Abdullah Ömer Arslan'ın sanık olarak yargılanması, Davutoğlu'nun sanık olarak dinlenmesi, sanık Yakup Şahin'in duruşma salonuna getirilmesi ve yargılamanın hapishane kampüsünde değil de mahkeme salonunda görülmesini talep ettik ama bunların hiçbiri kabul edilmedi" dedi.

'SİYASİ SORUMLULARIN YARGILANMASININ ÖNÜNE GEÇİLDİ'
Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, değerlendirmesine şöyle devam etti: "Verilen kararla Suruç katliamını Yakup Şahin işlemiş olduğu düşünüldü ve davanın siyasi sorumluları başta olmak üzere diğer sorumluların da yargılanmasının önüne geçildi. 21. duruşmada pek çok yaralının, katliamda yaşamını yitiren kişilerin yakınlarının söylediği gibi, biz mahkeme heyetinin böyle bir karar vereceğiniz bekliyorduk. O nedenle şaşırmadık."

'ADALET MÜCADELESİ MAHKEMENİN BU KARARIYLA BİTMEYECEK'
Adalet mücadelesinin sadece mahkeme salonlarında yürütülmemesi gerektiğini vurgulayan Uçar, "Mahkeme salonlarında adalet arayan bir anlayışa sahip değiliz. Suruç katliamı için adalet mücadelesi bu mahkemeyle başlamadı, mahkemenin verdiği bu kararla da bitmeyecek" değerlendirmesinde bulundu.

Uçar, Suruç katliamının en alttan en üst kademeye kadar tüm sorumluları yargılanana kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Uçar, şu açıklamayı yaptı: "Bir hafta içinde kararı bölge adliye mahkemesine istinaf edeceğiz. Ayrıca, hakimlerle ilgili HSK şikayeti yapacağız."