5 Ekim 2024 Cumartesi

Tümüklü: Suruç davası kapatılamaz çünkü biz varız

Suruç yaralısı ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, Suruç davasının 21. duruşmasında yaptığı konuşmada mahkemenin siyasi rolünü uyguladığını hatırlattı. AYM'nin verdiği kararla devletin suçunu itiraf ettiğini kaydeden Tümüklü, 33'lerin mücadelesini sokak sokak bayraklaştıracaklarının altını çizdi. Suruç davasının kapatılamayacağını vurgulayan Tümüklü, "Çünkü biz varız" diye konuştu. 

Suruç katliamı davasının 21. duruşması Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde sürüyor. 

Suruç yaralısı ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ilk duruşmada mahkeme heyetine bir cesaret çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Tümüklü, "Daha ilk anda söylemiştik, biz apaçık siyasi hesaplaşmayla, siyasi kapışmayla ve bunun arenasındayız. Neden? Aslında mahkeme heyetinin davranışında çok gizli. Neden bu kadar erken kapatmak istiyorsunuz? Çok açık sorumluluğu var, bu misyona uygun bir bekayı koruyor. Bu rejim bu kodlarıyla kaldığı müddetçe kendilerini koruyacaklar. Sivas yargılamalarında, Cumartesi Anneleri'nde, Roboski'de, Çorlu'da, 12 Eylül'de yaşadık. Mahkemeyi uzatmak istediğimizi söylüyor. Bu kadar zul olur mu? İnsanlar acılarını haykırıyor mahkeme heyeti, ‘uzatmaya çalışıyorsunuz' diyor. Siz her gün bu acıyla yüzleşmek ne demek biliyor musunuz? Çok rahatsınız, bilmiyorsunuz. Bir siyasi hesaplaşma içindeyiz sizinle siyasi tartışıyoruz" dedi. 

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararla, "Katliam mağdurları sizi biz öldürdük" dediğini kaydeden Tümüklü, "Devlet sorumluluğunu söyledi. Sizle, ideallerinizle, SGDF'yle, sosyalizmle mücadele ediyoruz; Kürt-Türk halklarının eşitlik, birlik mücadelesine karşıyız dedi. Onun için dava siyasidir diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Suruç şehidi Süleyman Aksu'nun mezarının 7 kez zırhlı araçlarla yıkıldığını hatırlatan Tümüklü, "Bilmiyor muyuz kim kırdı? Evini yaktılar, siyasi simge çünkü. Türkiyeli kadınları, işçileri, emekçileri, ekolojistler, anarşistler için simgeleşti. Onun için ona düşman, mezar taşını kırıyor. Her yıl anmalarda bize saldırıyor. Kaç kez gözaltına alındık bilmiyorum. Bu bizim görevimiz hatta bir paye aslında, şeref duyarız bundan" diye konuştu. 

Suruç ailelerinden Besna Erol'un, söylediği sözlerden dolayı tutsak olduğunu hatırlatan Tümüklü, "Az önce mahkeme heyeti bizi terörist gördü. Neyimizle hesaplaşıyorlar, 33'lerin düşüyle. Hiç kuşkusuz bu ülkede Kürt halkının eşitlik, barış mücadelesi, Alevilerin eşitlik, inanç mücadelesi, bu ülkedeki kadın özgürlüğü yürütenlerin tacize, tecavüze karış mücadelesiyle hesaplaşıyorlar. Onun için erkek jandarma burada. LGBTİ+'lara, ekoloji mücadelesi verenlere düşman.  Bize düşman; Kürt'e, sosyaliste, Alevi'ye, bize düşman. Biz bu davada asla üzgün değiliz, tabi ki acılarımız var ama son derece öfkeliyiz, kindarız. Bu hesaplaşmaysa, adını koyacağız" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme heyetinin bugün olmazsa bir sonraki duruşmada davayı kapatacağını vurgulayan Tümüklü, şöyle devam etti: "Çünkü görevi ve sınırı bu. Ama buradan söylüyoruz Suruç davası neden kapatılamaz, Suruç'ta 33'lerin düşünü bayraklaştırmış, sokak sokak ören bizler varız. Kürt halkı, Aleviler, kadınlar LGBTİ+'lar var, anarşistler var, biz varız. Her yerde adalet mücadelesini faşizme karşı meydan okuma olarak okuyoruz.

Bu mücadele var olduğu sürece bu düşü bayraklaştıracağız. 33'lere verdiğimiz sözü hayata geçirmek için mahkemeleri, sokağı, meydanları, okulları bu mücadelenin mevzisi haline getireceğiz. Mahkeme gitsin istediğine versin cezayı kapatsın. Suruç için adalet demek bu ülkede eşitliği, özgürlüğü kazanmak demek."