5 Ekim 2024 Cumartesi

TTB: Toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istiyoruz

TTB, Tıp Haftası programını açıkladı. TTB Merkez Konseyi üyelerinin katıldığı online basın toplantısında, 8-27 Mart tarihleri arasında söyleşi, forum, fotoğraf sergisi, müzik dinletisi etkinlikleri düzenleneceği, 14 Mart günü ise pek çok kentte tabip odalarının basın açıklamaları yapacağı bilgisi verildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Haftası dolayısıyla yapacakları etkinliklerin programını açıkladı. Online yapılan basın toplantısında konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Tıp Haftası'nı pandemi koşullarında karşıladıklarını söyledi.

Kentlerdeki tabip odalarıyla birlikte 8 Mart'tan başlayarak 27 Mart'a kadar süren bir program hazırladıklarını açıklayan Fincancı, söyleşi, forum, fotoğraf sergisi, müzik dinletisi etkinlikleri düzenlenecekleri, 14 Mart günü ise pek çok kentte tabip odalarının basın açıklamaları yapacağı bilgisini verdi.

TTB Merkez Konseyi'nin basın açıklaması metnini okuyan Fincancı, 14 Mart'ta bir kez daha gündemleştirecekleri taleplerini sıraladı:

■ COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.

■ Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.

■ Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili "Sağlıkta Şiddet Yasası" çıkarılsın.

■ Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.

■ Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

■ Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.

Fincancı, sağlık emek meslek örgütleri, tabip odaları ve hekimlerin 14 Mart Tıp Haftası'nda düzenleyecekleri etkinliklerde "Yitirdiklerimiz gönlümüzde, taleplerimiz dilimizde" diyeceğini belirtti.

Açıklamanın ardından TTB II. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten söz aldı. Programın hazırlanma sürecine katkı sunan tabip odalarına ve yöneticilerine teşekkür eden Ökten, pandeminin getirdiği ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunlara ve eşitsizliklere odaklanan bir program hazırlamaya çalıştıklarını kaydetti.

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Meltem Günbeği de sağlık çalışanlarına destek olmak amacıyla programa dahil olan sanatçılara teşekkür etti.