5 Ekim 2024 Cumartesi

TSP: Devrimci tutsakların sesini alanlara taşıyalım

Tutsakların Sesi Platformu, Politik Tutsaklarla Uluslararası Dayanışma Günü'ne ilişkin açıklama yaptı, "Politik tutsakların sesini, taleplerini en geniş göçmen yığınlara, yerli emekçilere, ilerici kurumlara, sokaklara, alanlara taşımalıyız" çağrısında bulundu.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), 18 Mart Politik Tutsaklarla Uluslararası Dayanışma Günü'ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Komintern'in kararıyla 1920'li yıllardan bu yana, Paris Komünü'nün kuruluş tarihi olan 18 Mart'ın Politik Tutsaklarla Uluslararası Dayanışma Günü olarak her yerde dayanışma eylemleriyle karşılandığı hatırlatılan açıklamada, "Zindanlar devrimle karşıdevrim arasındaki en keskin, en sert mücadelelere sahne oluyor. Devrimci tutsakları, onların onur ve özgürlük direnişini sahiplenmek için her yıl dünyanın dört bir yanında ilericiler, antifaşistler, devrimciler sokaklara çıkıyor, devrimci tutsakların taleplerini milyonlara taşıyor" denildi.

Türkiye hapishanelerinde, yurtsever, devrimci ve komünist tutsakların on yıllardır başeğmez direnişler sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, 2015'ten itibaren politik tutsaklara yönelik fiziki tasfiye, ideolojik ve psikolojik ezme, yok etme saldırının yürürlükte olduğu ifade edildi.

Türkiye hapishanelerinde insanlık dışı koşullarda on binlerce kadın ve erkek politik tutsak olduğunu hatırlatan Tutsakların Sesi Platformu, "780 çocuk anneleriyle birlikte hapishanelerde büyüyor. 591'i ağır 1564 hasta tutsak var. Serbest bırakılmayan ağır hasta tutsaklar ölümün ağzına atılmış bulunuyorlar" dedi.

Pandemi sürecinde tutsaklara yönelik tecrit ve hak gasplarının arttığına işaret edilen TSP açıklamasında, Avrupa'da ise özellikle göçmen devrimci tutsaklara yönelik ağır izolasyon uygulandığı belirtildi.

Yunanlı devrimci tutsak Dimitris Koufondinas'ın izolasyona karşı açlık grevi direnişinin 70'li günlere vardığını hatırlatan Tutsakların Sesi Platformu açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "İnsan hakları savunucusu ve Kara Panter Partisi eski sözcüsü gazeteci Mumia Abu Jamal bir polisi öldürdüğü gerekçesiyle aldığı idam cezasından dolayı ABD'de 40 yıla yakın bir süredir hapishanede tutulmaktadır. Sağlık durumu iyi olmayan Jamal, coronaya yakalanmış ve sağlık durumu daha da kötülüşerek yaşamı tehlikeye girmiştir. Tepkiler sonucu revire kaldırılan Jamal'ın tedavisi ancak serbest bırakılmasıyla mümkündür.
"Kürt halk önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağır izolasyona karşı dönüşümlü açlık grevleri Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinde devam ediyor.
Hapishanelerde süren direniş ve mücadeleyle, devrimci tutsaklarla kurulacak dayanışmacı ilişki,  özgür bir dünya, herkes için özgür ve onurlu bir yaşam isteyen sosyalistlerin, devrimcilerin, ilericilerin, hatta insanım diyen herkesin temel bir görevidir. 
"Politik tutsakların sesini, taleplerini en geniş göçmen yığınlara, yerli emekçilere, ilerici kurumlara, sokaklara, alanlara taşımalıyız. Her yıl bir gününüzü, 18 Mart'ı, ölümsüz komün savaşçılarının anısına, dünyanın her yerinde zindanlardaki devrimci tutsaklarla dayanışmaya adayın, o gün devrimci tutsakların çığlığı olun, ama devrimci tutsakları 365 gün hatırlayın."