5 Ekim 2024 Cumartesi

TMMOB: Gümüşlük atık suya kurban ediliyor

TMMOB Bodrum Koordinasyon Kurulu, Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un sahiline atık su boşaltılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, Bodrum Yarımadası'nın iki antik yerleşiminden biri olan Myndos'un sahiline atık su boşaltılmasına tepki gösterdi.

TMMOB Bodrum İKK'dan yapılan açıklamada, "Myndos'un, günde 2 bin m3 kapasiteyi kaldıramayan sahiline, 10 bin m3 /gün kapasiteli atıksu arıtma tesisiyle 5 kat daha fazla atıksu boşaltılması, Gümüşlük'ün bir zamanlar mavi bayraklı plajının idam fermanıdır" değerlendirmesi yapıldı. 

Açıklamada, "İleri arıtma tesisinin 1 TL/m3 işletme maliyetine karşılık, 6 TL/m3 işletme maliyeti olan membran sisteminin kullanılacak olması bir çözüm olmadığı gibi, günlük 50.000 TL, aylık 1.500.000 TL gibi izahı mümkün olmayan ek mali yük getirmektedir. Ayrıca atık su artılma tesisi de meydana gelecek bir arıza durumunda, by pass hattı ile atıksuların, Demirci deresi kanalıyla Çayıraltı plajına akacağı düşünülürse, rekreasyon alanından faydalanan ziyaretçiler ve yöre halkı sağlık riski ile karşı karşıya bırakılacaktır. 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olan 3000 yıllık Antik Myndos kenti plajına arıtılmış da olsa atıksu deşarj etmek tarihe saygısızlıktır" ifadesi kullanıldı.