5 Ekim 2024 Cumartesi

Tavşan Adası 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

Marmara Denizi'nde yer alan ve Tavşan Adası olarak bilinen Neoandros Adası ve çevresi koruma alanı ilan edildi.

Marmara Denizi'nde yer alan ve Tavşan Adası olarak bilinen Neoandros Adası ve çevresini kapsayan alan Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma alanı ilan edildi.

Kararda, "İstanbul İli, Adalar İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Tavşan (Balıkçı) Adası Doğal Sit Alanının Koruma Statüsü'nün Yeniden Değerlendirilmesi Sonucunda, Sınır ve Koordinatları Gösterilen Alanın Kesin Korunacak Hassas Alan Olarak Tescil ve İlan Edilmesine 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109'uncu maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi.

DENİZ YAŞAMINI KORUMA DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Konuyla ilgili açıklama yapan Deniz Yaşamını Koruma Derneği, "2015 yılından bu yana Adalar çevresindeki eşsiz biyoçeşitliliği korumak, karşı karşıya olduğu tehditleri azaltmak ve geleneksel balıkçılığa yönelik tehditlere çözüm önerileri üretmek üzere; Neandros (Tavşan) Adası çevresinde bir koruma alanı oluşturulmasını istedik" dedi.

'GIRGIR AVCILIĞI NEDENİYLE TEHLİKEDEYDİ'
Marmara Denizi'nde yaşayan balıklara, nadir mercanlara ev sahipliği yapan Neandros adası ve çevresinin gırgır avcılığı nedeniyle tehlike altında olduğu hatırlatılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

"Çevreciler, İstanbul'un ekosistemi için çok önemli yeri olan Neandros Adası ile çevresinin her türlü avcılığa kapatılmasını istiyordu. Neandros, 90 metre uzunluğuyla Prens adalarının en küçüğü ve Akdeniz'in nadir siyah mercanları ve kırmızı gorgonlarına da ev sahipliği yapıyor. Pek çok balık türü de Adalar ve çevresinde yaşıyor ve bu alanda yumurtluyor."