5 Ekim 2024 Cumartesi

Suruç katliamı davasında yaralılar salondan çıkarılmak istendi

Suruç katliamı davasını kapatmaya çalışan Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi 21'inci duruşmayı gerilimle başlattı. Geçen celse dinlenenlere söz vermeyeceğini söyleyen heyete, Suruç yaralıları tepki gösterdi. Mahkeme başkanı yaralıların salondan çıkarılması talimatı verdi. Avukatların sürekli sözünü kesen ve işlem başlatmakla tehdit eden mahkeme heyeti, sanık Yakup Şahin'in ise susturmadı. 

Suruç katliamı davasının 21'inci duruşması başladı. Urfa'nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülen duruşmayı HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Feleknaz Uca, Nuran İmir, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Murat Çepni, CHP milletvekilleri Ali Şeker, Orhan Sarıbal, DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, SKM MYK üyesi Satiye Ok, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, BEKSAV Eşbaşkanı Ahmet Uçar, İHD Urfa Şube Başkanı Mustafa Vefa, HDP Urfa, Antep, Adıyaman il ve ilçe örgütleri, Suruç aileleri, yaralıları ve tanıkları ile çok sayıda kişi izliyor.

Duruşmada Suruç İçin Adalet Platformu, ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Diyarbakır ve Urfa Şubesi, Adıyaman, Diyarbakır, Urfa Barosu ve TİP'li avukatlar da hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya, Ankara katliamından tutuklu olan Yakup Şahin yine SEGBİS yoluyla katıldı.

Adıyaman Barosu davaya müdahillik talebinde bulundu. Mahkeme heyeti talebi suçtan doğrudan zarar görmediği iddiasıyla talebi reddetti.

Mahkeme başkanı, avukatların geçen celse verilen mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için uyarıda bulundu.

Avukatlar 20'nci duruşmada reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlattı. Avukat Serdil İzol, reddi hakim yapıldığı zaman usul açısından yapılması gerekenin sadece tutuklulukla ilgili değerlendirme olduğunu belirtti ve mütalaaya ilişkin beyanda bulunma konusunda ihtarın ceza usulüne aykırı olduğunu vurguladı.

SURUÇ YARALILARI VE AİLELERDEN MAHKEME HEYETİNE TEPKİ
Mahkeme heyetinin, geçen celse dinlenenlerin bu duruşmada beyanlarının alınmayacağını söylemesine Suruç yaralıları Çağla Seven ve Koray Türkay tepki gösterdi. Türkay, "33 arkadaşımız katledildi. Savunma hakkımı engelleyemezsiniz. 21 celsedir size bu katliamın üzerindeki perdenin kaldırılması için avukatlarımız yüzlerce kanıt sundu. Tüm kanıtları şu an yaptığınız gibi reddettiniz. Siyasallaşmış bir heyetle karşı karşıyayız. Bundan sonra sizle siyasi olarak hesaplaşacağız" dedi.

Mahkeme başkanının "düzeni bozmayın" uyarısına Suruç yaralısı Çağla Seven, "Asıl düzeni bozan sizsiniz. Bizi dinlemeyecekseniz burada ne işiniz var. Bizi dinlemek zorundasınız" şeklinde tepki gösterdi.

Mahkeme başkanı Suruç yaralılarının duruşma salonundan çıkarılması talimatı verirken, aileler ve yaralılar salondan dışarı çıkmayacaklarını, konuşmalarını kimsenin engelleyemeyeceğini kaydetti.

Duruşmaya 10 dakika ara verildi.

Suruç aileleri, yaralıları ve tanıkları salondan ayrılmadı. Bunun üzerine duruşma salonuna jandarma yığınağı yapıldı. 

AVUKATLARLA, MÜŞTEKİLER ARASINA JANDARMA BARİKATI
Avukatlarla, müştekilerin arasına jandarmadan barikat kurulmasına tepki gösterildi. Avukatlar, salonda sanığın olmadığını barikatın anlamsız olduğunu kaydetti. 

AVUKATLARDAN HAKİME TEPKİ
Mahkeme başkanı duruşma salonunun dernek olmadığını ve herkesin kendine hakim olması uyarısında bulundu. Avukatlara, "söz alın" diyen hakime, avukatlar, "Bugüne kadar kimse söz almadan konuşmadı. Siz ön yargılı davranıyorsunuz" diye tepki gösterdi. 

AV. GÜLAĞACI: MÜVEKKİLLERİMİZE KATİL, SUÇLU GİBİ DAVRANAMAZSINIZ
Avukat Ruken Gülağacı, ayakta olmasına rağmen jandarma barikatından dolayı yüzünü göremediğini ve bu nedenle barikatın kaldırılmasını istedi. "Müvekkillerimi göremiyorum. Onlara söz hakkı vermiyorsunuz ben onlar adına konuşacağım belik ama yüzlerini göremiyorum. Burada sanki sanıkmışız gibi, müvekkillerimiz saldırgan, katil, suçluymuş gibi müvekkillerimizin önüne jandarma oturamaz. Güvenliği bu şekilde sağlayamazsınız" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme başkanı Avukat Gülağacı'nın sözünü sürekli olarak "talebiniz yapın" diyerek kesti. Jandarma barikatını kaldırmayan mahkeme başkanına avukatlar, "Kayda geçsin, mahkeme başkanı avukatlar benim yüzümü görmesin diyor" diyerek tepki gösterdi. 

MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARIN TALEPLERİNİ ALMADI
Avukatlar, talepte bulunacaklarını söyledi. Mahkeme başkanı, "Bu kadar yeterli" diyerek avukatlara söz vermedi. 

AV. UÇAR: SÖZ HAKKI BİZE YASALARDA VERİLİYOR LÜTUFTA BULUNMUYORSUNUZ
Avukat Sezin Uçar, "Sizin katılanlar vekili olarak bize her duruşma söz hakkı vermeniz gerekir. Bu hak bize kanunda veriliyor. Siz fazladan söz hakkı vermiyorsunuz, lütufta bulunmuyorsunuz. Siz Suruç katliamı davasını yönetemiyorsunuz" dedi. 

MAHKEME BAŞKANI AVUKAT UÇAR'IN SÖZÜNÜ KESTİ, TEHDİT ETTİ
Mahkeme başkanı Avukat Uçar'ın sözünü kesti. "Başka konuşacak varsa" diyerek Uçar'ın dinlemek istemedi. Ancak Uçar beyanına devam etti. "Sizin geçen celse hakimin reddi talebimiz üzerine böyle bir yaklaşım içerisine girmeniz, tam da hakimin reddi gerekçelerimizin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Siz tarafsız değilsiniz, baştaki kişi bu davaya dair ne diyorsa onu uyguluyorsunuz" diye konuştu. 

UÇAR: TARAFSIZ DEĞİLSİNİZ
Mahkeme başkanı Uçar'ı "Suç işliyorsunuz" diyerek tehdit etti. Uçar, mahkeme başkanının katliamı aydınlatma yetkisi varken bu yetkisini kullanmadığını vurguladı. "Bizi susturamazsınız" diye vurgulayan Uçar, sadece Süleyman El Aggal değil Ömer Yetek ile talepte bulunduklarını hatırlattı. Uçar, "İlhami Bali yapmadı diyor. Siz önemsemiyor musunuz? Siz ceza verip kapatmak istiyorsunuz davayı. Geçen celse taleplerimiz oldu, kabul edilmesi gerek. Suruç katliamındaki tüm failleri açığa çıkarmak istiyorsanız Ömer Yetek'in beyanını dikkate almanız gerek. Talimatı İlhami Bali mi vermiş başkası mı önemsemeniz gerek .siz kendi yargılama dosyasını bu dosyayla birleştirme talebimizi kabul etmediniz. IŞİD devlet yetkilisiyle bağlantısı olan bir örgüt bunu biz demiyoruz, basından okuyorsunuzdur. Tüm bu gerçekler varken devlet yetkililerinin bu katliamda bağlantısının olmadığını düşünmeniz kabul edilemez. Siz hala İlhami Bali'nin yakalanmasını bekliyorsunuz. Bu davanın bu şekilde kapatılması sizin bağımsızlığınızı sorgulamayı gerektiriyor. Değerlendirme yapıyorum. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda var, hukuki nitelendirmede bulunuyorum. Tarafsızsanız yargılama yapın, maddi gerçeğe ulaşın, kilometrelerce öteden gelen ailelere, müvekkillerimize ve bize söz verin. Şekli anlamda bile önemsiyorsanız bunu yapın" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme başkanı, avukatların söz alarak konuşmak istemesini ısrarla, "Disiplini bozuyorsunuz, işlem yapmak zorunda kalacağım" diyerek tehdit etti. 

AVUKAT İZOL: GÜVENLİĞİ KİME KARŞI ALIYORSUNUZ
Avukat Serdil İzol, ilk günden beri duruşmayı uzatmak niyetinde olmadıklarını söyledi. Jandarma barikatını gösteren İzol, "Burada güvenlik mi sağlanıyor, sözlerimiz kesilerek savunma hakkımız mı kısıtlanıyor? Bu duruşmada beyanda bulunma hakkımız elimizden alınıyor. Geçen celse ihtarda bulunmanız zaten hukuka aykırı. Hem güvenlik hem düzeni sağlamak size ait. Son celseye kadar reddi hakimde bulunmadık. Ancak bu şartlar altında devam eden duruşma, duruşma niteliği taşımıyor. Biz katılan tarafız. Mağdurlar burada. Ama mağdurlara uygulanan bakış açısına baktığınızda bunu göremiyoruz. Jandarma burada kime karşı. İnsanlar savunma hakkını, ifade özgürlüğünü kullanmak istiyor. Bu engellendiği için gerginlik çıkıyor" dedi. 

Mahkeme heyeti değerlendirme yapacağını söyleyerek bir kez daha ara verdi. 

SANIK ŞAHİN: BU TARTIŞMALARI DİNLEMEK İSTEMİYORUM
Aranın ardından Yakup Şahin, "Karar verileceği zaman beni bağlayın. Ben bu tartışmaları dinlemek istemiyorum" dedi. 

SADET: 20 YAŞINDAKİ EVLADIMIN  KATİLLERİNİ İSTİYORUM
Ezgi Sadet'in babası Ali Sadet, 20 duruşma boyunca yaşadıklarını hatırlattı. Sadet, "Biz ne yazık ki müştekiymişiz. Bize yapılan zulüm bu katile yapılmadı. Katile katil dedik, demeyin dediniz. Katile ne denir, beyefendi mi denir bilemiyorum. Ama bugüne kadar gördüğüm bu zulmün onda biri 2015'te Amara önünde 3 kişi olsaydı o alçak benim evladımı elimden almayacaktı. Sizden evladımı istiyorum, 20 yaşındaki evladımın katillerini istiyorum. Başka bir şey istemiyorum" dedi. 

MAHKEMEDEN CESARET ALAN SANIK ŞAHİN: SENSİN KATİL
Şahin'in takım elbise giydiğine dikkat çeken Sadet, "Beyaz gömlek giymekle, takım elbise giymekle katil katil olmaktan çıkmıyor" ifadesini kullandı. 

Yakup Şahin ise "Sensin katil" yanıtını verdi. 

AKSU: ÇOCUĞUMUN MEZARINI 7 KERE YIKTILAR
Oğlu Süleyman'ı kaybeden Kudret Aksu, "Çocuğum öldükten sonra çocuğumun mezarını 7 kere yıktılar, evimi yaktılar. Ben adalet istiyorum. Çocuğumun katilini istiyorum" diye konuştu. 

Duruşmaya öğlen arası verildi.