5 Ekim 2024 Cumartesi

Suruç Aileleri: Bu mahkemeyi reddediyoruz

Suruç katliamı davasının yürütülen tartışmalar sonucu beyanda bulunan aileler ve yaralılar 6 buçuk yıldır boş sandalyelere dertlerini anlattıklarını dile getirdi. Maruz kaldıkları hukuksuzlukları hatırlatan aileler ve yaralılar, adaletin sağlanmasını istedi. 

Suruç katliamı davasının 21. duruşması Urfa'nın Hilvan ilçesindeki hapishane kampüsünde görülmeye devam ediyor. 

Öğle arasının ardından duruşmada Suruç aileleri dinleniyor. Duruşma salonuna öğleden önce yığılan jandarma ise geri çekildi. 

YURTGÜL: 6 YILDIR GELİP GİDİYORUZ 
Suruç şehidi Murat Yurtgül'ün annesi Şemse Yurtgül, katliamın sorumlularının duruşma salonuna gelmesini istedi. Yurtgül, "6 yıldır gelip gidiyoruz buraya, hak istiyoruz hukuk istiyoruz adalet istiyoruz" dedi. 

KILIÇ: ADİL KARAR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM SİZİ REDDEDİYORUM
Eşi Ferdane ve oğlu Nartan'ı katliamda kaybeden Metin Kılıç ise katliamın üzerinden geçen 6 yıllık süreçte davanın ancak 2 yılda açıldığını hatırlattı. Kılıç, "Yıllardır bu mahkeme salonuna geliyoruz. Hiçbir talebimiz dikkate alınmadı. Bugün burada yaşananlardan sonra da bu mahkemeden adil karar çıkacağını düşünmüyorum. Bu yüzden reddi hakim kararının tutanaklara geçmesini istiyorum" ifadelerini kullandı. 

Mahkeme başkanının reddi hakim gerekçesine yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı Kılıç, "12 Eylül sürecinde de yargılandım bugün burada yaşadıklarımı orada yaşamadım. Ortada bir tane sanık yok fakat müştekilerin üzerine silahlı kuvvetlerin aramıza konması sanki saldırı olacak gibi. Sizin vereceğiniz kararlara güvenmiyorum. En ufak sözde hakkımızda dava açıldı."

MAHKEME, REDDİ HAKİM TALEBİNİ REDDETTİ
Mahkeme heyeti ise duruşmanın uzatılmak için reddi hakim talebinde bulunulduğunu iddia etti ve talebi reddetti. 

SİNEM KILIÇ: SANIK İSTİYORUZ, ADİL YARGILANMA İSTİYORUZ
Suruç tanığı Sinem Kılıç ise 2015 yılından bu yana sayısız hukuksuzlukla karşılaştıklarını belirtti. "Bu baskıları her zaman yaşıyoruz" diyen Kılıç, "Annemi, abimi, en yakın arkadaşlarımı kaybettim. En fazla yapabileceğimiz şey adalet istemek. Yıllardır bu boş sandalyelere konuşuyoruz. Sanık istiyoruz, adil yargılanma istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

BOYRAZ: 6 BUÇUK YILDIR BİR TANE SANIĞI KARŞIMIZA GETİREMEDİNİZ
Eşi Nazegül Boyraz'ı kaybeden Bayram Boyraz ise, "Biz de bu vatanın insanlarıyız, taraf olmayın. 6 buçuk yıldan beri bir tane sanığı karşımıza getiremediniz" diye konuştu. 

Suruç şehidi Veysel Özdemir'in annesi Rabia Özdemir de adaletin yerini bulmasını istedi. 

CAN: SDGF 6 YIL SONRA MI TERÖR ÖRGÜTÜ OLDU
Suruç yaralısı Yasin Can, Suruç katliamının "terör eylemi" ilan edildiğini hatırlattı. "Başka hangi bombalı terör eyleminde devlet kendi vatandaşını yüzde 50 kusurlu bulmuştur" diye vurgulayan Can, mahkeme salonunda sergilenen tiyatrodan çok sıkıldıklarını da belirtti. AYM'nin SGDF'yi "terörist" ilan ederek kriminalize etmeye çalıştığı rapora dikkat çeken Can, "6 yıldır değildi de şimdi mi terör örgütü oldu bu kurum? Bazı şeylerin üstüne yürüdüğü için mi kriminalize ediliyor?" sorularını yöneltti. 

YILDIZ: 33'LER ÖLÜRKEN BÖYLE GÜVENLİK YOKTU
Eşi Cemil Yıldız'ı katliamda kaybeden Sultan Yıldız, Suruç katliamı yaşanmamışçasına mahkeme heyetlerinin rahatça duruşmalarda oturduğuna dikkat çekti. Yıldız, "O 33 insan ölürken böyle güvenlik yoktu. O zaman niye bu güvenliği almadılar. Bugün yaşadığımız o kadar zalimane ki mahkeme heyetini görmedik" dedi. 

Mahkeme heyetinin tutumunu eleştiren Yıldız, "Mahkeme heyetinin bu davayı kapatmak yerine düşünmesi gerek. Ama şunu ekleyeyim bu dava burada bitmeyecek. Bu mahkemeyi istemiyoruz" vurgusu yaptı. 

SEVEN: KARŞIMIZA 'KATİLİNİZ BU' DİYE TEK BİR KİŞİ ÇIKARAMADINIZ
Suruç yaralısı Çağla Seven ise 6 buçuk yıl önce gerçekleşen katliamın salonda olanları değil tüm toplumu hedef aldığını belirtti. "Yaşam hakkının yanında barış hakkı da elinden alındı" diyen Seven, her mahkemede bunu anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Seven, "Sözün sonuna geldiğimizin farkındayız. Son noktaya nasıl geldiğimizi anlamakta güçlük çekiyorum. Bir tek insanı karşımıza getirip, bu sizin katiliniz diyemediniz. Legal, illegal katilimiz kim bilmiyoruz. Bu katliam nasıl gerçekleşti bilmiyoruz. Bir tek belge sunamadınız bize. Bu yalanın ortasında bir sona doğru yaklaşıyoruz. Keşke bu salonlarda biz konuşmak yerine sanıkları dinleseydik" diye konuştu. 

Suruç katliamında aldığı yaralardan dolayı nöbet tutamadığının ve sağlık hakkının engellendiğini kaydeden Seven, "Biz terörist değiliz ama kimlerin katil olduğu da toplum vicdanında açıktır" vurgusu yaptı. 

ÖZKAN'DAN YAKUP ŞAHİN'E: BUNLAR NEDEN SENİ SEÇTİ
Suruç şehidi Uğur Özkan'ın babası Mehmet Özkan sanık Yakup Şahin'e, "Geçen duruşmada savcı bey burada en az yarım saat konuştu. Suçluların isimlerini okudu. Acaba neden bu kadar kişinin içinde sadece seni seçti, seni tutukladı, sen yargılanıyorsun, o isimlerin hiçbiri yok? Ben demiyorum ki sen suçsuzsun, onlar da senin kadar suçlu. Neden onları soruşturamıyorlar da seninle davayı bitirmek istiyorlar" sorusunu yöneltti. 

YAKUP ŞAHİN: SAHİPSİZ OLDUĞUMDAN BENİ YARGILIYORLAR
Mahkeme heyeti Özkan'ın sorusunu farklı yöne çekmeye çalıştı. Savcının suçlandığını iddia etti. Yakup Şahin "Benim kimseyle anlaşmam yok. Sadece sahipsiz olduğum için buradayım. Halil İbrahim yaptırdı diye ifadem olmasaydı burada olmayacaktı. Tek bir söz söylediğim için buradayım. Benim büyük bir anlaşmam olsa burada niye oturayım, kim hayatı karşısında böyle bir anlaşma yapsın. Etrafımda kimse kalmadı" iddiasında bulundu. 

AYDIN: TİYATRO OYUNUN SONUNA GELDİK
Oğlu Çağdaş'ı katliamda kaybeden Feti Aydın, mahkeme heyetinin davayı kapatmak istediğini belirtti. "Daha önce tiyatro sahnesi demiştik, şu anda da tiyatronun sonuna gelindiğini görüyoruz" diyen Aydın, kendilerinin hiçbir saldırıyla susturulamayacaklarını dile getirdi. 

UYAR: YAKUP ŞAHİN BU KATLİAMI TEK BAŞINA PLANLAYAMAZ
Suruç yaralısı Volkan Uyar, heyetin katliamlar organizasyonunun Yakup Şahin üzerinden yürüdüğünü düşünüyorsa büyük bir yanılgı içinde olduğunu söyledi. Uyar, "Yakup Şahin bile kendine söz verdiğinizde, mahkeme heyetini geçmiş beyanlarına itibar etmediğini araştırmadığını söyleyecek kadar kendince hakkını arayan bir katil. Yakup Şahin tek başına bu organizasyonun en fazla bu organizasyonun kapısındaki mangal olabilir" dedi. 

Katliamın sorumlularının IŞİD için "öfkeli gençler" diyenler, delilleri karartanlar olduğunu vurgulayan Uyar, "Sorumlu olanların hepsinden davacıyız. Başta dönemin başbakanı Davutoğlu, Urfa Valisi, il ilçe emniyet müdürlerinin hepsinden davacıyım. Türkiye'nin her yerinde ‘Suruç için adalet' derken yaka paça yerlerde sürüklenerek gözaltına alınıyoruz, mahkemeye geliyoruz bir yerlerde sürüklenmediğimiz kalıyor. O gün 20215 20 Temmuz'da Amara'nın bahçesinde yaralılarımızın üstüne saldıranlar bugün fırsat verilse, üstümüze saldıracak olanlar. Bugün belki bitireceksiniz ama devam edecek nezdimizde. Adaleti elbet ve elbet alacağız. Ne Yakup Şahin'den ne de cürümlerinden. Siyasi sorumlularından alacağız" vurgusu yaptı. 

SADET: MAHKEME HEYETİ DE KATLİAMIN SORUMLUSU
Suruç şehidi Ezgi Sadet'in ablası Özgen Sadet, mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Mahkeme heyetinin katliamı aydınlatmadığı için sorumlu olduğunun atını çizen Sadet, "Muhatabımız olacaksınız ama bu sefer sizi kürsünün o tarafında değil bu tarafında görmeyi planlıyoruz" dedi. 

TÜRKAY: TUTUMUNUZ SARAY BAKIMINDAN TAKDİRE ŞAYANDIR
Suruç yaralısı Koray Türkay, mahkemenin taraflı olduğunu kaydetti. Türkay, "Tutumunuz saray bakımından takdire şayandır, hak ve hukuk açısından berbattır" diye konuştu.