5 Ekim 2024 Cumartesi

Sosyalistler İzmir'den seslendi: Suruç davası kapatılamaz

Suruç katliamı davasının kapatılmak istenmesine karşı İzmir'de eylem yapan sosyalistler, davada yaşanan hukuksuzlukları teşhir etti. Sorumluları yargılamak yerine adalet mücadelesi yürütenlerin hedef alındığını kaydeden sosyalistler, "33 düş yolcumuzun yoldaşları SGDF yalnız değildir. Katliama uğrayanları ve onların arkadaşlarını değil katliamı gerçekleştirenleri ve onlara yardım edenleri yargılayın" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), Alsancak'ta ki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Suruç şehitlerini andı. Sosyalistler, kapatılmak istenen Suruç katliamı davasına dikkat çekti. 

"Failleri tanıyoruz, Suruç davası kapatılamaz" yazılı pankartın açıldığı eylemde Suruç şehitlerinin fotoğrfaları taşındı. Basın metnini okuyan Gamze Toprak, 6 yıldır yürütülen adalet mücadelesini hatırlattı. Dosyanın tüm eksikliklerle kapatılmak istendiğini, dava avukatlarının iğneyle kuyu kazarcasına elde ettiği delilleri mahkemenin yok saydığına dikkat çeken Toprak, katliam davasının sorumlu olanlar yargılanmadan bitirilmek istendiğini vurguladı. 

Toprak, "Gaziantep İidari Mahkemesi Suruç'ta katledilen 33 düş yolcumuzu orada bulundukları için yüzde 50 kusurlu gösteriyor.  Anayasa Mahkemesi verdiği bir kararla Suruç'ta katledilen 33 düş yolcusunu örgüt üyesi olarak ilan etmiş ancak katliamı gerçekleştiren eli kanlı IŞİD üyesi olan Abdurrahman Alagöz hakkında 'Açıklama sırasında üzerindeki bombayı patlatan bir kişi' diyerek IŞİD'in adını bile zikretmemiştir" ifadelerini kullandı. 

'KATLİAMI GERÇEKLEŞTİRENLERİ YARGILAYIN'
Son dönemde basında IŞİD'in Türkiye yapılanması hakkında onlarca haber çıkmasına rağmen bu haberlerde iddia edilenlerin de araştırılmadığını söyleyen Toprak, "İddialardan birisi IŞİD üyesi Ömer Yetek 'in Türkiye'de 3 şirketinin olduğu ve Ömer Yetek isimli şahısın IŞİD'e katıldığı bilinmesine rağmen bu şirketlerin çalışmaya devam ettiğidir. Bir diğer iddia ise Suruç katliamında kullanılan bombaları temin eden halef Süleyman El Aggal'ın ailesinin Urfa da yaşadığını ve bu ailenin IŞİD içinde önemli bir yerinin olduğunun bilinmesine rağmen hiçbir şey yapılmadığıdır. Bu iddialar aydınlatılmadan Suruç katliamı davası kapatılamaz.  IŞİD'le ilgili iddialar araştırılmazken 33 düş yolcumuzun yoldaşları SGDF'yi asılsız iddialarla hedef gösteriliyor. Gözaltına alınıp tutuklanıyor. 33 düş yolcumuzun yoldaşları SGDF yalnız değildir. Katliama uğrayanları ve onların arkadaşlarını değil katliamı gerçekleştirenleri ve onlara yardım edenleri yargılayın" vurgusu yaptı. 

Eylem, "Suruç için adalet herkes için adalet" sloganıyla  sona erdi.