5 Ekim 2024 Cumartesi

'Şişli Etfal taşınmasın, yerinde dönüştürülsün'

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin taşınmak istenmesine tepki gösteren Şişli Etfal Dayanışması, hastanenin rant alanına çevrilmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Dayanışma üyeleri, hastanenin deprem riski taşıdığının farkında olduklarını söyleyerek, yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. 

Şişli Etfal Dayanışması, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin ikiye bölünerek, bir bölümünün Seyrantepe'ye diğer bölümünün ise Sarıyer'e taşınmasına tepki gösterdi. Hastane bahçesinde yapılan açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Aykut Erdoğdu da katıldı.

"Şişli Etfal kapatılmasın" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Etfal candır canıma kastetme". "Sağlık hakkıma dokunma" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık, "Etfal bizimdir bizim kalacak" sloganları atıldı.

Açıklamada konuşan Şişli Etfal Dayanışması üyesi Özgür Kavuşer Vardar, Şişli ve çevre ilçelere sağlık hizmeti veren 122 yıllık Şişli Etfal hastanesinin, depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınmak istendiğini söyledi. Hastanenin deprem riski taşıdığının farkında olduklarını fakat belirten Vardar, yerinde dönüşüm talebini dile getirdi.

Sarıyer ve Seyrantepe'de inşa edilen hastane binalarına taşınma işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunun bilgisini veren Vardar, "Biz Şişli sakinleri, hastanemizin Şişli'ye geri dönüp dönmeyeceğini ya da dönerse, hangi kapasite ile hangi üniteleri ile döneceğini bilmiyoruz" dedi.

Şişli Etfal'in Türkiye'nin ilk çocuk hastanesi olduğunu hatırlatan Vardar, "Şişli Etfal, halkın hastanesidir. Hastanemize günde 1000 hastayı aşan acil servis başvurusu olmakta, binlerce hasta da her gün poliklinikte muayene olmaktadır. Hastanemizin bölünmesi ve bölgeden taşınarak kapatılması durumunda; bölgede yaşayanlar ve çalışanlar olarak nitelikli kamusal sağlık hizmetine erişimimizin kısıtlanması, büyük çoğunluğu dar gelirli insanlardan ve göçmenlerden oluşan bölge halkının özel sağlık kurumlarına mecbur bırakılması, özellikle bölgemizde yoğunluğa sahip olan yaşlı nüfusun sağlık hizmetlerine erişiminin kısıtlanması, yine acil servislere erişimde yaşanacak gecikmeler nedeniyle geri döndürülemez kayıpların yaşanılması kaçınılmaz sonuçlardır" diye konuştu.

Vardar, hastanenin kapatılması durumunda Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş bölgesinde aynı özelliklerde hizmet veren kapsamlı bir hastane kalmayacağına da dikkat çekti.

Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ana Binası'nın fiziki durumunun depreme dayanıklı olmadığının farkında olduklarını söyleyen Vardar taleplerini şu şekilde sıraladı: "Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kapatılmamasını, sonradan geri dönmek üzere, bölünmeden, geçici bir süre ile taşınmasını veya yerinde dönüşümle yeniden yapılandırılmasını, hastanemizin şu anki yerinde, bölgenin ihtiyaçlarını daha iyi koşullarda karşılayacak biçimde, güvenli ve yenilenmiş binalarda mevcut tüm branşlarında hizmet vermeye devam etmesini istiyoruz."

Talepleri kapsamında imza kampanyası, geniş halk toplantıları, bildiri dağıtı yaparak kamuoyunu bilgilendireceklerini söyleyen Vardar, "Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yararlanan tüm yurttaşlarımızı hastanemizin kapatılmaması için internet üzerindeki kampanyamıza imza vermeye, bu kampanyayı desteklemeye ve yaygınlaştırmaya çağırıyoruz" dedi.

DEPREM VERGİSİNİN AKIBETİNİ SORDU
HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm de iktidarın bugüne kadar halktan Deprem Vergisi adı altına topladığı paraların akıbetini sordu. Gülüm, şunları söyledi: "Hangi deprem güvenliği önlemlerini aldınız da şimdi kalkıp deprem gerekçesiyle hastanemize el koymaya çalışıyorsunuz. Gerçekten derdiniz deprem olsaydı, hastanemizin yerinde dönüşümle bir organizasyon yapabilirdiniz. Ama siz depremi de pandemiyi de çıkarlarınız için kullanıyorsunuz. Buradayız hep bir aradayız. Şişli Etfal Hastanemizin rant alanına çevrilmesine, rant alanı haline getirilmesine izin vermeyeceğiz."