5 Ekim 2024 Cumartesi

SGDF üyeleri Yavuz ve Eryılmaz tahliye edildi

Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada SGDF üyeleri Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz'ın tahliyesine, Okan Danacı'nın ise tutukluluk haline karar verdi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Yücel Yavuz ve Okan Danacı ile SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz, öğrenci gençlik mücadelesinde aktif yer aldıkları için Ankara'da tutuklandı.

Yaklaşık 6 aydır tutuklu bulunan sosyalist gençler bugün Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Yavuz, Danacı ve Eryılmaz, tutuklu bulundukları Sincan F Tipi Hapishanesinden SEGBİS ile katılırken, avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu.

HDP milletvekilleri Murat Çepni ve Ali Kenanoğlu'nun da izlediği duruşmada savunma yapan SGDF MYK üyesi Okan Danacı, polis fezlekeleriyle kriminalize edilmeye çalışılan SGDF'nin yasal bir dernek olduğunu söyledi. Yaptıkları genel kurulların ve çalışmaların meşru olduğunu kaydeden Danacı, bir dönem SGDF Eşbaşkanlığı da yaptığını ve şu an MYK üyeliği görevini sürdürdüğünü belirtti.

SGDF'nin gençliğin akademik demokratik mücadelesini savunduğunu vurgulayan Danacı, "SGDF demokratik merkeziyetçilik ilkesi ile hareket eder. 2 senede bir genel kuruluu toplar. Bütün SGDF üyelerinin seçimlere katılma hakkı vardır. Genel kurula 2 ay boyunca sokaklarda çağrı yapılarak hazırlanılır. Genel kurullarımız kamuoyuna açık bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Eşbaşkanların görevinin SGDF MYK'yı düzenli olarak bir araya getirmektir. SGDF MYK'sının görevi ise iki genel kurul arasında siyasi çalışmayı örgütlemektir" dedi.

SGDF'nin çok uzun süredir siyasal mücadele yürüttüğünün altını çizen Danacı, "SGDF işçi sınıfı ve ezilenlerin mücadelesini yürütür. Başta kadın özgürlük mücadelesi olmak üzere LGBTİ+'ların yanındadır" diye kaydetti.

Ardından savunma yapan SGDF MYK üyesi Yücel Yavuz, 3 yıldır SGDF üyesi olduğunu ve yönetiminde yer aldığını söyledi. SGDF'nin faaliyetlerinin yasa dışı gösterilmeye çalışıldığını ifade eden Yavuz, "SGDF yasal bir dernektir, faaliyetleri ise yasa dışı değildir" dedi. 10 Ekim Ankara katliamı anmasına katıldığını ve konuşma yaptığını söyleyen Yavuz, "10 Ekim anmasına katılmak meşrudur" diye belirtti.

SGDF üyesi Devrim Taylan Eryılmaz ise "Sosyalist dünya görüşünde olduğumuz için üniversitede faşistler tarafından saldırıya uğradık. Kimsenin eğitim ve öğretim hakkını engellemedik aksine bizim öğretim hakkımız engellenmiştir" diye konuştu.

AVUKATLARDAN TAHLİYE TALEBİ
Öğrencilerin savunmasının ardından söz alan avukatları Umut Vedat Açar, "2016'dan sonra ülkede mahkemelerde tek tip bir bakış açısı mevcut. Soruşturma evresinde yapılacak tüm işleri şuanda siz yapıyorsunuz. Dosyada 'örgüt üyeliği'nden yargılanmaları için hiçbir delil yok. Deliller olmadığı için savunma da yapamıyoruz. Müvekkillerimiz bir yıl eğitim hayatından mahrum edildi. Bu mağduriyetin giderilmesi için tahliye talep ediyoruz" diye belirtti.

Avukat Sezin Uçar ise "Suçlamaya konu olan eylem ve basın açıklamaları her yerde bilinen ve sosyal medyada paylaşılan şeylerdi. Bunlar örgütlenme özgürlüğü kapsamında" diyerek tahliye talebinde bulundu.

Avukatların savunmasının ardından savcı. SGDF'lilerin tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, Yücel Yavuz ve Devrim Taylan Eryılmaz’ın yurt dışı yasağı adli tedbir kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, Okan Danacı’nın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmayı ise 25 Haziran 2021 tarihine erteledi.