11 Kasım 2024 Pazartesi

SES: Emekçilerin yüzde 85,46'sı yurt dışına gitmek istiyor

SES, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yaşam ve çalışma koşullarına ilişkin anket raporunu paylaşarak, emekçilerin yüzde 80'ininden fazlasının mesleği bırakmak ve yurt dışına gitmek istediğini aktardı.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), iş kolundaki emekçilerin ekonomik ve sosyal durumuna ilişkin anket çalışmalarının sonucunu kamuoyuyla paylaştı. 2 bin 63 emekçinin katıldığı anketin sonuçları, sendikanın genel merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Raporu okuyan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, emekçilerin ekonomik, özlük ve demokratik haklarında yaşadığı kayıplara dikkat çekerek, kamu çalışanları içinde en düşük en temel ücreti sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin aldığını söyledi.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yoksulluk sınırının altında, açlık sınırına yakın ücretlerle çalıştığını kaydeden Yıldırım, emekçilerin yüzde 85,46'sının zorlu çalışma koşulları ve mobbing sebebiyle yurt dışına gitmek istediğini dile getirdi.

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 86,86'sının ise imkan bulduğunda mesleği bırakmak istediğine işaret eden Yıldırım, emekçilerin yüzde 99'unun ise ülkenin ekonomik durumundan memnun olmadığını vurguladı.

Yıldırım, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin işlerinden memnun olmama nedenlerini ise şöyle sıraladı: "Ekonomik nedenler, iş yükü, mobbing, baskı, fiziksel, psikolojik ve sözlü şiddet, amirlerin keyfi uygulamaları, çalışma koşulları ve mesleki yönetmeliklerdeki yetersiz bakış açısı ile yapılan uygulamalar."

Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin yüzde 89,24'ünün kredi veya kredi kartı borçları ile hayatını idame ettirdiğini belirten Yıldırım, iktidarın sağlık emekçilerine verdiği vaatleri hatırlattı ve "Taleplerimiz karşılanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.