5 Ekim 2024 Cumartesi

Sancar partisinin grup toplantısında konuştu

Sürekli savaşa yatırım yapan iktidarın bu politikalarının temelinde Kürt'lere yönelik nefret ve düşmanlık olduğunu vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, savaş politikalarına karşı mücadele edeceklerini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis'te düzenlenen grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Grup toplantısına İstanbul'da 30'uncu yıl etkinlikleri yasaklanan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçıları Kadir Çat, Engin Cengiz, Mervan Tan ve Devrim Demir katıldı.

Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) ilişkin konuşan Sancar, "Kamu mallarına çökme! Kamu kuruluşlarına torpille yandaşları yerleştirme, kamudaki KHK ile ihraç edilenlerin yerini yandaşlarla doldurma, önemli kurumlara işe alımlar, emniyet, polis, savcı, hakim alımlarında da referans olma, partizan kadroları yargıya yerleştirme, yarışma programlarına bile kendi yandaşlarını gönderme. Yine KHK ile kapatılan vakıfların neredeyse tüm taşınmazlarına birçok kamu kurumunun da varlıklarına el koyma, öğrenci yurtlarını kendi aralarında paylaşmak. İşte faaliyetleri bunlar. Devleti ve kamuyu arka bahçelerine çevirmişler. Belgelerle başka örnekler de karşımıza çıkacaktır. Bu belgelerin doğruluğunu kabul etmeleri, önce kumpas deyip sonra ‘sızdırılan bilgiler' diye itirafta bulunması yapılanları doğrulamaktadır" dedi. 

İktidarın kamu kurumlarını, halkın kaynaklarını vakıf, cemaat ve SADAT gibi paramiliter organizasyonlar ile 5'li çete gibi yandaşlara pay ettiğini belirten Sancar, iktidarın rant ve hırsızlıktan oluşan başka bir ekonomi yarattığını söyledi. 

Sürekli savaşa yatırım yapan iktidarın bu politikalarının temelinde Kürt'lere yönelik nefret ve düşmanlık olduğunu vurguladı. Savaş politikalarına karşı en güçlü birlikteliği her yerde oluşturacaklarını dile getiren Sancar, "Önce bütün Kürt yapılarıyla bir araya gelip ittifak oluştursunlar. Savaş karşıtı birlik oluştursunlar, halklar arasına betondan duvar ören iktidara karşı irade duvarı kurmak zorundayız. Bunu büyük bir barış hareketine dönüştürdüğümüz anda iktidarın sonu gelir. Büyük dönüşümün gelebileceği tek yol büyük barıştır. Bunun için önce savaşa karşı büyük birlikteliktir. Büyük dönüşü büyük barış, büyük savaş karşıtı koalisyonunu başarmak zorundayız. Bunun için hazırız. Nefesimizin son anına kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz" diye konuştu. 

Temel hedeflerinin halk için yönetimi inşa eden toplumsal irade olduğunun altını çizen Sancar, "Beklenen bu kararlılık ve cesarettir, adres de HDP'dir. Talan, soygun ve sömürü sistemini, savaş ve çatışma politikalarını, kin ve nefret siyasetini, yalan, riya ve haram düzenini mutlaka değiştireceğiz. Gücümüzü ve inancımızı halkımızın uzattığı elden alıyoruz. Ne ikbal hesabı ne mevki makam hırsı, halk ile beraber halk için yolumuzu aydınlatan ışık budur" ifadelerini kullandı.

MKM'nin konserinin yasaklanmasına ilişkin ise Sancar, şöyle konuştu: "Etkinlik sabahı Valilik izin vermişken Kadıköy Kaymakamı bu etkinliği yasakladı. Sanki yasaklayınca stranlar susacak, kilamlar bitecekmiş gibi. Hiçbir yasak türkülerin, kilamların, stranların sesini kısamaz. MKM'den dostlarımız aramızda. Orada kısıyorlarsa seslerini Meclis kürsüsü onlarındır."

Sancar'ın ardından  konseri yasaklanan MKM sanatçıları stranlarını HDP grubunda söyledi.