5 Ekim 2024 Cumartesi

Sancar: İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antalya'da emek ve meslek örgütleri ve çeşitli kitle örgütü temsilcileriyle buluştu. Ekonomik kriz, devletin ırkçı politikaları, savaş tezkereleri konularına değinen Sancar, iktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır denilmesi çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antalya'da emek ve meslek örgütleri, Alevi kurumları, kadın örgütleri, ekoloji mücadelesi yürüten örgütlerin temsilcileriyle bir araya geldi.

Bir otelde gerçekleştirilen buluşmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Demokrasiye Çağrı Deklarasyonu çerçevesinde bundan sonra nasıl beraber yürüyeceklerini ilişkin tartışma yapmak istediklerini söyledi. Sancar, "Meydanlara indik, halkla buluştuk, esnafı dinledik. 71 merkezde bu tür toplantılar gerçekleştirip her düzeyde görüş alışverişinde bulunduk. HDP anahtar güçtür; temsil ettiği kitle ve halklar bakımından önümüzdeki dönemin en önemli aktörüdür. Bu gücümüzü tek başımıza kurullarımızda tartışmayı doğru bulmadık. Biz halkların partisi olduğumuzu ve demokratik nitelik taşıdığımızı gururla iddia ediyoruz" dedi.

'AMACIMIZ TEMEL SORUNLARI ÇÖZECEK BİRLİKTELİĞİ OLUŞTURMAK'
Demokratik dönüşüme giden yolun en geniş demokratik birlik sağlanarak oluşturulacağını kaydeden Sancar, "Bunun anlamı seçimlerde bir üçüncü yolu inşa etmektir. Mevcut ittifaklar dışında Türkiye'nin temel sorunlarını çözebilecek, en azından çözüm için yolu açabilecek en geniş birlikteliği oluşturmak ve bunu milletvekili seçimlerinde yapacağımızı deklare etmek. Bu çoğulculuk bizim arzuladığımız çoğulculuğu ifade etmektedir" diye konuştu.

'ENKAZ HALKIN ÜZERİNE ÇÖZMESİN DİYE MÜCADELE EDİYORUZ'
Ekonomik krize işaret eden Sancar, yoksulların, en alttakilerin altında kaldığı bir enkaz yaratılmak istendiğini söyledi, "İşte biz bu enkazın halkın üzerine çökecek bir kara yük olmaması için mücadele ediyoruz" dedi.

Sancar, bütçe buluşmaları çalışmalarına ilişkin de bilgi vererek, ekonomik çöküşün en önemli nedenlerinden birinin savaş politikaları olduğuna işaret etti. 2015 yılından bu yana bütçeden savaşa ayrılan paya ilişkin bilgi veren Sancar, OECD tarafından kurulan Mali Eylem Görev Gücü raporunu hatırlattı. Türkiye'nin El Kaide ve IŞİD gibi örgütleri finanse ettiği için gri listeye alındığını söyleyen Sancar, "Herkese terör yaftası yapıştırmaktan geri durmayan iktidar, terörün finansmanından sorumlu tutuluyor" diye belirtti.

İktidarın ırkçı politikalarını ve bunların sonucunda yaşanan ırkçı saldırıları anımsatan Sancar, "Halkların bir arada yaşama iradesi bu oyunları boşa çıkarmıştır. Buna benzer girişimleri boşa çıkarmanın en önemli yolu inanç gruplarının, emek meslek örgütlerinin bir araya gelerek ortak tutum sergilemesidir. Deklarasyonumuz bunu hedeflemekte, bunun için çağrı yapmaktadır" diye konuştu.

'ALEVİLERİN İHTİYACI EŞİT YURTTAŞLIKTIR'
Alevi kurumlarına dönük iktidarın devreye soktuğu yeni plana değinen Sancar, iktidarın bu planlarının işe yaramayacağını söyledi, "Alevilerin de diğer inanç gruplarının da toplum kesimlerinin de ihtiyacı eşit yurttaşlık. Bu temelde bir düzen ancak barış içinde ortak geleceği garanti eder. HDP inançların eşitliği ve özgürlüğünü her zeminde ve her fırsatta söylemeye devam ediyor" dedi.

SAVAŞ VE SÖMÜRÜ POLİTİKALARINA KARŞI ÇIKMA ÇAĞRISI
Savaş ve sömürü politikalarına karşı çıkma çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar şunları söyledi: "Seçim ne zaman gerçekleşir bunu çok dikkate almıyoruz. Seçime hazırlığımız vardır. Esas olan mücadeleyi bugünden kurmaktır. Bugün, şimdi hemen mücadeleyi ortaklaştıramazsak seçim zamanı geldiğinde yapacak fazla bir şeyimiz kalmayacak. Seçimleri bekleyerek dönüşüm gerçekleştireceğimiz yanılgısından uzak durmamız gerekiyor. Eşit ve özgür bir yaşam inşa etme fikrine dayanarak savaş politikalarına da sömürü ve talan politikalarına da bugünden karşı çıkmak zorundayız."

Sancar salı günü Meclis'te savaş tezkeresinin görüşüleceğini hatırlattı, iktidarın savaş politikalarıyla varlığını güvence altına almaya çalıştığını vurguladı. Tezkerelerin buna hizmet edeceğini kaydeden Sancar, "İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin. Buna şimdiden karşı çıkalım. Önümüze açabilecekleri maceralara şimdiden karşı çıkalım. Bu konuda uzlaşmazsak, temel hususları ortaklaştırıp bir irade ortaya koyamazsak eğer topluma yeni bir vaatte bulunma konusunda gerçekçi olamayız" diye konuştu.